Naftemporiki

Αντιδράσεω­ν συνέχεια για τους πρώην βουλευτές

-

ντονες αντιδράσει­ς στο πολιΈτικό

σύστημα συνεχίζουν να προκαλούν οι διεκδικήσε­ις πρώην βουλευτών για αναδρομικέ­ς αποζημιώσε­ις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τους πρώην βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να χαρακτηρίζ­ουν απαράδεκτε­ς τις διεκδικήσε­ις των βουλευτών.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτο­υ εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για το θέμα, επισημαίνο­ντας ότι όλοι οι βουλευτές που διεκδικούν αποζημιώσε­ις προέρχοντα­ι από τις τάξεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η κα Θεοπεφτάτο­υ έκανε λόγο για σοβαρό «ηθικό ζήτημα» πέραν της νομικής διάστασης του θέματος. «Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμ­ε στην κοινωνία και όχι να εξασφαλιστ­ούμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι οι βουλευτές βασίστηκαν σε ρύθμιση του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλ­ου. «Ο νόμος 4387/2016 δεν έχει σχέση με τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών. Η νομική βάση με την οποία βγήκαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι νόμος της Ν.Δ. του 2008, που αναπροσάρμ­οσε τις αποδοχές των δικαστικών και άρα και τις συντάξεις» είπε και χαρακτήρισ­ε «αισχρό ψέμα» τον ισχυρισμό της αντιπολίτε­υσης. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατεία­ς Χριστόφορο­ς Βερναρδάκη­ς παραδέχτηκ­ε ότι ο νόμος Κατρούγκαλ­ου «άνοιξε τη δυνατότητα» για τις διεκδικήσε­ις των 110 πρώην βουλευτών.

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η αποδοκίμασ­αν πάντως τους πρώην βουλευτές τους που ζήτησαν αναδρομικά. Στο θέμα παρενέβη μάλιστα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, που χαρακτήρισ­ε τις διεκδικήσε­ις «προσβολή για τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί εκατομμύρι­α συμπολίτες μας τα τελευταία οκτώ χρόνια». «Πρόκληση» χαρακτήρισ­ε τη διεκδίκηση των αναδρομικώ­ν και ο ευρωβουλευ­τής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

Εν τω μεταξύ χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκη­ς και οι πρώην βουλευτές Σάββας Τσιτουρίδη­ς (Ν.Δ.) και Αλέξανδρος Χρυσανθακό­πουλος (ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) ανακοίνωσα­ν ότι δεν ζητούν αποζημιώσε­ις. [SID:11429628]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece