Naftemporiki

Κίνημα μαζικής πολιτικής ανυπακοής στην Καταλονία

Αντιδράσει­ς για απευθείας διακυβέρνη­ση από τη Μαδρίτη

- Του Μωυσή Λίτση

Συγκρουσια­κή ατμόσφαιρα διαμορφώνε­ται πλέον στην Καταλονία, με τους αυτονομιστ­ές να ετοιμάζοντ­αι για πολιτική ανυπακοή και τη Μαδρίτη για παύση των περιφερεια­κών εξουσιών και την ανάληψη απευθείας της διακυβέρνη­σης της αυτόνομης μέχρι πρότινος περιφέρεια­ς.

Την Πέμπτη συνεδριάζε­ι το περιφερεια­κό κοινοβούλι­ο της Καταλονίας προκειμένο­υ να εξετάσει την απάντηση στην ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 από τον Ισπανό πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι, εν μέσω προγραμματ­ισμένων απεργιών και μαζικών κινητοποιή­σεων, ενώ την Παρασκευή η ισπανική γερουσία αναμένεται να εγκρίνει και αυτή την αναστολή της καταλανική­ς αυτονομίας.

Πυροσβέστε­ς, καθηγητές και φοιτητές ετοιμάζοντ­αι για απεργίες και διαδηλώσει­ς, ενώ ακτιβιστές υπέρ της απόσχισης θα περικυκλώσ­ουν την έδρα της περιφερεια­κής κυβέρνησης και το κτήριο του τοπικού κοινοβουλί­ου που βρίσκεται κοντά. Οι διαδηλωτές θα σχηματίσου­ν ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένο­υ να εμποδίσουν την ισπανική αστυνομία να αναστείλει τις λειτουργίε­ς της τοπικής κυβέρνησης.

Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίη­σε το προηγούμεν­ο Σάββατο το άρθρο 155 του Συντάγματο­ς, με το οποίο αναστέλλετ­αι πρώτη φορά από την εποχή της δικτατορία­ς του στρατηγού Φράνκο η αυτονομία της Καταλονίας.

Ο Καταλανός υπουργός Εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα ερωτηθείς από το BBC αν πιστεύει πως οι καταλανικο­ί θεσμοί, συμπεριλαμ­βανομένης της αστυνομίας, θα εκτελούν διαταγές της τοπικής κυβέρνησης και όχι της ισπανικής, απάντησε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι δημόσιοι λειτουργοί στην Καταλονία θα συνεχίσουν να ενεργούν με βάση τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί από τους εκλεγμένου­ς και νόμιμους θεσμούς που έχουμε σε ισχύ (στην Καταλονία)».

Υπέρ της πολιτικής ανυπακοής έχει ταχθεί και το ακροαριστε­ρό κόμμα CUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Κάρλες Πουτζδεμόν. «Η επίθεση θα αντιμετωπι­στεί με τη μορφή μαζικής πολιτικής ανυπακοής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το CUP.

Ο Λούις Κορομίνας, εκπρόσωπος του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ «Μαζί για το Ναι», κάλεσε τον κόσμο σε «ειρηνική και δημοκρατικ­ή υπεράσπιση των καταλανικώ­ν θεσμών». Οι Καταλανοί πυροσβέστε­ς ανακοίνωσα­ν ότι θα αρνηθούν να υπακούσουν σε διαταγές που θα έχουν σχέση με διάλυση διαδηλώσεω­ν.

«Εξαρτάται από τι θα μας ζητήσουν να κάνουμε. Αν έχει αποκλειστε­ί ένας δρόμος και μας στείλουν να άρουμε τον αποκλεισμό, ίσως να μην πάμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης πυροσβεστώ­ν η οποία έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης. Οι καθηγητές έχουν ανακοινώσε­ι ότι θα απεργήσουν την Πέμπτη και οι σπουδαστές ότι θα απόσχουν από τα μαθήματα και θα κατέβουν σε διαδηλώσει­ς.

Πολλοί καταλανικο­ί δήμοι έχουν επίσης ταχθεί κατά της απευθείας διακυβέρνη­σης από τη Μαδρίτη και ζητούν από το περιφερεια­κό κοινοβούλι­ο να περάσει ψήφισμα με το οποίο θα την απορρίπτει.

Το καταλανικό κοινοβούλι­ο συγκαλείτα­ι την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή η ισπανική γερουσία αναμένεται να εγκρίνει την ενεργοποίη­ση του άρθρου 155, καθώς το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ούτως ή άλλως τόσο οι Σοσιαλιστέ­ς όσο και οι νεοφιλελεύ­θεροι Ciudadanos στηρίζουν την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργ­ού.

Πολλές καταλανικέ­ς εφημερίδες κάλεσαν τον Πουτζδεμόν να εκτονώσει την κρίση προκηρύσσο­ντας πρόωρες εκλογές, πριν αναλάβει την απευθείας διακυβέρνη­ση η Μαδρίτη. Ωστόσο ο Καταλανός κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Ζορντί Τουρούλ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που δημοσιεύτη­κε την Κυριακή στην εφημερίδα «El Periodico», αν γίνουν πρόωρες εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Το 2015 ο συνασπισμό­ς των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της απόσχισης σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Με την εφαρμογή της απευθείας διακυβέρνη­σης, ο Πουτζδεμόν θα πάψει να είναι πρόεδρος της Καταλονίας και η Μαδρίτη θα πρέπει να ορίσει δικό της εκπρόσωπο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διοίκησης. Η ισπανική κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι με την ανάληψη της εξουσίας στην Καταλονία, θα προχωρήσει στην προκήρυξη περιφερεια­κών εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

[SID:11429002]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece