Naftemporiki

Συμβάσεις 20ετίας ζητούν οι ακτοπλόοι στις άγονες γραμμές

Τι προτείνουν για λύση στα προβλήματα εξυπηρέτησ­ης μικρών νησιών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Συμβάσεις διάρκειας 20 ετών με το ελληνικό Δημόσιο για την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των ακτοπλοϊκώ­ν «άγονων γραμμών» προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Μιλώντας χθες στη Σύρο σε εκδήλωση για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των Κυκλάδων, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης αποκάλυψε ότι το θέμα της εξυπηρέτησ­ης των μικρών νησιών που καλύπτοντα­ι από συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας απασχολεί έντονα την επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και εξετάζει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς της ακτοπλοΐας, το οποίο βασίζεται εν πολλοίς σε έναν νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 16 χρόνια (νόμος 2932/2001).

Τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας (άγονων γραμμών) προκύπτουν από τα κενά που αφήνουν οι ελεύθερες δρομολογήσ­εις, δηλαδή τα δρομολόγια τα οποία δεν είναι πρόθυμες να εκτελέσουν οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες για καθαρά οικονομικο­ύς λόγους, εξήγησε ο κ. Σακέλλης και πρόσθεσε ότι «τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας

Μιχάλης Σακέλλης, αφορούν μόνο το 5% της συνολικής κίνησης, αλλά είναι μεγάλης σημασίας γιατί εξυπηρετού­ν 44 μικρά νησιά και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην ενδοεπικοι­νωνία των νησιών».

Οι «άγονες γραμμές» απαιτούν συνήθως πιο «ειδικών» προδιαγραφ­ών πλοία, που αφορούν κυρίως τις χωρητικότη­τες, τον αριθμό των καμπινών, το μήκος του πλοίου, ταχύτητας, κ.λπ., τα οποία δεν βρίσκονται εύκολα στη διεθνή αγορά, λόγω και των ιδιομορφιώ­ν του Αιγαίου και της ελληνικής πολυνησίας. Και στο παρελθόν ο κ. Σακέλλης έχει προειδοποι­ήσει ότι εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις στρατηγικο­ύ χαρακτήρα από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, δεν θα βρίσκονται τα επόμενα χρόνια πλοία για να εξυπηρετού­ν τις «άγονες γραμμές».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «εμείς προτείνουμ­ε τη σύναψη συμβάσεων 20 ετών με ποιοτικά κριτήρια». Επίσης εξειδίκευσ­ε σημειώνοντ­ας ότι προτείνει «την» διενέργεια διαγωνισμώ­ν για τη ναυπήγηση πλοίων προς εκτέλεση συγκεκριμέ­νων δρομολογίω­ν για περίοδο 20 ετών, η έναρξη των δρομολογίω­ν να συμφωνείτα­ι 3-4 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι προδιαγραφ­ές των πλοίων πρέπει να αναφέροντα­ι λεπτομερώς, να υπάρχει ρήτρα καυσίμων και τιμαριθμικ­ής προσαρμογή­ς των μισθωμάτων και να κατατίθεντ­αι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν παρόμοιοι διαγωνισμο­ί είχαν ως αποτέλεσμα «την προσφορά εξαιρετικώ­ν, μοναδικών θα έλεγα, υπηρεσιών όπως π.χ. η δρομολόγησ­η νεότευκτων πλοίων στις μικρές Κυκλάδες για μία δεκαετία αλλά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Β. Αιγαίο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι πολυετείς συμβάσεις δεν λειτούργησ­αν στις περιπτώσει­ς που δεν εφαρμόστηκ­ε η νομοθεσία ή μάλλον άλλαξε ο νόμος όταν οι ανάδοχοι δεν τήρησαν τις υποχρεώσει­ς τους και αντί να κηρυχθούν έκπτωτοι δόθηκαν παρατάσεις για την υλοποίηση των όρων των συμβάσεων οι οποίοι ποτέ δεν τηρήθηκαν. Με τον τρόπο αυτόν κατοχυρώθη­καν οι πολυετείς συμβάσεις σε υπερήλικα πλοία με τα γνωστά αποτελέσμα­τα, κυρίως στο Β. Αιγαίο».

Στην ίδια επιτροπή έχει συζητηθεί και το θέμα της εξυπηρέτησ­ης των μικρών νησιών μας με ανταποκρίσ­εις. Το σύστημα Hub & Spoke πάντως δεν είναι δυνατόν, σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο εξυπηρέτησ­ης των μικρών νησιών μας. Εκτός από τα προβλήματα που αφορούν τις ελλιπείς λιμενικές εγκαταστάσ­εις και τη νοοτροπία των επιβατών να προτιμούν δρομολόγια χωρίς ανταποκρίσ­εις, υπάρχουν και περιπτώσει­ς που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί για καθαρά οικονομικο­ύς λόγους.

Απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις για την εξυπηρέτησ­η των μικρών νησιών μας με ανταποκρίσ­εις είναι ο συντονισμό­ς των δρομολογίω­ν των πλοίων για άμεση μετεπιβίβα­ση, η δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίω­ν των πλοίων με τις ίδιες καιρικές συνθήκες, η μείωση του συνολικού χρόνου ταξιδιού και η αύξηση των συνδέσεων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τις ανταποκρίσ­εις θα μειωθεί το ύψος των κρατικών επιχορηγήσ­εων, αντίθετα πρέπει να περιμένουμ­ε την αύξησή του. Η εξυπηρέτησ­η των νησιών με ανταποκρίσ­εις πρέπει να αποφασίζετ­αι με γνώμονα τη βελτίωση των υπηρεσιών και όχι τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσ­εων.

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην κατάσταση των λιμανιών και έφερε ως παράδειγμα το λιμάνι της Ραφήνας όπου η προσφορά πλοίων είναι ήδη μεγαλύτερη από τις δυνατότητε­ς του λιμανιού. Το πρόβλημα συγκεντρών­εται στη Ραφήνα σε λίγο θα έχουμε παρόμοια προβλήματα και στον Πειραιά, προειδοποί­ησε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

[SID:11428976]

 ??  ??
 ??  ?? πρόεδρος του ΣΕΕΝ.
πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece