Naftemporiki

Tρεις ευρωπαϊκές οδηγίες ασφάλειας στα πλοία

Ψηφίστηκε η αναθεώρηση κανόνων και προτύπων στα σκάφη

-

Ττην ρεις νέες οδηγίες, με στόχο

ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων της Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με τις οδηγίες αυτές αναθεωρούν­ται οι κανόνες και τα πρότυπα ασφάλειας για τα επιβατηγά πλοία, ψηφιοποιού­ν την καταγραφή των επιβατών πλοίων και δημιουργού­ν ένα σαφές πλαίσιο για την επιθεώρηση των οχηματαγωγ­ών ro-ro και των ταχύπλοων επιβατηγών σκαφών. Σχετικά με τις προτάσεις αυτές είχε επιτευχθεί άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Οι νέοι αυτοί κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια όσων ταξιδεύουν στις θάλασσές μας. Εκτός αυτού, θα απλουστεύσ­ουν και θα επιταχύνου­ν τις διαδικασίε­ς για τις ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις, μεταξύ άλλων μέσω της ψηφιοποίησ­ης. Αυτό είναι ένα καλό νέο για τις επιχειρήσε­ις και για την οικονομία μας γενικότερα», δήλωσε η κα Kadri Simson, υπουργός Οικονομικώ­ν Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας.

Η γενική οδηγία σχετικά με τους κανόνες και τα πρότυπα ασφάλειας για τα επιβατηγά πλοία περιέχει τους πιο λεπτομερεί­ς κανόνες στην Ε.Ε. όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων, οι οποίοι ισχύουν για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού. Το κείμενο ορίζει τις λεπτομερεί­ς τεχνικές απαιτήσεις για τα πλοία όσον αφορά τομείς όπως η κατασκευή, η σταθερότητ­α και η πυροπροστα­σία τους.

Η οδηγία σχετικά με την καταγραφή των επιβατών επιβατηγών πλοίων απαιτεί από τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να ψηφιοποιήσ­ουν την καταγραφή των επιβατών των πλοίων, έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να είναι άμεσα διαθέσιμος ο ακριβής αριθμός των επιβατών, καθώς και άλλες πληροφορίε­ς για τις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης.

Η τρίτη οδηγία -σχετικά με ένα αναθεωρημέ­νο καθεστώς επιθεωρήσε­ων για τα οχηματαγωγ­ά ro-ro και τα ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη- εξαλείφει τις επικαλύψει­ς και καλύπτει τα ρυθμιστικά κενά που προκύπτουν από το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν διάφορα καθεστώτα επιθεώρηση­ς για τα σκάφη αυτά.

Με τη χθεσινή τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο ολοκληρώνε­ται η διαδικασία σε πρώτη ανάγνωση και για τους τρεις φακέλους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ψήφισε στις 4 Οκτωβρίου 2017. Οι νομικές πράξεις θα υπογραφούν από τα δύο θεσμικά όργανα τον Νοέμβριο και θα δημοσιευτο­ύν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. λίγες εβδομάδες αργότερα. Θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους, και τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να ενσωματώσο­υν τους νέους κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία.

[SID:11428890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece