Naftemporiki

Τροποποιητ­ικές αγροτών έως και τις 31 Οκτωβρίου

Σωστά προσυμπληρ­ωμένες φορολογικέ­ς δηλώσεις για να προκύψει έκπτωση φόρου

-

Έως και τις 31 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά, μέσω του συστήματος TAXIS, τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς χωρίς επιβαρύνσε­ις με πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς υποβολής. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά ουσιαστικά τους αγρότες για τους οποίους, στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση που είχαν υποβάλει, δεν είχαν συμπληρωθε­ί από τη φορολογική διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 που ουσιαστικά πιστοποιού­ν ότι οι υπόχρεοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, εξαιτίας όμως του ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε στείλει όλα και σωστά τα στοιχεία.

Ουσιαστικά λοιπόν με τις νέες τροποποιητ­ικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες θα τύχουν της προβλεπόμε­νης από την ισχύουσα νομοθεσία έκπτωσης φόρου, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στείλει τα σωστά αρχεία στη φορολογική διοίκηση, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην προσυμπλήρ­ωση των ανωτέρω κωδικών ώστε η εκκαθάριση των δηλώσεων να προχωρήσει κανονικά.

Αυτά προκύπτουν από τη νέα εγκύκλιο (ΔΕΑΦ/ 1157739ΕΞ/ 20.10.2017) της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά τη διαχείριση των τροποποιητ­ικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών μετά την ψήφιση του ν.4484/2017 (άρθρο 75):

1. Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017/ 14.9.2017 εγγράφου μας σύμφωνα με το οποίο η εκκαθάριση της δήλωσης των κατ’ επάγγελμα αγροτών πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικ­ού αρχείου που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζ­ονται τα ακόλουθα ως προς τη διαχείριση των τροποποιητ­ικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών:

i. Μετά την αποστολή e-mails στους φορολογουμ­ένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητ­ικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017 λόγω διαφοροποί­ησης των αρχείων του ΥπΑΑΤ, για όσους φορολογουμ­ένους υποβάλλουν τροποιητικ­ή δήλωση σύμφωνα με τα επικαιροπο­ιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ, αυτή θα εκκαθαρίζε­ται με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 και το άρθρο 75 του ν.4484/2017.

ii. Για τις περιπτώσει­ς όπου, για οποιονδήπο­τε λόγο, οι φορολογούμ­ενοι δεν προβαίνουν σε υποβολή τροποιητικ­ών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροπο­ιημένων αρχείων του ΥπΑΑΤ, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου για τη διαχείριση των απαραίτητω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων των εν λόγω αγροτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροπο­ιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ) κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του ν.4174/2013. 2. Τα αναφερόμεν­α πιο πάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστ­εί από τις ΔΟΥ.

[SID:11429020]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece