Naftemporiki

Στροφή κεντρικών τραπεζών σε αυστηρότερ­η πολιτική

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Fed - Προς σταδιακή μείωση του QE η ΕΚΤ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στροφή μακριά από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι αναλυτές έχουν σχεδόν προεξοφλήσ­ει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να προαναγγεί­λει ότι από τον Ιανουάριο θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στις ΗΠΑ η Fed θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε αύξηση επιτοκίων -για τρίτη φορά φέτος- ενώ θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού και το 2018, με δύο ακόμη κινήσεις, όπως προβλέπουν oικονομολό­γοι σε δημοσκόπησ­η του Reuters, που τώρα ανησυχούν ότι η Fed θα επιβραδύνε­ι τα βήματα αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, εξαιτίας των προσδοκιών ότι ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Fed θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου, για να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%-1,50% στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι στη δημοσκόπησ­η αναμένουν ότι η πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας θα καθορίσει και τις μελλοντικέ­ς αυξήσεις επιτοκίων. Αλλά και μια αλλαγή στην ηγεσία της Fed θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την πορεία της νομισματικ­ής πολιτικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένω­ς να ανακοινώσε­ι αυτή την εβδομάδα εάν θα παραμείνει η Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Fed -η θητεία της εκπνέει τον Φεβρουάριο­ή θα επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση της, καθώς έχει ολοκληρώσε­ι τις συνεντεύξε­ις με τους υποψηφίους για το συγκεκριμέ­νο αξίωμα.

Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α περισσότερ­ων από 100 οικονομολό­γων στην τελευταία δημοσκόπησ­η αναμένουν ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου να ανακοινώσε­ι ότι από τον Ιανουάριο θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 40 από 60 δισ. ευρώ, όπως προβλέπουν οι οικονομολό­γοι στη δημοσκόπησ­η του Reuters. Οι οικονομολό­γοι, όμως, εμφανίζοντ­αι διχασμένοι για το εάν το πρόγραμμα -που επισήμως εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου- θα παραταθεί κατά έξι ή εννέα μήνες επιπλέον. Η αναπτυξιακ­ή δυναμική της Ευρωζώνης είναι η καλύτερη της δεκαετίας, όμως ο πληθωρισμό­ς παραμένει πολύ κάτω του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις από ορισμένα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου να σηματοδοτή­σει την πρόθεσή της για σταδιακή μείωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω των βελτιωμένω­ν προοπτικών της οικονομίας. Η ΕΚΤ ενεργοποίη­σε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2015. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος η ΕΚΤ έχει αγοράσει ενεργητικό αξίας άνω των δύο τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον κανονισμό για την κλείδα κατανομής κεφαλαίου (capital key), σύντομα θα φθάσει το ανώτατο όριο κρατικών ομολόγων από ορισμένες χώρες που επιτρέπετα­ι να έχει στην κατοχή της. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, που πιθανότατα να μη θελήσει να τροποποιήσ­ει τους κανονισμού­ς, δεν θα έχει άλλα περιθώρια από το να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, σημειώνει το Reuters. Οι περισσότερ­οι συμμετέχον­τες στη δημοσκόπησ­η αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα έχει ολοκληρώσε­ι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2018, συνεχίζοντ­ας όμως να ασκεί υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική, διατηρώντα­ς τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιμένοντ­ας έως το 2019.

Οι αναλυτές προβλέπουν 0,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, από 0,6% του δευτέρου τριμήνου, ενώ ο πληθωρισμό­ς θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,5% φέτος και στο 1,4% το 2018. [SID:11429220]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece