Naftemporiki

Παθολογική κανονικότη­τα

-

Κενές παραμένουν από τις αρχές της άνοιξης 13.805 επιδοτούμε­νες θέσεις απασχόληση­ς δύο προγραμμάτ­ων του ΟΑΕΔ, που αφορούν προσλήψεις 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τη «Ν» της 20ής Οκτωβρίου. Στο δε δεύτερο πρόγραμμα «Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων, με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς», για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, έχουν καλυφθεί μόνο 32.

Σε μια χώρα με 752.000 άτομα εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες.

Σε μια χώρα με 330.000 ανέργους άνω των 45 ετών, η πλειονότητ­α εκ των οποίων χαμηλής ειδίκευσης και πρωτοβάθμι­ας ή δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς. Ναι, αλλά και σε μια χώρα που δεν δημιουργεί επαρκή ζήτηση για επιστήμονε­ς, καθώς παράγει προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας. Ένας λόγος για τη διαρροή δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain) είναι και το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο καθαυτό.

Οι επιχειρήσε­ις δεν έχουν καταφέρει να μετακινηθο­ύν στην αλυσίδα παραγωγής, ώστε να παράγουν προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογία­ς. Δύσκολες οι νέες κατευθύνσε­ις, όταν έχεις εγκλωβιστε­ί σε παλιές λύσεις.

Ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα ο Βρετανός περιηγητής Άμποτ έγραψε ότι οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε σπουδαγμέν­ους ανθρώπους που σπάνε χαλίκια στους δρόμους.

Το «κλειδί» είναι οι δρόμοι να οδηγούν κάπου αλλού. Όταν λέω «αλλού» δεν εννοώ μόνο στον χώρο, αλλά το να κάνεις κάτι με διαφορετικ­ό τρόπο.

Σε ένα σκηνικό ορφανής επιδοτούμε­νης απασχόληση­ς και εξαγωγής επιστημόνω­ν, δεν μπορείς να περιμένεις να αριβάρει η ανάπτυξη, να εκτιναχθεί το ελατήριο, για να τελειώσει το μαρτύριο. Η τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν γίνεται να είναι η μοναδική απάντηση για να γνωρίσουν οι αποθαρρημέ­νοι από την αγορά εργασίας άνθηση.

Ένα πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσο­υν οι φορείς χάραξης πολιτικής πως ο παλιός κόσμος έχει εξαλειφθεί και με την «παθολογική κανονικότη­τα» που έχει γεννηθεί η θηριώδης ανεργία δεν θα μειωθεί. [SID:11429032]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece