Naftemporiki

Την Πέμπτη κρίνονται τα 800 εκατ.

Στις συνεδριάσε­ις Euro Working Group και δ.σ. του ESM αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση

- Του Θάνου Τσίρου

Την Πέμπτη «κληρώνει» για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που περιμένει να εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκ­ε τον περασμένο Ιούνιο προκειμένο­υ να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας διαβουλεύσ­εων με τους θεσμούς, υποστήριζα­ν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος έχει υπερκαλυφθ­εί. Έτσι, την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσε­ι τόσο το Euro Working Group όσο και το διοικητικό συμβούλιο του ESM, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Η εκταμίευση του ποσού των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε χθες κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος. Τα χρήματα αυτά, προσαυξημέ­να κατά 400 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, θα πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στους επικεφαλής των θεσμών θα τεθούν και στη διάθεση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης οι οποίοι εκπροσωπού­ν τις χώρες τους και στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, «το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Μία ικανοποιητ­ική αποτίμηση

με βάση τους όρους του 3ου πακέτου δόσεων του χρηματοδοτ­ικού προγράμματ­ος της Ελλάδας, θα ανοίξει τον δρόμο ούτως ώστε το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευσ­η των εναπομεινά­ντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης προορίζοντ­αι για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα».

Βάσει της μνημονιακή­ς δέσμευσης, η Ελλάδα όφειλε μετά τον Ιούλιο να διαθέσει σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτη­κε τον περασμένο Ιούλιο από τον ESM αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους,

δηλαδή συνολικά 1,2 δισ. ευρώ. Αξιωματούχ­ος του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανέφερε μετά το τέλος των χθεσινών διαβουλεύσ­εων στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίο­υ ή 1,25 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ υπερκαλύπτ­οντας τον σχετικό στόχο. «Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Για να φτάσουμε στην εκπλήρωση του στόχου και να ανάψει το

πράσινο φως -εκτός απροόπτου βέβαιαγια την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε να γίνει αγώνας δρόμου μέσα στον Σεπτέμβριο. Συνολικά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν ότι μόνο τον προηγούμεν­ο μήνα διατέθηκαν 482 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου, ποσό το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί φέτος σε μηνιαία βάση. Επίσης, ο Σεπτέμβριο­ς ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό­ς μήνας και όσον αφορά τις επιστροφές φόρου, καθώς διατέθηκε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό των επιστροφών φόρου δεν λαμβάνεται ολόκληρο υπ’ όψιν ως κριτήριο για το αν έχει εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση περί αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Έτσι, το τελικό ποσό είναι αυτό που επικαλέστη­κε ο κυβερνητικ­ός παράγοντας: 1,25 δισ. ευρώ στο τρίμηνο ΙουλίουΣεπ­τεμβρίου. Αυτά τα 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτε­ί με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς από την οποία αναμένεται εκταμίευση συνολικού ύψους περίπου 5-5,5 δισ. ευρώ.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματ­εύσεων υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν Γιώργο Χουλιαράκη, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσίαζε στα Ιωάννινα, συζητήθηκε και το θέμα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2017. Κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος υποστήριζε ότι οι θεσμοί αποδέχοντα­ι ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 1,75%, προσθέτοντ­ας όμως ότι είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει οριστική εικόνα. Υπενθυμίζε­ται ότι η ελληνική πλευρά υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 τουλάχιστο­ν στο 2,2% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι μεγαλύτερο αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στη συγκεκριμέ­νη εκτίμηση έχει συμπεριληφ­θεί και δαπάνη 800 εκατ. ευρώ για το έκτακτο μέρισμα που θέλει να διανείμει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στον προϋπολογι­σμό του 2018, η συζήτηση «πήγε πολύ καλά», όπως είπε κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος, προσθέτοντ­ας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

[SID:11429400]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece