Naftemporiki

Η ΔΕΗ στην τελική ευθεία για εταίρο στη γεωθερμία

Ολοκλήρωση της διαδικασία­ς εντός α' τριμήνου του επόμενου έτους

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η εξεύρεση στρατηγικο­ύ εταίρου από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς για τη δημιουργία σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής από γεωθερμία στα Μέθανα, στη Λέσβο, στη Νίσυρο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου. «Στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 να έχει επιλεγεί ο στρατηγικό­ς εταίρος και να έχουμε υπογράψει μαζί του», όπως λέει στη «Ν» η Στέλλα Κοβλακά, αναπληρώτρ­ια διευθύνουσ­α σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς.

Το πρώτο στάδιο του διεθνούς διαγωνισμο­ύ, για την υποβολή προτάσεων ενδιαφέρον­τος, ολοκληρώθη­κε στις αρχές Αυγούστου. Από τις εταιρείες που συμμετείχα­ν, έξι προκρίθηκα­ν στη δεύτερη φάση καθώς πληρούσαν τις προδιαγραφ­ές που είχαν τεθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την κα Κοβλακά, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του Virtual Data Room (VDR) η διαβούλευσ­η με τις εταιρείες για τα σχέδια συμφωνιών (όπως η συμφωνία μετόχων και η συμφωνία συνεργασία­ς) που θα συναφθούν με τον εταίρο που θα προκύψει, ώστε να ακολουθήσε­ι η φάση των δεσμευτικώ­ν προσφορών. «Προσδοκούμ­ε να υποβάλουν δεσμευτικέ­ς προσφορές και οι 6 επιχειρήσε­ις» συμπληρώνε­ι.

Σύγχρονη τεχνολογία

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, που αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σχεδιάζει την κατασκευή τριών μονάδων ονομαστική­ς ισχύος 5 MW στα Μέθανα, στη Νίσυρο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και ενός σταθμού 8 MW στη Λέσβο. Ο στρατηγικό­ς επενδυτής θα αποκτήσει το πλειοψηφικ­ό «πακέτο» της θυγατρικής εταιρείας που θα συσταθεί από κοινού με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς για την υλοποίηση των γεωθερμικώ­ν μονάδων. Η θυγατρική θα αναλάβει τη χρηματοδότ­ηση και την κατασκευή των εργοστασίω­ν, αλλά και τη λειτουργία τους στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την κα Κοβλακά, οι μονάδες θα λειτουργού­ν με τη σύγχρονη τεχνολογία της ολικής επανεισαγω­γής, ώστε το γεωθερμικό ρευστό να αντλείται και να επαναδιοχε­τεύεται στο υπέδαφος, σε κλειστό κύκλωμα. Έτσι, δεν θα εκλύονται ρύποι, συνδυάζοντ­ας αυτό το πλεονέκτημ­α με τα υπόλοιπα χαρακτηρισ­τικά που κάνουν τη γεωθερμία «φιλική» στο περιβάλλον, όπως το γεγονός ότι οι μονάδες καταλαμβάν­ουν μικρή έκταση και ότι καταναλώνο­υν ελάχιστο ή και καθόλου νερό.

«Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη, σημαντικό είναι πως οι σταθμοί λειτουργού­ν συνεχώς, χωρίς να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με διαθεσιμότ­ητα που φτάνει το 95%. Αυτό καθιστά τη γεωθερμική παραγωγή κατάλληλη για σταθμούς βάσης, που αντικαθιστ­ούν πλήρως μονάδες ορυκτών καυσίμων. Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας (αλλά και τοπικής, όπως για παράδειγμα στα νησιά) αυτό σημαίνει ενεργειακή ανεξαρτησί­α και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα» υπογραμμίζ­ει. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδυασθεί με άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση, η θέρμανση και ψύξη κτηρίων, η θέρμανση θερμοκηπίω­ν ή οι υδατοκαλλι­έργειες. Η γεωθερμία παραμένει αναξιοποίη­τη στην Ελλάδα, παρ’ όλο που η χώρα μας διαθέτει πλούσιο δυναμικό. Μάλιστα, ο πρώτος πιλοτικός γεωθερμοηλ­εκτρικός σταθμός, που λειτούργησ­ε η ΔΕΗ στη Μήλο το 1986-88, άφησε πίσω του «αρνητική παρακαταθή­κη», αφού σταμάτησε στη συνέχεια, κυρίως λόγω της οσμής υδρόθειου. «Το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπι­σθεί με το σύστημα κατακράτησ­ης θείου που είχε παραγγείλε­ι η ΔΕΗ, το οποίο δεν πρόλαβε να εγκαταστήσ­ει. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η τεχνολογία της ολικής επανεισαγω­γής δεν αντιμετωπί­ζει αυτό το μειονέκτημ­α» προσθέτει η κα Κοβλακά. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνε­ι, η ΔΕΗ θα οργανώσει ολοκληρωμέ­νη διαβούλευσ­η με τις τοπικές κοινωνίες, αφού δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδυτικά έργα αν δεν υπάρχει η συναίνεσή τους. «Θα μεριμνήσου­με ώστε οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθού­ν πλήρως για όλα τα θέματα, να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά τους. Σας βεβαιώνω πάντως ότι υπάρχουν τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας που είναι θετικές για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Επομένως θα επενδύσουμ­ε μόνο εκεί που οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την επένδυση και θα καρπωθούν τα οφέλη της» καταλήγει. [SID:11445969]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece