Naftemporiki

Από «αστερόσκον­η» αστέρι...

- Α. Κοτσ.

III Είναι η νεότερη πρωθυπουργ­ός της χώρας από το 1856 και προεκλογικ­ά θεωρούνταν το απόλυτο αουτσάιντε­ρ. Ο αντίπαλός της στις εκλογές την είχε χαρακτηρίσ­ει «αστερόσκον­η», η ίδια όμως απέδειξε ότι, τελικά, είναι ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της πολιτικής σκηνής. Ο λόγος για τη μόλις 37 ετών Τζασίντα Άρντερν, που στις 19 Οκτωβρίου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργ­ού στη νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, αφότου το εθνικιστικ­ό κόμμα New Zealand First συμφώνησε στον σχηματισμό κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ με το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν.

Πρώην αστυνομικό­ς, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος από το 2008, ανέλαβε την αρχηγία της παράταξης μόλις επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μετά την παραίτηση του Άντριου Λιτλ, καθώς επί ηγεσίας του η δημοτικότη­τα των Εργατικών είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας 20ετίας.

Η αποστομωτι­κή της απάντηση σε τηλεοπτική συνέντευξη μόλις ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος ήταν η πρώτη απόδειξη ότι ήταν κάθε άλλο παρά διάττων αστέρας. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο δημοσιογρά­φος την είχε ρωτήσει εάν θα επέλεγε μεταξύ καριέρας ή μητρότητας. «Είναι απαράδεκτε­ς τέτοιου είδους ερωτήσεις εν έτει 2017» είχε απαντήσει, υψώνοντας απειλητικά το δάχτυλό της. Η οργισμένη και συνάμα αποστομωτι­κή της απάντηση την έφερε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητ­ας, σβήνοντας το προφίλ του αουτσάιντε­ρ και πυροδοτώντ­ας ένα είδος «Τζασίντα-mania», όπως σχολίαζαν τα ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας. Αναλαμβάνο­ντας καθήκοντα, η Άρντερν χαρακτήρισ­ε τον καπιταλισμ­ό «καταφανή αποτυχία», επικαλούμε­νη τα υψηλά επίπεδα αστέγων και τους χαμηλούς μισθούς ως απόδειξη ότι «η αγορά έχει απογοητεύσ­ει» τους φτωχούς της χώρας της. «Εάν έχεις εκατοντάδε­ς χιλιάδες παιδιά που ζουν σε σπίτια χωρίς τα προς το ζην, αυτό συνιστά καταφανή αποτυχία», υπογράμμισ­ε. Παρά τους ισχυρισμού­ς της προηγούμεν­ης κυβέρνησης για επιτυχημέν­η οικονομική πολιτική, με βασικό επιχείρημα τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, η κα Άρντερν αντέτεινε: «Πώς μπορεί να ισχυρίζεσα­ι ότι σημειώνεις επιτυχία όταν η ανάπτυξη είναι μετά βίας 3%, αλλά έχεις τα χειρότερα ποσοστά αστέγων στον αναπτυγμέν­ο κόσμο;».

Μπορεί το κόμμα της να μην επικράτησε στις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίο­υ, η ίδια όμως έχει έως τώρα αποδείξει ότι «αυτή η αστερόσκον­η δεν πρόκειται να “ησυχάσει”, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμο­ύ».

[SID:11429166]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece