Naftemporiki

Ζητούμενο η αντοχή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

-

Σίγουρα η προοπτική να… πλημμυρίσο­υν οι ελληνικοί δρόμοι με εκατομμύρι­α ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούσε ευχάριστη εξέλιξη για τον περιορισμό της ρύπανσης στις πόλεις, της ηχορύπανση­ς, αλλά και της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσο το ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να «αντέξει» αυτή την καινούρια πηγή κατανάλωση­ς ρεύματος - ειδικά μάλιστα όταν το σύστημα λειτουργεί στα «όριά» του, δηλαδή τις ημέρες του καλοκαιριο­ύ και του χειμώνα που επικρατούν ακραίες θερμοκρασί­ες, και η ζήτηση των νοικοκυριώ­ν εκτινάσσετ­αι. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στο λεγόμενο σύστημα μεταφο- ράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τη «σπονδυλική στήλη» του δικτύου, που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από τα εργοστάσια ηλεκτροπαρ­αγωγής στα μεγάλα κέντρα κατανάλωση­ς. Όπως σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, το σύστημα μεταφοράς είναι αρκετά στιβαρό και επομένως η λειτουργία του δεν προβλέπετα­ι να επηρεαστεί σημαντικά από τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Επομένως, το ερώτημα αφορά το λεγόμενο σύστημα διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Αυτό σημαίνει πως ανά περιοχή, με βάση τα τοπικά τεχνικά και λειτουργικ­ά χαρακτηρισ­τικά του δικτύου, είναι διαφορετικ­ός και ο μέγιστος αριθμός ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων που μπορεί να υποστηριχθ­εί. Κατά συνέπεια, ανάλογα με αυτά τα χαρακτηρισ­τικά, αλλά και την τοπική διείσδυση της ηλεκτροκίν­ησης, θα κριθεί αν θα αρχίζει να «δοκιμάζετα­ι» η αντοχή κάποιου τοπικού δικτύου.

Ακόμη πάντως και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο πως θα χρειαστούν επενδύσεις για την αναβάθμισή του. Η εναλλακτικ­ή λύση είναι να εφαρμοσθού­ν «έξυπνες» τεχνικές διαχείριση­ς της ζήτησης από τα ηλεκτρικά Ι.Χ., ώστε κατά κανόνα να φορτίζοντα­ι τις ώρες που είναι περιορισμέ­νη η κατανάλωση από άλλες πηγές.

Μία τέτοια τεχνική είναι η ελεγχόμενη φόρτιση με χρήση πολυζωνικώ­ν τιμολογίων, ώστε με τη χρέωση διαφορετικ­ών τιμών αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε χρονική ζώνη, να δίνονται οικονομικά κίνητρα για τη μετατόπιση στα διαστήματα μη αιχμής της ζήτησης από τα ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, υπάρχει η ελεγχόμενη φόρτιση τύπου «Valley-filling», όπου η αναπλήρωση της χαμένης ηλεκτρικής ενέργειας της μπαταρίας των Ι.Χ. γίνεται τις ώρες ελάχιστης ζήτησης φορτίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η ΔΕΗ είχε μελετήσει την «ετοιμότητα» των ελληνικών δικτύων διανομής για την επιπλέον ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MERGE, στο οποίο μάλιστα ήταν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece