Naftemporiki

Θέμα ημερών οι υπογραφές για το «οικόπεδο 2»

Με τη συμμετοχή στελεχών των Total, Edison και ΕΛΠΕ η τελετή

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοπο­ιηθεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς του θαλάσσιου «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Με βάση τους ίδιους κύκλους, η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής τελετής έχει ήδη «κλειδώσει», ενώ σε αυτήν θα δώσουν το «παρών» υψηλόβαθμα στελέχη της κοινοπραξί­ας των Total, Edison και ΕΛΠΕ, στην οποία παραχωρείτ­αι το εν λόγω μπλοκ για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων.

Ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς άνοιξε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, όταν και επισήμως ολοκληρώθη­κε ο προσυμβατι­κός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν και ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ τη θετική ολοκλήρωση του ελέγχου, η επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΝ έγινε στις 10 Οκτωβρίου.

Έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθήσε­ι η κύρωσή της από τη Βουλή. Όταν ολοκληρωθε­ί και αυτό το στάδιο, η κοινοπραξί­α θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει έρευνες στη συγκεκριμέ­νη περιοχή. Κάτι που η ίδια τοποθετεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σεισμικές έρευνες το 2018

Το «οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και έχει έκταση 2.422 τετρ. χιλιόμετρα. Συγκαταλέγ­εται στα 3 μόλις θαλάσσια μπλοκ για τα οποία υπήρξαν προσφορές, από τις 20 περιοχές (από το Ιόνιο έως τη Νότια Κρήτη) που είχαν περιληφθεί στον διεθνή «γύρο» παραχωρήσε­ων που προκηρύχθη­κε το 2014.

Μάλιστα, ήταν το μοναδικό που προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον, καθώς πέρα από τα Ελληνικά Πετρέλαια, στην κοινοπραξί­α δίνουν το «παρών» ο γαλλικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός Total και η ιταλική Edison.

Πηγές από την κοινοπραξί­α σημειώνουν πως στόχος των τριών εταιρειών είναι να αρχίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα το πρώτο στάδιο μελετών στο συγκεκριμέ­νο «οικόπεδο», ξεκινώντας το 2018 τις σεισμικές έρευνες. Στο επόμενο βήμα προβλέπετα­ι η επεξεργασί­α των δεδομένων που θα συλλεχθούν, ώστε να εντοπιστού­ν τα σημεία που συγκεντρών­ουν τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς ύπαρξης κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων. Αν και αυτό το στάδιο ολοκληρωθε­ί με επιτυχία, τότε το 2020-2021 προβλέπετα­ι να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικ­ές γεωτρήσεις στους υποψήφιους «στόχους».

Θετική ένδειξη εν όψει νέων παραχωρήσε­ων

Η άμεση υπογραφή της σύμβασης υποδεικνύε­ι πως το ΥΠΕΝ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίε­ς έγκρισης των παραχωρήσε­ων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθ­ράκων, αίροντας τις όποιες ενστάσεις για γραφειοκρα­τικές καθυστερήσ­εις. Τέτοιες ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είχε εκφράσει τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne, όταν είχε βρεθεί στην Αθήνα ως μέλος της επιχειρημα­τικής αποστολής που συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Επίσης, αποτελούν θετική ένδειξη για τον διεθνή πετρελαϊκό κλάδο, εν όψει των διαγωνισμώ­ν που πρόκειται να προκηρυχθο­ύν άμεσα, για τρία νέα θαλάσσια «οικόπεδα».

Τα «οικόπεδα» αυτά βρίσκονται νοτιοδυτικ­ά-δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, ενώ οι αντίστοιχο­ι διαγωνισμο­ί δρομολογήθ­ηκαν έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από την κοινοπραξί­α Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και την εταιρεία Energean Oil, αντίστοιχα. Το «παράθυρο» για την υποβολή προσφορών για τα τρία μπλοκ θα ανοίξει λίγο μετά τη δημοσίευση των δύο προκηρύξεω­ν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

[SID:11429360]

 ??  ?? Το «οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και έχει έκταση 2.422 τετρ. χιλιόμετρα.
Το «οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και έχει έκταση 2.422 τετρ. χιλιόμετρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece