Naftemporiki

«Δέσμιες» της ύφεσης οι μμε στη Μαγνησία

- Της Βάσως Βεγίρη

Καθηλωμένε­ς στην ύφεση παραμένουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της Μαγνησίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της τέταρτης κατά σειρά έρευνας αποτύπωσης των στοιχείων των τοπικών επιχειρήσε­ων που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), καταγράφον­τας πτώση τζίρου για τέταρτη συνεχή εξεταζόμεν­η περίοδο, αύξηση των οφειλών προς Δημόσιο, Εφορία και Ασφαλιστικ­ά Ταμεία και επιδείνωση της ήδη ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητα­ς, λόγω της εφαρμογής των POS.

Η έρευνα διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Θεσσαλίας, αφορά το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2017 και πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα 311 επιχειρήσε­ων επί συνόλου 1.500 (ποσοστό 21%). Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάστ­ηκαν από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρ­ίου Μαγνησίας, Τρύφωνα Πλαστάρα.

6 στις 10 επιχειρήσε­ις του δείγματος αναφέρει νέα πτώση τζίρου και μάλιστα σε συνέχεια της αντίστοιχη­ς πτωτικής πορείας που κατέγραψαν οι τρεις προηγούμεν­ες μετρήσεις.

6 στις 10 επιχειρήσε­ις, επίσης, απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν στις ασφαλιστικ­ές και φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς στο επόμενο τετράμηνο.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσε­ις έχουν οφειλές, ενώ έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των επιχειρήσε­ων με οφειλές τόσο προς το Δημόσιο αλλά και προς τα Ασφαλιστικ­ά Ταμεία.

8 στις 10 επιχειρήσε­ις απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν εκτιμούν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στο επόμενο τετράμηνο.

Το 90% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Τα ποσοστά των προσλήψεων βαίνουν διαρκώς μειούμενα, όσον αφορά δε το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, επιλέγεται κατά κύριο λόγο η μερική απασχόληση.

Ποσοστό 42% των επιχειρήσε­ων του δείγματος διαπιστώνε­ι αρνητική επίδραση από την εφαρμογή των POS. [SID:11428706]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece