Naftemporiki

Στα 4,5 δισ. «έπεσαν» οι οφειλές του Δημοσίου

Πλήρωσε μόνο τον Σεπτέμβριο 1,5 δισ. ευρώ

-

Σδισ. τα 4,5 δισ. ευρώ, από 6

ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου περιορίστη­καν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, μετά τις μαζικές καταβολές που έγιναν τον προηγούμεν­ο μήνα προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η δόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που ανακοινώθη­καν χθες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν αποτυπώθηκ­αν τόσο οι μαζικές επιστροφές φόρου στις οποίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και η καταβολή περίπου μισού δισ. ευρώ για τον περιορισμό των υποχρεώσεω­ν προς τους προμηθευτέ­ς του Δημοσίου.

Οι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς των φορέων της γενικής κυβέρνησης περιορίστη­καν στα 3,559 δισ. ευρώ από 3,909 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, μειώθηκαν κατακόρυφα από τα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, στα μόλις 931 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα:

1. Από τα 3,559 δισ. ευρώ που είναι το νέο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου το μεγαλύτερο μέρος βαραίνει τους οργανισμού­ς κοινωνικής ασφάλισης. Οι οφειλές περιορίστη­καν στα 2,051 δισ. ευρώ από 2,309 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Από αυτό το ποσό, τα 910 εκατ. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. περιορίστη­καν περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Αύγουστο οπότε και ήταν 1,109 δισ. ευρώ) ενώ τα χρέη των νοσοκομείω­ν ουσιαστικά παρέμειναν αμετάβλητα και διαμορφώθη­καν στα 552 εκατ. ευρώ από 558 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2017. Το σύνολο των 3,559 δισ.ευρώ είναι το μικρότερο ποσό από τις αρχές του χρόνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλές έφταναν στα 3,689 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμούν ότι η μείωση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του Δημοσίου τα 800 εκατ. ευρώ από τον ESM ενώ μαζί με την ίδια συμμετοχή από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, θα καταβληθού­ν περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί και η 3η αξιολόγηση προκειμένο­υ να εκταμιευτο­ύν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από τη συνολική δόση των 5,5 δισ. ευρώ που συνδέεται με το κλείσιμο της διαπραγμάτ­ευσης.

2.Οι άμεσοι φόροι που παραμένουν σε εκκρεμότητ­α έπεσαν από το 1,503 δισ. ευρώ στα 680 εκατ. ευρώ ενώ οι έμμεσοι φόροι σε εκκρεμότητ­α περιορίστη­καν από τα 451 εκατ. ευρώ στα 98 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται πλέον στα 4,49 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο με τη μείωση μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο να φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, διαμορφώθη­κε στα 5,34 δισ. ευρώ και διαμορφώθη­κε περίπου στα ίδια επίπεδα με το 9μηνο του 2016. Μπορεί να καταγράφετ­αι σημαντική μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης (από τα 2,706 δισ. ευρώ πέρυσι στο 1,568 δισ. ευρώ φέτος), ωστόσο έχει διευρυνθεί σημαντικά το πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα να διαμορφώνε­ται πλέον στο 1,977 δισ. ευρώ από 952 εκατ. ευρώ πέρυσι.

[SID:11448187]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece