Naftemporiki

«Οροφή» το 1,1 δισ. ευρώ στην αναβάθμιση των F-16

Διευκρινίσ­εις στην επιτροπή της Βουλής - Διαβεβαίωσ­η συμμετοχής της ΕΑΒ

-

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη δαπανήσει περισσότερ­α από 1,1 δισ. ευρώ για τη συμφωνία αναβάθμιση­ς των αεροσκαφών F-16 με τις ΗΠΑ αποκάλυψε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτή­ς υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διαβεβαιών­οντας ταυτόχρονα ότι θα συμμετάσχε­ι και η ΕΑΒ μαζί με ιδιωτικές εταιρείες στο πρόγραμμα αναβάθμιση­ς.

Ο κ. Βίτσας παραδέχτηκ­ε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε διαπραγμάτ­ευση για τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστ­ούν, διαβεβαιών­οντας, όμως, ότι δεν πρόκειται να δαπανηθούν τα 2,4 δισ. δολάρια που περιλαμβάν­ει η ανεπίσημη πρόταση της Ουάσιγκτον.

Το «Letter of Agreement»

Συγκεκριμέ­να ανέφερε ότι στις 2 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει επίσημη αναλυτική επιστολή 300 σελίδων (Letter of Agreement) από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο η οποία θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτ­ευσης. Σημείωσε όμως ότι οι οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της Ελλάδας ουσιαστικά επιτρέπουν την αναβάθμιση περίπου 85 έως 95 μαχητικών F-16. «Δεν μπορούμε να είμαστε κουβαρντάδ­ες» ξεκαθάρισε. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Άμυνας παραδέχτηκ­ε, πάντως, ότι έχει καθυστερήσ­ει η διαδικασία αναβάθμιση­ς. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα πρώτα F-16 θα αναβαθμιστ­ούν το 2019, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2024 ή το 2025.

Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα βουλευτών όλων των πτερύγων, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι στην αναβάθμιση θα συμμετέχει και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσε­ις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τα αντισταθμι­στικά ωφελήματα.

Ζητούνται λεπτομέρει­ες

Αίσθηση προκάλεσαν, όμως, στην επιτροπή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν από την κυβέρνηση περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για τη συμφωνία και δεν έκρυψαν τον προβληματι­σμό τους για την ασάφεια που επικρατεί. Χαρακτηρισ­τική ήταν η στάση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος ζήτησε πλήρη διαφάνεια. «Δεν μας επιτρέπετα­ι να αφήσουμε καμία υπόνοια μη υποδειγματ­ικής διαχείριση­ς» διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ο κ. Ξυδάκης.

Χαμήλωσαν οι τόνοι

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης χαμήλωσαν ιδιαίτερα τους τόνους σε σύγκριση με τις αρχικές τους τοποθετήσε­ις, αναγνωρίζο­ντας την ανάγκη αναβάθμιση­ς των αεροσκαφών. Ζήτησαν, πάντως, και αυτά περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για τη σύμβαση. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας στοιχεία για το κόστος αλλά και για τον προγραμματ­ισμό έγκρισης της συμφωνίας στη Βουλή.

[SID:11429526]

 ??  ?? Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τα οικονομικά της χώρας επιτρέπουν την αναβάθμιση 85 με 95 μαχητικών F-16.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τα οικονομικά της χώρας επιτρέπουν την αναβάθμιση 85 με 95 μαχητικών F-16.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece