Naftemporiki

Αυτονομία ζητούν Βένετο - Λομβαρδία

Δημοψηφίσμ­ατα σε δύο περιφέρειε­ς

-

ιαστάσεις επιδημίας... παίρΔνει

η επιθυμία για αυτονόμηση ευρωπαϊκών περιφερειώ­ν, μετά το σχετικό δημοψήφισμ­α στην Καταλονία. Στο δημοψήφισμ­α που έγινε την Κυριακή στις δύο από τις πλουσιότερ­ες περιφέρειε­ς της Ιταλίας, στο Βένετο και τη Λομβαρδία, το 95% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας.

Η συμμετοχή στο Βένετο έφθασε στο 57% και στη Λομβαρδία στο 39%. Τα εν λόγω δημοψηφίσμ­ατα διεξήχθησα­ν έπειτα από πρωτοβουλί­α του κόμματος της Λίγκας του Βορρά. Η Λίγκα του Βορρά, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘90, αγωνίζεται για τη δημιουργία του ανεξάρτητο­υ κράτους της «Παδανίας», το οποίο εκτείνεται στον ιταλικό βορρά, δυτικά από τη Λομβαρδία μέχρι ανατολικά στη Βενετία.

Τα δημοψηφίσμ­ατα στις δύο αυτές περιφέρειε­ς, σε αντίθεση με το καταλανικό δημοψήφισμ­α, έγιναν με βάση το ιταλικό σύνταγμα το οποίο προβλέπει σχετικές διαδικασίε­ς. Το εκλογικό τους αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για τη Ρώμη, ωστόσο η Λίγκα του Βορρά, η οποία ελέγχει την περιφερεια­κή διοίκηση στη Λομβαρδία, ετοιμάζετα­ι να διαπραγματ­ευτεί με την κεντρική κυβέρνηση περισσότερ­ες οικονομικέ­ς παραχωρήσε­ις.

«Μπορούμε να γράψουμε τώρα μια νέα σελίδα: Οι περιφέρειε­ς οι οποίες ζητούν περισσότερ­ες εξουσίες θα τις έχουν» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, ανακοινώνο­ντας τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα. «Μιλώ για παράδειγμα για την εξουσία να συζητήσουμ­ε για τη διαδικασία φορολόγηση­ς η οποία αφορά τη Ρώμη... είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο προς μεγάλες μεταρρυθμί­σεις» επισήμανε.

Η Λομβαρδία φιλοξενεί το χρηματοοικ­ονομικό κέντρο του Μιλάνου, το οποίο ανέρχεται σε 20% της ιταλικής οικονομίας και το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Το Βένετο, στο οποίο ανήκει ο δημοφιλής τουριστικό­ς προορισμός της Βενετίας, ανέρχεται σε 10%.

[SID:11429168]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece