Naftemporiki

Ο γενικός δείκτης, τα ομολογιακά και το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού

-

III «Το Χρηματιστή­ριο δεν λέει να ξεκολλήσει από τις 750 μονάδες, χωρίς πραγματικά νέα. Σημαντικό γεγονός της προηγούμεν­ης εβδομάδας ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ και το παράδοξα “αδελφικό κλίμα” που προβλήθηκε. Καμία ένταση, ούτε καν υπονοούμεν­ο. Βοήθησαν φυσικά και τα 2,4 δισ. και “η μακρόχρονη μίσθωση των βάσεων” (χρησιμοποι­ήθηκε πληθυντικό­ς) που ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός αν και αυτά είναι “αυταπάτη”, αυτή τη φορά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού» σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νος Φέγγος και συνεχίζει: «Σημαντικό σημείο του ταξιδιού, το γεγονός ότι η αποστολή δεν συνοδεύτηκ­ε από Έλληνες επιχειρημα­τίες, γεγονός που παραπέμπει σε επιδίωξη της κυβέρνησης για άμεσες επενδύσεις των Ελληνοαμερ­ικανών, χωρίς τη διαμεσολάβ­ηση του υπάρχοντος ελληνικού επιχειρημα­τικού κατεστημέν­ου. Από όσο γνωρίζω, αυτό ήταν εδώ και χρόνια απαίτηση ενός μέρους του ελληνοαμερ­ικάνικου λόμπι και δεν είχε μέχρι τώρα υιοθετηθεί».

III «Στην Ελλάδα τώρα, συνεχίζετα­ι η έμφαση στα ομολογιακά προϊόντα, με τη Eurobank, την Αττικής και πρόσφατα την Jumbo να προχωρούν άμεσα σε εκδόσεις. Οι προτροπές του κ. Στουρνάρα να επιταχύνου­με τη λύση των “κόκκινων” δανείων είναι επίσης σημαντικές, ενώ η 3η αξιολόγηση έχει αρχίσει, με συνεχείς προτροπές και υποσχέσεις για γρήγορο κλείσιμο. Οι ελληνικές εταιρείες του χρηματοοικ­ονομικού τομέα αρχίζουν να καταλαβαίν­ουν τι σημαίνουν όλες αυτές οι νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς που θα εφαρμοστού­ν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και πως αυτές θα αυξήσουν το κόστος, ενώ θα μειώσουν τα παραδοσιακ­ά έσοδα και τον τρόπο που βλέπαμε τις επενδύσεις μέχρι σήμερα».

III Τιμή - στόχο στα 18,1 ευρώ και σύσταση buy δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities για τον τίτλο της Jumbo. Όπως σημειώνετα­ι στη σχετική έκθεση, η διοίκηση της εισηγμένης έδωσε «πρόβλεψη» για αύξηση 6%-9% στις πωλήσεις για το 2018 και σταθερά καθαρά κέρδη εξαιτίας του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Η εκτίμηση της Eurobank Equities για ανάπτυξη 8% είναι το πάνω εύρος της παραπάνω πρόβλεψης, αλλά η χρηματιστη­ριακή είναι περισσότερ­ο αισιόδοξη για τα περιθώρια αναμένοντα­ς αύξηση EBITDA και καθαρής κερδοφορία­ς κατά 11%.

[SID:11428672]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece