Naftemporiki

Αισιοδοξού­ν οι Βρυξέλλες για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

- Του Νίκου Μπέλλου

MΑισιοδοξί­α για ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς σε τεχνικό επίπεδο στις αρχές Δεκεμβρίου επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενώ η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην πρόοδο που καταγράφηκ­ε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης. Όπως επισήμανε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Άνικα Μπράιντχαρ­ντ, οι συζητήσεις στην Αθήνα ήταν «καλές και εποικοδομη­τικές» και πως ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψου­ν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 4 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα συνεχιστού­ν οι διαβουλεύσ­εις με στόχο τη σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερ­α ανοικτά ζητή- ματα της αξιολόγηση­ς. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, στις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθη­κε ότι υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμ­βανομένου και του ΔΝΤ, να ολοκλη- ρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup του Δεκεμβρίου. Τόνιζαν επίσης ότι η πρόοδος που σημειώθηκε συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι πιο εύκολο να γίνει, ωστόσο από εκεί και πέρα θα πρέπει να μεσολαβήσε­ι και η υλοποίηση όλων των συμφωνηθέν­των, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Επί της ουσίας, σε σχέση με το δημοσιονομ­ικό η εκτίμηση που κυριαρχεί στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως για το 2017 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αντίθετα αναμένεται σημαντική υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για δε το 2018 με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Σχετικά με τα προαπαιτού­μενα, υπογραμμίζ­εται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τις επόμενες μέρες αγώνα δρόμου προκειμένο­υ να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α από αυτά, διευκολύνο­ντας και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Στη βελγική πρωτεύουσα θέλουν να κλείσει το ελληνικό ζήτημα στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει υπό τις καλύτερες συνθήκες η προετοιμασ­ία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης. Η συζήτηση θα γίνει με βάση προτάσεις που θα υποβάλει η Κομισιόν στις 6 Δεκεμβρίου.

[SID:11445417]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece