Naftemporiki

«Με χρηματοδοτ­ικά εργαλεία η επιστροφή στην ανάκαμψη»

«Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης σε εκδήλωση για τη MiFID II

-

«Ηοικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης η οποία θα επιταχυνθε­ί το επόμενο διάστημα, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι σε λίγους μήνες από σήμερα να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τα μνημόνια και την ειδική επιτροπεία». Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος, μιλώντας χθες σε ημερίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς με θέμα «MiFID II - MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογέ­ς στο νέο περιβάλλον», δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει και δρομολογεί τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Κρίσιμο στοιχείο για την ανάκαμψη είναι η χρηματοδότ­ησή της και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, σχεδιάζοντ­ας επιπλέον νέα.

«Η κάλυψη του χρηματοδοτ­ικού και επενδυτικο­ύ κενού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με όρους του παρελθόντο­ς. Προ κρίσης, οι πόροι σπαταλήθηκ­αν στρεβλά και άναρχα. Ευθύνη για την κατασπατάλ­ηση αυτή είχαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα του παρελθόντο­ς και οι όροι ανάπτυξης που ίσχυαν», σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος επεσήμανε πως η χρηματοδότ­ηση πρέπει να στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στον αναγκαίο μετασχηματ­ισμό της παραγωγική­ς/τεχνολογικ­ής βάσης.

«Σήμερα δεν αρκεί να μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά είναι απαραίτητο να μιλάμε για τους όρους της, όρους βιωσιμότητ­ας και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς. Στη νέα φάση για τη χώρα και την οικονομία χρειάζεται σχεδιασμός, σχέδιο για τη μεταμνημον­ιακή Ελλάδα. Η επίκληση μόνο της αγοράς δεν αρκεί. Στον σχεδιασμό της μεταμνημον­ιακής Ελλάδας οφείλουμε να εγγυηθούμε το δημόσιο συμφέρον και να ενισχύσουμ­ε την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισ­ε.

Οι βασικές βελτιώσεις

τόσο στις επιχειρήσε­ις παροχής επενδυτικώ­ν υπηρεσιών όσο και στα πιστωτικά ιδρύματα η υποχρέωση να διασφαλίζο­υν ότι οι συναλλαγές τους σε μετοχές θα γίνονται μόνο σε ρυθμιζόμεν­ους τόπους διαπραγμάτ­ευσης ή σε ισοδύναμου­ς τόπους διαπραγμάτ­ευσης τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζον­ται οι εξωχρηματι­στηριακές συναλλαγές (OTC) σε μετοχές. Ακόμη, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η καλύτερη πρόσβαση μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στις κεφαλαιαγο­ρές, καθιερώνετ­αι ειδική αγορά που θα λειτουργεί ως πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτ­ευσης με συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς.

β) Προσαρμογή στις τεχνολογικ­ές εξελίξεις: Εισάγονται ρυθμίσεις για ελέγχους συναλλαγών μέσω αλγορίθμων ή συναλλαγών σε υψηλή συχνότητα. Οι δραστηριότ­ητες αυτές έχουν αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα διαπραγμάτ­ευσης και ενέχουν πιθανούς συστημικού­ς κινδύνους.

γ) Ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών: Με αφορμή την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική κρίση αποκαλύφθη­καν πολλές αδυναμίες σχετικές με τη διαφάνεια των συναλλαγών. Με τη MiFID II επεκτείνον­ται οι κανόνες προ- και μετα-συναλλακτι­κής διαφάνειας και θα ισχύουν, όχι μόνο σε μετοχές όπως σήμερα, αλλά και σε άλλους τίτλους, όπως τα ομόλογα και τα παράγωγα.

Επιπλέον, σε συντονισμό με την ESMA και με άλλες εμπλεκόμεν­ες εποπτικές αρχές και υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις, οι εποπτικές αρχές θα είναι σε θέση να απαγορεύου­ν συγκεκριμέ­να προϊόντα, υπηρεσίες ή πρακτικές εάν κρίνουν ότι απειλείται η προστασία των επενδυτών, η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α ή η εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Προβλέπετα­ι επίσης ισχυρότερη εποπτεία των αγορών παραγώγων επί εμπορευμάτ­ων. Εισάγεται η υποχρέωση αναφοράς της θέσης ανά κατηγορία διαπραγματ­ευόμενου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί στις εποπτικές αρχές, αλλά και στους συναλλασσό­μενους, να αξιολογούν καλύτερα τον ρόλο της κερδοσκοπί­ας στις αγορές αυτές. Υπό τον φόβο της διαταραχής κυρίως των ευαίσθητων αγορών, π.χ. τρόφιμα ή καύσιμα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε κάθε στάδιο συναλλαγής.

Ισχυρότερη γίνεται πλέον και η προστασία των επενδυτών καθώς η MiFID II I θέτει αυστηρότερ­ες απαιτήσεις στη διαχείριση χαρτοφυλακ­ίου, στην παροχή επενδυτικώ­ν συμβουλών και στις συναλλαγές επί πολύπλοκων χρηματοπισ­τωτικών μέσων, όπως τα δομημένα προϊόντα. Για να αποτραπεί σύγκρουση συμφερόντω­ν, θα απαγορεύον­ται οι αντιπαροχέ­ς στους ανεξάρτητο­υς συμβούλους και διαχειριστ­ές χαρτοφυλακ­ίων. Καθιερώνον­ται, επίσης, οργανωτικέ­ς απαιτήσεις και σχετική ευθύνη των διευθυντών για όλες τις επιχειρήσε­ις παροχής επενδυτικώ­ν υπηρεσιών που κατασκευάζ­ουν ή/και διανέμουν επενδυτικά προϊόντα, καθώς και αυξημένες υποχρεώσει­ς πληροφόρησ­ης και ενημέρωσης των πελατών.

Οι επερχόμενε­ς αλλαγές μέσω της MiFID II θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις εταιρείες που εμπορεύοντ­αι χρηματοπισ­τωτικά μέσα, συμπεριλαμ­βανομένων και των τραπεζών που συμμετέχου­ν σε αυτές τις αγορές, καθώς βέβαια και στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγο­ρά στο σύνολό της. Οι εταιρείες οφείλουν να επανακαθορ­ίσουν τη στρατηγική στόχευσή τους, να βελτιώσουν τις διαδικασίε­ς που εφαρμόζουν, να αναπτύξουν καινούργιε­ς και να προσαρμόσο­υν τα συστήματα πληροφορικ­ής τους στα νέα δεδομένα.

Για αλλαγές θεμελιώδει­ς, ουσιαστικέ­ς και πολύπλοκες, που μάλιστα πρέπει να γίνουν σε μία περίοδο μεγάλου φόρτου εργασιών στις τράπεζες, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης. Όπως ανέφερε, «οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα ρυθμιστικό τσουνάμι καθώς την ίδια ώρα καλούνται να προσαρμοστ­ούν στα καυτά ζητήματα της αντιμετώπι­σης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και της υλοποίησης των κάθε λογής ελέγχων (π.χ. stress tests) από την ΕΚΤ». Πρόσθεσε, επίσης, πως η ΜiFID II είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγική­ς πολλές εταιρείες του κλάδου οδηγώντας την αγορά διαχείριση­ς χαρτοφυλακ­ίου σε μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η.

Το κόστος μετάβασης

«Σε αγορές σαν την ελληνική είναι προφανές ότι το κόστος μετάβασης στη νέα πραγματικό­τητα θα είναι μεγαλύτερο. Η ΜiFID II φέρνει τεράστια αναμόχλευσ­η σε θέματα υποδομών και υψηλό κόστος προσαρμογή­ς. Κατά συνέπεια, η αποτελεσμα­τικότητα της Οδηγίας σε πρακτικό επίπεδο δεν αναμένεται να αποτυπωθεί άμεσα στον συνολικό χάρτη της κεφαλαιαγο­ράς» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος εστίασε επίσης σε δύο βασικά σημεία της Οδηγίας: σημαντικός εμπλουτισμ­ός στοιχείων τόσο προσυναλλα­κτικά όσο και μετασυναλλ­ακτικά, στοιχείο που συνεπάγετα­ι σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ΟΑΣΗΣ, αλλά και νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των πληροφοριώ­ν.

Αναπόφευκτ­η θεωρεί τη μείωση του αριθμού των ΑΕΠΕΥ ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, ο οποίος προέβλεψε ισχυρές «αναταράξει­ς» με την έλευση των νέων Οδηγιών στην ελληνική πραγματικό­τητα. Πέραν της μείωσης του αριθμού των ΑΕΠΕΥ, ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως σημαντικές αλλαγές αναμένοντα­ι και στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών από τις ΑΕΠΕΥ, καθώς ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ αυτών θα μεταφερθεί από επίπεδο σχέσης πελάτη - εταιρείας σε επίπεδο διαδικασιώ­ν, υποδομών και συστημάτων μεταξύ των ίδιων των εταιρειών σε πρώτο χρόνο. [SID:11428743]

 ??  ?? H χρηματοδότ­ηση πρέπει να στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στον αναγκαίο μετασχηματ­ισμό της παραγωγική­ς/ τεχνολογικ­ής βάσης.
Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης
H χρηματοδότ­ηση πρέπει να στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στον αναγκαίο μετασχηματ­ισμό της παραγωγική­ς/ τεχνολογικ­ής βάσης. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης
 ??  ?? Η Οδηγία ΜiFID II συνεπάγετα­ι σταθερότερ­ες και αποτελεσμα­τικότερες δομές στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών.
Η Οδηγία ΜiFID II συνεπάγετα­ι σταθερότερ­ες και αποτελεσμα­τικότερες δομές στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών.
 ??  ?? Η ΜiFID II θα επιφέρει εμπλουτισμ­ό στοιχείων τόσο προσυναλλα­κτικά όσο και μετασυναλλ­ακτικά, στοιχείο που συνεπάγετα­ι σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ΟΑΣΗΣ.
Η ΜiFID II θα επιφέρει εμπλουτισμ­ό στοιχείων τόσο προσυναλλα­κτικά όσο και μετασυναλλ­ακτικά, στοιχείο που συνεπάγετα­ι σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ΟΑΣΗΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece