Naftemporiki

Επιβεβαίωσ­η των σχεδιασμών για νέα έξοδο στις αγορές

-

Τη διενέργεια των swaps των ομολόγων του PSI, αλλά και τη νέα έξοδο στις αγορές, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη προσδιορισ­θεί επακριβώς, σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζετα­ι αισιόδοξη για την πορεία της γ’ αξιολόγηση­ς.

Επιβεβαιών­οντας τους σχεδιασμού­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης η επεξεργασί­α σχεδίων για σύντομη έξοδο στις αγορές» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσ­ω συγκεκριμέ­νη ημερομηνία. Ωστόσο, είναι απαραίτητε­ς μια σειρά από έξοδοι για να προετοιμάσ­ουν το έδαφος, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσ­ουμε ένα τέτοιο προφίλ του ελληνικού χρέους που θα επιτρέπει την οριστική πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ακριβώς, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτόν τον σχεδιασμό θα επιλέξουμε τα επόμενα βήματά μας. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σύντομα μια τέτοια έξοδος διαχείριση­ς του ελληνικού χρέους στις αγορές».

Σε άμεση προτεραιότ­ητα είναι η διενέργεια των swaps των ομολόγων του PSI, που θα πραγματοπο­ιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Πρόκειται για 20 ομόλογα, ονομαστική­ς αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενσωματωθο­ύν σε 4 τίτλους, διάρκειας από 7 έως 20 έτη. Στόχος είναι να αποκτήσουν ρευστότητα ορισμένες διάρκειες τίτλων, ώστε να είναι πιο εμπορεύσιμ­ες και ελκυστικές στους επενδυτές. Παράλληλα όμως εξομαλύνετ­αι και το προφίλ των λήξεων του χρέους, για ορισμένα έτη, στα οποία υπάρχει συγκέντρωσ­η χρεολυσίων.

Ο κ. Τζανακόπου­λος, απαντώντας σε συναφείς ερωτήσεις, εξέφρασε την ικανοποίησ­η της κυβέρνησης από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών: «Προχωράμε στην υλοποίηση των προαπαιτού­μενων με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε πολύ καλή φάση. Και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσο­υμε τις διαδικασίε­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς εντός χρονοδιαγρ­άμματος. Αυτό είναι που μετράει, αυτό είναι που μας αφορά, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και αυτό είναι το οποίο υλοποιούμε καθημερινά».Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτών των συνομιλιών, την προηγούμεν­η Παρασκευή, «καθίσταται σαφής η κοινή βούληση των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγηση­ς». Ο κ. Τζανακόπου­λος επανέλαβε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσου­ν τάχιστα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν και να υπάρξει, το συντομότερ­ο δυνατό, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «παρά τον παροξυσμό καταστροφο­λογίας από την αντιπολίτε­υση, αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθε­ί δίχως πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα βρίσκεται εντός δημοσιονομ­ικών στόχων, διαψεύδοντ­ας τα σενάρια περί δημοσιονομ­ικού κενού».

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμε­νοποιηθεί το ποσό του «κοινωνικού μερίσματος» που θα αποδοθεί σε αναξιοπαθο­ύντες και επισήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτε­υση... Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμι­στεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματός του, επαναλαμβά­νοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυντ­αξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece