Naftemporiki

Την Παρασκευή

-

27 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζε­ται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκ­η, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο η έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», η οποία διοργανώνε­ται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκ­ης, το Ίδρυμα Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη και την MVN Consultant­s. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2018. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκ­ης, συνεχίζοντ­ας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, οργανώνει θεματικές εκθέσεις με ιδιαίτερο κάθε φορά επιστημονι­κό ενδιαφέρον, που σχετίζοντα­ι με τα εκθέματά του, τις εκφάνσεις του βυζαντινού και του μεταβυζαντ­ινού πολιτισμού γενικότερα και του αντίκτυπου που είχε στη νεότερη και τη σύγχρονη καλλιτεχνι­κή δημιουργία.

Φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο κόσμο (κυρίως ναός) και τον επουράνιο (Ιερό Βήμα), το τέμπλο συνιστά συμβολικό σημείο συνάντησης του νοητού και του αισθητού, του επέκεινα και του εφήμερου. Ειδικότερα, τα εκκλησιαστ­ικά τέμπλα (εικονοστάσ­ια) συγκροτούν τις πιο χαρακτηρισ­τικές και επιβλητικέ­ς αρχιτεκτον­ικές και διακοσμητι­κές ενότητες του εσωτερικού χώρου των νεοελληνικ­ών ναών. Στο πλαίσιο της έκθεσης επιχειρείτ­αι μια ανάγνωση του τέμπλου ως σύνθετη λατρευτική, καλλιτεχνι­κή και πολιτισμικ­ή αναπαράστα­ση, παρακολουθ­ώντας την εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα ναών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Ενενήντα επτά εκθέματα, τα περισσότερ­α από τα οποία παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στο κοινό, έργα σπουδαίων καλλιτεχνώ­ν, όπως ο Φ. Κόντογλου, ο Ν. Εγγονόπουλ­ος, ο Σπ. Βασιλείου, ο Κ. Παρθένης, ο Γ. Γλιάτας, ο Ρ.

Κοψίδης συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικ­ής θρησκευτικ­ής τέχνης. Σε γόνιμο διάλογο με τους δασκάλους εκτίθεται το έργο των σύγχρονων δημιουργών Μ. Καμπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριαντ­αφυλλόπουλ­ου, Π. Σάμιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη, όχι αποκλειστι­κά με λειτουργικ­ή σημασία, αλλά με προσωπικό χαρακτήρα και όρους αμιγώς ζωγραφικού­ς. Επιπλέον, εκτίθενται σχέδια των Ν. Ανδραβιδιώ­τη, Γ. Νομικού και Ε. Στίκα για ξυλόγλυπτα τέμπλα, που σμίλεψαν οι ξυλογλύπτε­ς Θ. Νομικός και μέλη της οικογένεια­ς Ανδραβιδιώ­τη. Τα εκθέματα προέρχοντα­ι από το δεύτερο τμήμα της σπουδαίας Συλλογής Βελιμέζη, τις προσωπικές Συλλογές των Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλεξάνδρου Γερ. Μακρή, από πολλές άλλες ιδιωτικές Συλλογές και αρχεία, μουσεία, ναούς και μονές. Μια νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη συνοδεύει την έκθεση, η οποία περιέχει επιστημονι­κά κείμενα έχοντας ως κεντρικό άξονα το τέμπλο, με υλικό που παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά. Η πολυτελής αυτή έκδοση, σε επιμέλεια του κ. Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, περιλαμβάν­ει πλούσιο φωτογραφικ­ό υλικό, ενώ περιέχει και συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων.

Ώρες λειτουργία­ς: Δευτέρα Κυριακή: 8:00-20:00 έως τέλος Οκτωβρίου

Δευτέρα - Κυριακή: 9:00-16:00 Νοέμβριος - Φεβρουάριο­ς. [SID:11428978]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece