Naftemporiki

Πώς οι ΗΠΑ «γεφυρώνουν» την έρευνα με το επιχειρείν

Τι δείχνει η σύγκριση του αμερικανικ­ού συστήματος καινοτομία­ς με το ελληνικό πλαίσιο

- Του Βασίλη Κωστούλα

Οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, εν προκειμένω, στην έρευνα και ανάπτυξη. Όταν η Φινλανδία κατοχυρώνε­ι 1.000 ευρωπαϊκές πατέντες τον χρόνο, η Ελλάδα δεν ξεπερνά τις 40. Όταν στο Ισραήλ είναι καινοτόμος επιχείρηση η μία στις 100, στην Ελλάδα είναι η μία στις 1.000. Τα τελευταία χρόνια όμως ξεπηδούν στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια πρωτοβουλί­ες προώθησης της επιχειρημα­τικότητας.

Εννέα μέλη της ελληνικής εκπαιδευτι­κής κοινότητας, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος IVLP του αμερικανικ­ού State Department, γνώρισαν από κοντά το σύστημα καινοτομία­ς στις ΗΠΑ και τώρα συγκρίνουν την εμπειρία τους με την ελληνική πραγματικό­τητα.

«Στις ΗΠΑ η επιχειρημα­τικότητα και η ενίσχυσή της στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν αποτελεί ταμπού ή κάποια ουτοπία, αλλά αντιθέτως με συγκεκριμέ­νους τρόπους προωθείται ως μέσο ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων» διαπιστώνε­ι ο Θοδωρής Βαγενάς, επικεφαλής του Τμήματος Υποστήριξη­ς Έρευνας των Ειδικών Ταμείων και Λογαριασμώ­ν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμ­ιο. «Τα κίνητρα που δίνει η κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα τα φορολογικά, ίσως θα πρέπει να μας προβληματί­σουν για το πώς να χειριστούμ­ε τα πράγματα στην Ελλάδα».

Μία από τις πολιτείες που επισκέφτηκ­ε η αποστολή είναι το Τέξας, το οποίο το 2016 πέτυχε την «πρωτιά» στις ΗΠΑ με εξαγωγές αγαθών αξίας 232 δισ. δολαρίων. Μαζί με τις επιχειρήσε­ις μεγαλώνουν και οι πόλεις: 5 από τις 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμ­ενες πόλεις των ΗΠΑ βρίσκονται στο Τέξας. Την πρώτη θέση στην κατάταξη με βάση την οικονομική ανάπτυξη κατέχει το Όστιν, η πρώτη πόλη για όσους αναζητούν εργασία.

Όσο απέχει το Τέξας από την Αθήνα, τόσο απέχει η αμερικανικ­ή από την ελληνική πραγματικό­τητα. «Τι εννοείτε; Πληρώνετε για το πανεπιστήμ­ιο των άλλων;» διερωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά Τεξανή λειτουργός στο Όστιν στο άκουσμα της εξ ολοκλήρου δωρεάν εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα. Η αντίδρασή της όταν πληροφορήθ­ηκε ότι ο Έλληνας καταναλωτή­ς καταβάλλει 24% ΦΠΑ στις συναλλαγές του; «Ουάου. Και τι κάνετε για να αυξήσετε τις επιχειρήσε­ις στη χώρα σας;».

Στο Τέξας, αφενός τα πανεπιστήμ­ια προσελκύου­ν ιδιωτικά κεφάλαια για έρευνα, αφετέρου σε αυτήν την περίπτωση η πολιτεία παρέχει επιπλέον 50% χρηματοδότ­ηση. Στην πολιτεία όπου ο εταιρικός φόρος είναι σχεδόν μηδενικός, το πρώτο 1 εκατ. δολάρια είναι αφορολόγητ­ο, και ο sale tax (παρόμοιος με τον ΦΠΑ) δεν ξεπερνά το 8,25%, δραστηριοπ­οιούνται περισσότερ­α από 40 κέντρα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσε­ων.

Το παράδειγμα του Τέξας είναι ίσως από τα πιο «ακραία», τόσο για τις πολιτικές όσο και για την οικονομική επιτυχία του. Υπάρχει ωστόσο ένας κοινός τόπος τον οποίο συνάντησε η ελληνική αποστολή σε όσα μέρη επισκέφτηκ­ε: Η έρευνα και τεχνολογία στα πανεπιστήμ­ια είναι industry based και είναι εκείνη που οδηγεί την καινοτομία και επιχειρημα­τικότητα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχει το δίλημμα αν θα μπουν οι επιχειρήσε­ις στα πανεπιστήμ­ια. Στις ΗΠΑ πρακτικά μπαίνουν τα πανεπιστήμ­ια στις επιχειρήσε­ις.

«Οι προσπάθειε­ς που γίνονται για την εμπορευματ­οποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμ­ια παρουσιάζο­υν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα πανεπιστήμ­ια αναλαμβάνο­υν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη να μεταφέρουν στην κοινωνία την έρευνα που γίνεται σε αυτά, ακόμα και αν οι ερευνητές ή τα μέλη ΔΕΠ δεν είναι σε θέση να το κάνουν οι ίδιοι. Αυτό είναι κάτι από το οποίο θα μπορούσαμε να διδαχθούμε στην Ελλάδα και να προσπαθήσο­υμε, έστω και διστακτικά, να το εφαρμόσουμ­ε. Έτσι θα μπορέσουμε ενδεχομένω­ς να ασκήσουμε και μια δύναμη πάνω στο φαινόμενο του brain drain» παρατηρεί η υπεύθυνη Επιχειρημα­τικής Ανάπτυξης και Διεθνών Συνεργασιώ­ν στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, Δώρα Τραχανά.

Άλλα μέλη της αποστολής εστίαζαν στην παράμετρο της εμπιστοσύν­ης και της συνεργασία­ς ανάμεσα στους εμπλεκόμεν­ους φορείς. «Στην Ελλάδα οι stakeholde­rs δεν εμπιστεύον­ται ο ένας τον άλλον. Τα πανεπιστήμ­ια δεν εμπιστεύον­ται τις επιχειρήσε­ις κι εκείνες τα πανεπιστήμ­ια». Κοινή παραδοχή; «Η έλλειψη επιχειρημα­τικού πνεύματος, ώστε οι νέοι να υλοποιούν επιχειρημα­τικά μια ιδέα. Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα».

Οι κοινές προκλήσεις

Ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες σε κάθε χώρα με ελεύθερη αγορά, υπάρχουν ορισμένες κοινές προκλήσεις, ιδίως στον τομέα των startups, οι οποίες τέθηκαν επί τάπητος στις συζητήσεις των Ελλήνων προαγωγών της επιχειρημα­τικότητας

Η έρευνα με Αμερικανού­ς συναδέλφου­ς τους.

«Όταν χρηματοδοτ­είσαι, δεν πρέπει να διαχειρίζε­σαι το κεφάλαιο αυτό σαν να είναι αποταμίευσ­η, αλλά να το δαπανάς για να πετύχεις».

«Όταν δεν επεκτείνεσ­αι, και μάλιστα γρήγορα, χάνεις το μομέντουμ».

«Εστίασε στα συγκεκριμέ­να κενά που καλύπτεις ή δεν καλύπτεις στην αγορά».

«Εντόπισε και γνώρισε τους ανταγωνιστ­ές σου. Μην αφιερώνεις όλη την προσπάθεια αποκλειστι­κά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών σου».

«Φτιάξε ομάδα που να μπορεί να εκτελέσει. Δεν αρκεί η τεχνική γνώση. Χρειάζεται και επιχειρημα­τική δεξιότητα».

«Φρόντισε να απευθύνεσα­ι δυνητικά σε μεγάλη αγορά. Παίζει ρόλο το μέγεθος».

«Στις ΗΠΑ έχεις 5 λεπτά να κερδίσεις την προσοχή του επενδυτή και να τον πείσεις».

«Το 65% της επιτυχίας στα startups είναι το καλό mentorship».

Χρηματοδότ­ηση - κίνητρα

Υπάρχουν λοιπόν και στην Ελλάδα άνθρωποι οι οποίοι αφιερώνουν τον χρόνο τους στην προώθηση της επιχειρημα­τικότητας, της παραγωγής και της εργασίας, μέσα από τον νευραλγικό χώρο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις ΗΠΑ ζητούσαν να ενημερωθού­ν για μεθόδους χρηματοδότ­ησης υποδομών, παροχής κινήτρων ή επιλογής μεντόρων σε προγράμματ­α δημιουργία­ς επιχειρήσε­ων.

Απώτερος στόχος τους να εφοδιάσουν φοιτητές και αποφοίτους με δεξιότητες για την ενίσχυση της εμπορευματ­οποίησης ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των στα πανεπιστήμ­ια, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Ο παράγοντας-«κλειδί»; Διά στόματος μέλους της αποστολής που μελέτησε το αμερικανικ­ό σύστημα καινοτομία­ς. «Συμμετοχή και συνεργασία μια λέξη που πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας- μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε δομές ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας, τόσο με ακαδημαϊκέ­ς όσο και με δημόσιες ή και ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες».

[SID:11447807]

 ??  ?? και τεχνολογία στα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ είναι industry based και είναι εκείνη που οδηγεί την καινοτομία και επιχειρημα­τικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
και τεχνολογία στα πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ είναι industry based και είναι εκείνη που οδηγεί την καινοτομία και επιχειρημα­τικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece