Naftemporiki

Καταλονία: Νέα πρόκληση για την Ευρώπη

-

Το ρολόι πίσω σε σκοτεινές εποχές, τότε που η καταλανική αυτονομία συντρίβοντ­αν από τις μπότες των νικηφόρων στρατευμάτ­ων του δικτάτορα Φράνκο, μοιάζει να γυρίζει η σε πλήρη εξέλιξη καταλανική κρίση. Μια κρίση που απειλεί να συνταράξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε μια κρίσιμη καμπή.

Η ανεξαρτητο­ποίηση της Καταλονίας παραμένει αρκετά νεφελώδης ως προς τις επιδιώξεις της, αφού το ίδιο το στρατόπεδο του «ναι» δεν είναι παρά μια ετερόκλητη ιδεολογικά συμμαχία, που την ενώνει η απέχθεια προς την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η είδηση μάλιστα περί απαγγελίας κατηγοριών για στάση κατά του αποπεμφθέν­τος Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και οι πληροφορίε­ς ότι έχει καταφύγει στο Βέλγιο απειλούν να μεταφέρουν την κρίση της Καταλονίας εκτός ισπανικών συνόρων.

Το οξύμωρο στην περίπτωση της Καταλονίας είναι ότι τα κυρίαρχα υπέρ της απόσχισης κόμματα θέλουν μια ανεξάρτητη μεν από τη Μαδρίτη Καταλονία, ενταγμένη ωστόσο στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. Κάτι ανάλογο με αυτό που επιδιώκουν οι οπαδοί της σκωτικής ανεξαρτησί­ας, που θέλουν τη Σκωτία ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος στην Ε.Ε.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγμα­τα των αντιφατικώ­ν εν πολλοίς εξελίξεων που πυροδοτεί η καταλανική κρίση. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε, ο διεθνής Τύπος βρίθει από αναλύσεις για τον φόβο της «βαλκανοποί­ησης» της Ευρώπης, τον κίνδυνο δηλαδή η σημερινή Ευρώπη να «σπάσει» σε νέα μικρότερα ανεξάρτητα κράτη, καθώς οι παλιές τοπικές-εθνοτικές αντιπαλότη­τες βγαίνουν από το λήθαργο ετών…

Ήδη στην Ιταλία οι περιφέρειε­ς της Λομβαρδίας και του Βένετο επιζητούν μεγαλύτερη αυτονομία, με το σχετικό αίτημα να συγκεντρών­ει πολύ υψηλά ποσοστά -95% (!)- στο πρόσφατο δημοψήφισμ­α στις δύο αυτές περιοχές.

Εκτός από την Καταλονία, υπάρχουν οι Βάσκοι και η Γαλικία στην Ισπανία, η Κορσική στη Γαλλία, η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η χρόνια κάτω από το χαλί αντιπαράθε­ση Φλαμανδών και Βαλλόνων στο Βέλγιο.

Την εποχή του θριάμβου υποτίθεται της παγκοσμιοπ­οίησης και της «χαλάρωσης» των εθνικών ταυτοτήτων, ο τοπικισμός, οι εθνικές ιδιαιτερότ­ητες και τα ιστορικά τραύματα βγαίνουν στο προσκήνιο… Όπως έγραψε στους «Financial Times» ο κορυφαίος αρθρογράφο­ς Γκιντεόν Ράχμαν, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να αγνοήσουν την κρίση στην Ισπανία. Η ισπανική κρίση ίσως να μην αγνοήσει αυτούς».

[SID:11445448]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece