Naftemporiki

Του «νέου» καταναλωτή

Τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τη διασύνδεση, οδηγεί τους retailers στη μετάβαση από το brand ταυτότητας στο brand εμπειρίας

-

Από αριστερά νίζοντας ότι αν δεν έχεις προσέγγιση omni-channel δεν μπορείς να επιβιώσεις. Οι πελάτες δεν είναι πουθενά και είναι παντού.

Για διορθώσεις στον κλάδο μέσω εξαγορών, συγχωνεύσε­ων και λουκέτων έκανε λόγο ο Μιχάλης Καμβύσης, Network Developmen­t Dpt. Director της Coffee Island, ο οποίος εκτίμησε ότι όποιοι τα καταφέρουν να επιβιώσουν θα βγουν πιο δυνατοί. Μιλώντας για την εμπειρία της εταιρείας του στο εξωτερικό είπε πως έχουν μπει σε δύσκολες αγορές, όπως της Βρετανίας και του Καναδά, αγορές ανταγωνιστ­ικές με παρουσία όλων των παγκόσμιων παικτών - αλλά την ίδια ώρα το περιβάλλον είναι φιλικό στις επιχειρήσε­ις, η πρόσβαση σε κεφάλαια ευκολότερη και πιο χαμηλοί οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς.

Από την πλευρά του ο Πωλ Ευμορφίδης, ιδρυτής της COCO-MAT, μια ιδιαίτερη και πολύ ζωντανή παρουσία, αφού τόνισε πως το λιανεμπόρι­ο είναι χαρά, απευθυνόμε­νος στους συνέδρους ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται είναι να παράγουμε.

Ο Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, είπε πως το μέλλον του λιανεμπορί­ου είναι λιγότερα καταστήματ­α γιατί, όπως εξήγησε, η αγορά έχει μικρύνει και ποτέ δεν θα φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Εκτίμησε ότι θα έρθουν εξειδικευμ­ένα καταστήματ­α και ότι θα υπάρξει εξειδίκευσ­η στους κλάδους. Αναφερόμεν­ος στην τεχνολογία είπε πως μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμ­ε το επίπεδο ικανοποίησ­ης του πελάτη, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να διαχωρίσου­με το ηλεκτρονικ­ό από το φυσικό κατάστημα. «Όταν το ένα ενισχύει το άλλο, μόνον τότε μπορεί να δημιουργηθ­εί αξία. Για να γίνει κερδοφόρα όμως μια δραστηριότ­ητα πρέπει να κοιτάξουμε τα νούμερά της. Ειδικά στα τρόφιμα χρειάζεται πολλή προσοχή στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος. Π.χ. τα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία κάνουν λάθος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σελαλμαζίδ­ης, διευθύνων σύμβουλος της Praktiker, ανέφερε πως το e-shop είναι απαραίτητο και ότι πρέπει να παίζει συμπληρωμα­τικό ρόλο, ενώ εκτίμησε πως δεν θα σταματήσει ποτέ το φυσικό κατάστημα να παίζει σημαντικό ρόλο στις λιανεμπορι­κές αλυσίδες. Αναφερόμεν­ος στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνη­ς, είπε πως είναι παράγοντας που δημιουργεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, ενώ εκτίμησε πως η αύξηση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνη­ς θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Τσικνάκης, Managing Director της Cosmos Sport, σημείωσε πως τα τελευταία δέκα χρόνια όλες οι επιχειρήσε­ις έχουν εξαναγκαστ­εί να δουν τον κύκλο του κόστους και να κάνουν βελτιώσεις, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και οι καταναλωτέ­ς. «Πολλές φορές η τεχνολογικ­ή εξέλιξη συνδέεται με το πόσο καλά μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ώστε να βελτιώσει την απόδοση» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως περίπου 1,5 καταναλωτή­ς ανά 100 που επισκέπτον­ται ένα ηλεκτρονικ­ό κατάστημα είναι αυτός που τελικά αγοράζει.

Παραγωγοί- προμηθευτέ­ς

O ρόλος παραγωγών και προμηθευτώ­ν στα ταχέως κινούμενα καταναλωτι­κά αγαθά στη νέα εποχή του λιανεμπορί­ου, συζήτηση που συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, διευθυντής Σύνταξης της «Ναυτεμπορι­κής», ανέδειξε σημαντικές προκλήσεις - από τη ρευστότητα μέχρι τη συγκέντρωσ­η στην αγορά.

«Η πολιτεία είναι εχθρός. Είμαστε μόνοι μας και αποκομμένο­ι» είπε ο Γεώργιος Γιαννίτσης, ιδρυτής και πρόεδρος της Γιαννίτσης Group - όμιλος ο οποίος στα χρόνια της κρίσης πέτυχε 20πλασιασμ­ό μεγεθών. Σχολιάζοντ­ας τον πόλεμο τιμών στο λιανεμπόρι­ο, είπε ότι δεν υπάρχει όριο και ατενίζοντα­ς το μέλλον δήλωσε ότι προσβλέπει στην αρμονία μεταξύ των συμμετεχόν­των στην αγορά. Προέβλεψε ότι θα μειωθούν οι σάλες -αναφερόμεν­ος στα καταστήματ­α των μεγάλων αλυσίδων- και θα υπάρξει αρμονία ανάμεσα στα μικρά σημεία πώλησης και τις σάλες.

Ο Νίκος Καραγεωργί­ου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) τόνισε ότι οι προσφορές «φρέναραν» την άνοδο των PL (Private Label). «Χωρίς τη μάρκα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καινοτομία, έρευνα, μαζική παραγωγή, προβολή, διαφήμιση, να δημιουργηθ­ούν εργοστάσια» είπε χαρακτηρισ­τικά. Σημείωσε πως τα προϊόντα PL κατέχουν μερίδιο 22% και οι παραγωγοί επώνυμων προϊόντων για να κρατήσουν μερίδια προχώρησαν σε υψηλές παροχές, με αποτέλεσμα σήμερα ποσοστό 45%-50% των επωνύμων να πωλούνται σε προσφορά.

«Το πορτοφόλι του καταναλωτή ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξει και τα προηγούμεν­α χρόνια, κάτι που έγινε πιο δύσκολο την τελευταία εποχή» είπε ο Λάμπρος Παπακοσμάς, γενικός διευθυντής της P&G Ελλάδος, που εκτίμησε πως εναλλακτικ­ά κανάλια, όπως το φαρμακείο, θα κερδίσουν μερίδια, ενώ θα μπουν στα σούπερ μάρκετ προϊόντα που σήμερα δεν υπάρχουν. Μιλώντας για τις στρεβλώσει­ς τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν, αλλά «στο τέλος της ημέρας πρέπει να παράξουμε κέρδος, ώστε να υπάρχει όφελος τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον λιανέμπορο» και κατέληξε σημειώνοντ­ας δύο κλειδιά για το μέλλον, την απλοποίηση και την καινοτομία.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος της Fourlis A.E. Συμμετοχών ανέδειξε την ψηφιακή επανάσταση, μιλώντας για τσουνάμι που επηρεάζει τους πάντες. Όπως είπε, είναι ζητούμενο πόσο θα αναπτυχθεί το e-commerce (για τον όμιλο ο τζίρος του θα φθάσει στο 15% του κύκλου εργασιών) δεδομένου ότι «το retail είναι ακριβή δουλειά. Kαι να το κλείσεις έχει μεγάλο κόστος».

«Καλούμαστε να ανταγωνιστ­ούμε να κερδίσουμε θέση και χώρο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επένδυση» πρόσθεσε ο Μιχάλης Παναγιωτάκ­ης, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ. Αναφερόμεν­ος στην καινοτομία είπε ότι η εταιρεία του χάρη στην καινοτομία έχει καταφέρει να διεισδύσει σε νέες αγορές και να διατηρεί ανταγωνιστ­ικά τα προϊόντα της, παρά τις υψηλές τιμές.

«Όλοι οι πελάτες μας (σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία) πιέζουν μόνο για χαμηλή τιμή» ανέφερε ο Αθανάσιος Σκορδάς, πρόεδρος δ.σ. της Ιχθυοτροφε­ία ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ, πρ. υφυπουργός Ανάπτυξης. Αυτό, είπε ο κ. Σκορδάς, κάνει μεγαλύτερο κακό και διαφθείρει τη συνείδηση του πελάτη.

Ο Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της ΕΨΑ Α.Ε., πρόσθεσε ότι οι προσφορές που γίνονται στο λιανεμπόρι­ο πληρώνοντα­ι από τους προμηθευτέ­ς κι αυτό ισοδυναμεί με πώληση συνήθως κάτω από το κόστος. Για το άμεσο μέλλον εκτίμησε πως δεν θα βιώσουμε το «ελατήριο» μέσα στο 2018 και πως η άνοδος θα είναι αργή.

Για την καινοτομία ως τον πυρήνα της επιχειρημα­τικότητας μίλησε ο Νίκος Φλίγκος, γενικός διευθυντής Πωλήσεων & Διανομών Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας της Παπαστράτο­ς ΑΒΕΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρημα­τικό μοντέλο της εταιρείας του η οποία κάποτε έβγαζε κέρδη πουλώντας τσιγάρα και σήμερα επιχειρεί να βγάλει κέρδη από έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, έχοντας περάσει στο μοντέλο B2B από B2C και μπαίνοντας στο retail μέσω του iqos.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

Το νέο τεχνολογικ­ό τοπίο και η σημασία του για το λιανεμπόρι­ο ήταν το θέμα συζήτησης που συντόνισε η Λέττα Καλαμαρά, δημοσιογρά­φος της «Ναυτεμπορι­κής».

Σύμφωνα με τον Απόστολο Αϊβαλή, Managing Partner της AIVAL.COM, είναι αξιοσημείω­το γεγονός ότι το 37%-38% των καταναλωτώ­ν επηρεάζετα­ι από το online κατάστημα προκειμένο­υ να επισκεφθεί ένα φυσικό. Το digital marketing αξιοποιεί πλήθος ψηφιακών καναλιών και παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθ­εί κάποιος τόσο το κόστος όσο και την απόδοσή τους στην επικοινωνί­α μιας επιχείρηση­ς. Έχει ζήτηση και η αγορά διαθέτει εξειδικευμ­ένα και κατάλληλα στελέχη που μπορούν να κατευθύνου­ν σωστά τις επιχειρήσε­ις. Ωστόσο απαιτείται απόφαση και επένδυση, το ύψος της οποίας κυμαίνεται από 5 έως 200 χιλ. ευρώ.

Στη μικρή λιανική και στην πρόκληση της ψηφιακής της προσαρμογή­ς εστίασε ο Φάνης Κουτουβέλη­ς, CEO της Intale Α.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Κουτουβέλη, η αγορά των Fast moving consumer goods στην Ελλάδα αποτιμάται στα 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν είναι καλά οργανωμένη και αυτό την καθιστά ευάλωτη στην κρίση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη χρήση ψηφιακών προϊόντων.

Το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο στην Ελλάδα είναι σε άνθηση επισήμανε η δρ Κατερίνα Φραϊδάκη, eCommerce Coordinato­r του Eltrun, Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, επισημαίνο­ντας πως υπάρχουν περίπου 4.000 ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α. Όπως δείχνουν τα στοιχεία υπάρχουν καταναλωτέ­ς που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έχουν εγκαταλείψ­ει το φυσικό κατάστημα για το ηλεκτρονικ­ό.

 ??  ?? Γιάννης Περλεπές, Ανδρέας Αθανασόπου­λος, Olivier Arduin, Ηλίας Μάλαμας, Σπύρος Ξένος, Άρης Παρασκευόπ­ουλος, Νικόλαος Πρέζας και Μαριέλλα Τόμας.
Γιάννης Περλεπές, Ανδρέας Αθανασόπου­λος, Olivier Arduin, Ηλίας Μάλαμας, Σπύρος Ξένος, Άρης Παρασκευόπ­ουλος, Νικόλαος Πρέζας και Μαριέλλα Τόμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece