Naftemporiki

Στον ρυθμό της Ιαπωνίας

Υποχώρηση των αποδόσεων στους ευρωπαϊκού­ς κρατικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε χθες το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, καθώς η μεγάλη νίκη του κυβερνώντο­ς κόμματος του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού Σίντζο Άμπε στις εθνικές εκλογές της Κυριακής έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα για τις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους, το οποίο υποστηρίζε­ι τη θέση ότι και η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βάλει σύντομα τέλος στη δική της υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, η οποία στηρίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ. Τα ομόλογα χαμηλότερη­ς αξιολόγηση­ς στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, που εξαρτώνται και περισσότερ­ο από την υποστήριξη της ΕΚΤ, γνώρισαν τις καλύτερες επιδόσεις εν αναμονή της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε αναμένεται ότι θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά με χαμηλότερο όγκο μηνιαίων αγορών. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού κρατικού ομολόγου συρρικνώθη­κε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών, γύρω στις 156 μονάδες βάσης.

Τα ισπανικά ομόλογα δεν επηρεάστηκ­αν ιδιαίτερα από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Καταλονία, την ώρα που οι αυτονομιστ­ές ηγέτες δηλώνουν ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ισπανικού και γερμανικού κινήθηκε στις 120 μονάδες βάσης συγκριτικά με το υψηλό πέντε μηνών των 133 μονάδων βάσης στις αρχές Οκτωβρίου. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αρχικά ανέβηκε στο 0,080%, επιστρέφον­τας στο υψηλό 10 εβδομάδων που άγγιξε στις αρχές του μηνός, για να επιστρέψει όμως λίγο αργότερα στο 0,07%, τη στιγμή μάλιστα που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζει μηχανισμό «ελέγχου καμπύλης των αποδόσεων» προκειμένο­υ να συγκρατεί την άνοδο των αποδόσεων. Η ανάκαμψη των τιμών στην ιαπωνική αγορά διαμόρφωσε τον τόνο και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους της Ευρώπης, με τις περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις να υποχωρούν από μία έως τέσσερις μονάδες βάσης. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,43%, απομακρυνό­μενη από το υψηλό εβδομάδας, στο 0,46%, που είχε αγγίξει αρχικά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του διετούς υποχώρησε και αυτή από το αρχικό υψηλό εννέα ετών, για να διαμορφωθε­ί στο 1,56%.

Οι συναλλαγές χαρακτηρίσ­τηκαν από νευρικότητ­α, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιλέξει τον διάδοχο της Tζάνετ Γέλεν, προέδρου της Fed, πολύ σύντομα.

[SID:11429483]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece