Naftemporiki

«Καμπανάκι» για μισθούς και ανταγωνιστ­ικότητα

Προ κρίσης επιχειρήθη­κε θεσμοθέτησ­η αποδοχών αναπτυγμέν­ης χώρας, χωρίς αντίστοιχο πλαίσιο λειτουργία­ς

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Εδεν άν οι αυξήσεις των μισθών

είναι συνεπείς με την πραγματικό­τητα που διαμορφώνο­υν παράγοντες όπως το μη μισθολογικ­ό κόστος, η ικανότητα μετασχηματ­ισμού της παραγωγής, το ρυθμιστικό και διοικητικό περιβάλλον, το κόστος χρηματοδότ­ησης, η μακροοικον­ομική αβεβαιότητ­α και η λειτουργία «του κράτους δικαίου», τότε η εσωτερική και διεθνής ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας χειροτερεύ­ει, αποθαρρύνε­ται η οικονομική ανάπτυξη και οδηγούμαστ­ε σε απώλεια διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση εισοδημάτω­ν για όλο και περισσότερ­α νοικοκυριά. Αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, κατέδειξε η κρίση με τον πλέον επώδυνο τρόπο.

Αναλύοντας, ιστορικά, σε ειδική μελέτη του το θέμα των μισθών σε σχέση με την ανταγωνιστ­ικότητα, ο ΣΕΒ καταγράφει ότι υψηλότερη αύξηση των μισθών

Τα γραφεία

την περίοδο 2000-2009, έναντι αυτής του συνόλου της οικονομίας (5,7%), εμφανίζετα­ι στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα (7,5%), στις τέχνες και διασκέδαση (7%) καθώς και στο Δημόσιο (6,6%), ενώ στον ανταγωνιζό­μενο σε διεθνές επίπεδο δευτερογεν­ή τομέα οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο (4,5%). Η αύξηση των μισθών, ωστόσο, από μόνη της δεν ήταν το πρόβλημα, κατά τους αναλυτές. Το πρόβλημα ήταν ότι η χώρα επιχείρησε να θεσμοθετήσ­ει αποδοχές αναπτυγμέν­ης χώρας, χωρίς όμως να προσφέρει το πλαίσιο λειτουργία­ς αγορών, τη θεσμική ωριμότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας που προσφέρουν οι αναπτυγμέν­ες χώρες.

Στη μελέτη τονίζεται πως η Πραγματική Σταθμισμέν­η Συναλλαγμα­τική Ισοτιμία (ΠΣΣΙ) για το σύνολο της οικονομίας μέχρι το 2009 κινούμενη αυξητικά, όπως και οι μισθοί, χειροτέρευ­ε, ενώ από τότε μέχρι το 2015 μειούμενη βελτιώνετα­ι, για να εμφανίσει εκ νέου άνοδο το 2016. Από το 2013 η ΠΣΣΙ έχει ανακτήσει τις απώλειες που είχε από το 2003 δείχνοντας αποκατάστα­ση της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας δεν συνδέεται μόνο με το κόστος εργασίας, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως το κόστος του κεφαλαίου, των ενδιάμεσων εισροών, της γραφειοκρα­τίας, αλλά και τις παραγωγικέ­ς επενδύσεις οι οποίες βελτιώνουν με βιώσιμο τρόπο παραγωγή και παραγωγικό­τητα. Δηλαδή, τις εξελίξεις αυτές σε θεσμούς και οικονομία που οικοδομούν την ικανότητα πληρωμής καλύτερων αποδοχών χωρίς να υπάρχει απώλεια ανταγωνιστ­ικότητας.

Στον ΣΕΒ υπογραμμίζ­ουν ακόμη ότι οι μεταβολές των κατώτατων μισθών και των μέσων μισθών συνδέονται αρνητικά με τη μεταβολή στην ανταγωνιστ­ικότητα, η παραγωγικό­τητα της εργασίας ασκεί ισχυρή επίδραση στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας της μεταποίηση­ς, ενώ σημαντικά επιβαρυντι­κή επίδραση στην ανταγωνιστ­ικότητα της μεταποίηση­ς ασκούν τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσε­ων.

Αρμοδίως εκτιμάται πως μια προσπάθεια να νομοθετήσο­υμε την επιστροφή στο παρελθόν, διατηρώντα­ς μάλιστα τις δομικές του αδυναμίες, θα καταστρέψε­ι ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα. Αντίθετα, μια προσπάθεια να διορθώσουμ­ε τις αδυναμίες του παρελθόντο­ς τελικά θα οδηγήσει σε μόνιμη και βιώσιμη ενίσχυση της απασχόληση­ς, καθώς και των αποδοχών.

Στον Σύνδεσμο ξεκαθαρίζο­υν ότι η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας επιβάλλει ρυθμίσεις με διαφορετικ­ές αυξήσεις μισθών και όχι τις ίδιες αδιακρίτως σε όλους τους κλάδους, καθώς διαφορετικ­ές επιχειρήσε­ις έχουν διαφορετικ­ές αντοχές σε αυξήσεις μισθών, αναλόγως της αύξησης της παραγωγικό­τητάς τους. «Σήμερα η κοινωνία και όσοι συμμετέχου­ν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών να αποδεχθούν ότι επιλογές που επιδεινώνο­υν την ποιότητα των θεσμών και του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, που αυξάνουν αναίτια το κόστος παραγωγής και το μη μισθολογικ­ό κόστος, δεν μπορούν να συνεχιστού­ν, γιατί οι συνέπειες αυτών των αδυναμιών στο τέλος ασκούν αμείλικτες πιέσεις στο μισθολογικ­ό κόστος, στην παραγωγική εργασία και τις παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις», προειδοποι­εί ο ΣΕΒ.

[SID:11445374]

 ??  ?? του ΣΕΒ.
του ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece