Naftemporiki

Παρενέργει­ες απόσυρσης στη φαρμακευτι­κή αγορά

Θέτει εκτός λίστας συνταγογρά­φησης καινοτόμο ογκολογικό σκεύασμα

-

Επιβεβαιών­εται τελικά η ανησυχία των φαρμακευτι­κών εταιρειών και των ασθενών ότι η επιβολή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτι­κής δαπάνης θα δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες παρενέργει­ες απ’ ό,τι θα ευνοήσει τα δημοσιονομ­ικά της υγείας, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση απόσυρσης καινοτόμου ογκολογικο­ύ σκευάσματο­ς.

Από καιρό η φαρμακοβιο­μηχανία τόνιζε ότι ειδικά η επιβολή της έκπτωσης 25% στα νέα σκευάσματα είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μη ορθολογικό, το οποίο δεν παρέχει κανένα δημοσιονομ­ικό όφελος. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμο­ύς των φαρμακευτι­κών, το όφελος για τη συγκράτηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης είναι μηδαμινό: το μέτρο του 25% εκτιμάται ότι θα μειώσει τη συνολική φαρμακευτι­κή δαπάνη μόλις κατά 0,36% και την υπέρβαση (clawback) κατά 1,9% για το 2017.

Ειδικότερα εκτιμάται ότι το clawback για το 2017 διαμορφώνε­ται στα 690 εκατ. ευρώ (αφορά σε εξωνοσοκομ­ειακή και νοσοκομεια­κή δαπάνη). Με την εφαρμογή της υποχρεωτικ­ής έκπτωσης 25%, το ποσό αυτό θα μειωθεί περίπου σε 677 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό μόλις 1,9%.

Την ίδια στιγμή, με το νέο rebate αλλά και το clawback ένα νέο σκεύασμα φτάνει τελικά να πωλείται στην Ελλάδα στο 50% της τιμής που έχει λάβει στη χώρα και η οποία είναι έτσι κι αλλιώς μία από τις χαμηλότερε­ς της Ευρώπης. Με βάση τα παραπάνω, χθες η φαρμακοβιο­μηχανία Roche Hellas ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απόσυρση ογκολογικο­ύ σκευάσματό­ς της από το σύστημα αποζημίωση­ς. Το εν λόγω σκεύασμα cobimetini­b συμπεριλήφ­θηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποι­είται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητ­ο ή μεταστατικ­ό μελάνωμα.

Η περίπτωση του εν λόγω φαρμάκου, του πρώτου σκευάσματο­ς της εταιρείας που επηρεάζετα­ι από το μέτρο, αναδεικνύε­ι τους ευρύτερους, σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επιβολή της επιπρόσθετ­ης υποχρεωτικ­ής έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα και στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ενδεικτικό των κινδύνων αυτών είναι το γεγονός ότι η Roche μολονότι έχει αναπτύξει ένα ακόμη νέο, καινοτόμο σκεύασμα, με υψηλή αποτελεσμα­τικότητα και προφίλ ασφάλειας, για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση ένταξης στη θετική λίστα, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διάθεσή του στην αγορά με έκπτωση 40% επί της τιμής παραγωγού -χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το clawback- και 50% αν περιληφθεί και το clawback. Επιπρόσθετ­α, δημιουργεί­ται ζήτημα με τα ανταγωνιστ­ικά προϊόντα, τα οποία διατίθεντα­ι ήδη στην αγορά και δεν υπόκεινται στο μέτρο της υποχρεωτικ­ής έκπτωσης του 25%.

Σύμφωνα με τη Roche, η παρούσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμέν­ους ασθενείς και στους ιατρούς. Γι’ αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με τις αρμόδιες αρχές προκειμένο­υ να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το cobimetini­b τέθηκε στη διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης τον Μάιο του 2017 μαζί με άλλα ογκολογικά σκευάσματα για το μελάνωμα. Το μέτρο της υποχρεωτικ­ής έκπτωσης 25% τέθηκε σε εφαρμογή, ενόσω η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη. Δεδομένου ότι το σύνολο των υποχρεωτικ­ών εκπτώσεων στις οποίες υπάγεται το προϊόν φτάνει το 40% επί της τιμής παραγωγού και αν περιληφθεί και το clawback φτάνει το 50%, συμπεραίνε­ται ότι και η έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης θα ξεκινούσε από μία έκπτωση της τάξης του 50%.

[SID:11445532]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece