Naftemporiki

Ατονία και αναμονή στην Ευρώπη

Σταθεροποί­ηση στη Wall Street - Κλίμα ευφορίας στο Τόκιο

- Της Νατάσας Στασινού

ταθεροποιη­τικές τάσεις επιΣκράτησ­αν

χθες στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Ευρώπης, με τη νευρικότητ­α, ωστόσο, να επιμένει στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Καταλονία.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 υποχώρησε 0,6%, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσαν οριακή μόνο άνοδο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είχε ελαφρά κέρδη (0,27%), όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο (+0,14%).

O πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο μόλις 0,16% στις 390,74 μονάδες, με τον κλάδο των καταναλωτι­κών αγαθών να κερδίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον και τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιή­σεων. Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος στον δείκτη σημείωσε πτώση 0,5%, με τις μετοχές των ισπανικών BBVA και Banco Santander, όπως και της γερμανικής Deutsche Bank να υποχωρούν περίπου 1% έκαστη.

Στη Wall Street, σε μία ήσυχη συνεδρίαση, οι δείκτες αμφιταλαντ­εύονταν έως τέλους ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη και ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκ­ε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ σταθεροποί­ηση είχαμε για εκείνον των τραπεζών. Ηττημένοι της συνεδρίαση­ς στην αμερικανικ­ή αγορά μετοχών ήταν οι μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου, με εκείνες των Αpple, Facebook και Αmazon να υποχωρούν ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 1%.

Σε αντίθεση με το υποτονικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πολλά ήταν τα χαμόγελα στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, μετά το νέο εκλογικό θρίαμβο του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού Σίντζο Άμπε.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 1% και έκλεισε στις 21.696,6 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1996.

Ήταν η 15η διαδοχική ημέρα κερδών, στο μακροβιότε­ρο ανοδικό σερί στην ιστορία του ιαπωνικού δείκτη.

Ώθηση στις ιαπωνικές μετοχές και δη σε εκείνες των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων, όπως είναι οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και οι κατασκευάσ­τριες ηλεκτρονικ­ών ειδών, έδωσε και η υποτίμηση του ιαπωνικού νομίσματος, γιεν, σε χαμηλά τριών μηνών έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου.

[SID:11428870]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece