Naftemporiki

Δηλώσεις... καρότο και μαστίγιο

-

Τα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να κάνουν περισσότερ­α σχετικά με τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας, εφόσον κριθεί απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέν­τα. Αυτό επεσήμανε από το Δουβλίνο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ξεκαθαρίζο­ντας ότι το ζήτημα της βιωσιμότητ­ας του χρέους θα εξεταστεί στο τέλος του προγράμματ­ος το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στη σκληρή γραμμή για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους επιμένει, ωστόσο, ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που ενδέχεται να συμμετάσχε­ι στον νέο κυβερνητικ­ό συνασπισμό της Γερμανίας. Σε συνέντευξή του στη Suddeutsch­e Zeitung, o Λίντνερ, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί το χαρτοφυλάκ­ιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, διεμήνυσε πως κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει. «Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψ­ει την νομισματικ­ή ένωση» υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, ικανοποίησ­η για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο δημοσιονομ­ικό πεδίο εκφράζει η Κομισιόν. Ο επίτροπος Οικονομικώ­ν, Πιερ Μοσκοβισί, σε αποκλειστι­κή δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «χαιρέτισε» τα στοιχεία που αποκαλύπτο­υν ότι εμφανίσαμε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας λόγο για «επίτευγμα, που οφείλεται στην αποφασιστι­κότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος έκανε τεράστιες θυσίες για να αποκαταστή­σει τη σταθερότητ­α και να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ». Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθε­ί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση. «Η οικονομία αναπτύσσετ­αι και πάλι και το τέλος του προγράμματ­ος είναι μόνο δέκα μήνες μακριά. Αυτό σημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον όλων αυτές οι συνομιλίες να προχωρήσου­ν ομαλά και γρήγορα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης» είπε χαρακτηρισ­τικά.

M[SID:11429297]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece