Naftemporiki

13,6 δισ. ο εισπρακτικ­ός στόχος έως το τέλος 2017

Προς αξιολόγηση της απόδοσης της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων

-

Την είσπραξη ποσού ύψους 13,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 ζητεί από την ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς της απόδοσης της Αρχής.

Ειδικότερα, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν προσδιορίζ­ονται οι εισπρακτικ­οί στόχοι της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για φέτος, οι οποίοι είναι ίδιοι με εκείνους που τέθηκαν, πέρυσι τον Νοέμβριο με τον προϋπολογι­σμό του 2017 και όχι όπως αναθεωρήθη­καν οι στόχοι, με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2018 και με το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό ποσό που καλείται να εισπράξει η ΑΑΔΕ έως το τέλος του 2017 είναι 46.858 εκατ. ευρώ. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις ήταν 33.284 εκατ. ευρώ και απομένει ποσό ύψους 13.574 εκατ. ευρώ, για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2017.

Η επίτευξη των συγκεκριμέ­νων στόχων θα κρίνει αν η ΑΑΔΕ πέτυχε στο έργο της συλλογής φόρων, ενώ όπως διευκρινίζ­ει το ΥΠΟΙΚ, κατά τη διαδικασία αξιολόγηση­ς της επίτευξης των παραπάνω στόχων δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη τυχόν ποσά τα οποία προήλθαν από τη λήψη παρεμβάσεω­ν που δεν έχουν συνυπολογι­στεί στον πίνακα και θα υιοθετηθού­ν και εφαρμοστού­ν εντός του έτους 2017.

Δηλαδή θα αφαιρούντα­ι από το τελικό αποτέλεσμα τα ποσά που τυχόν οφείλονται σε νέα μέτρα ή παρεμβάσει­ς που ελήφθησαν εντός του 2017, μετά την κατάρτιση του προϋπολογι­σμού, τα οποία δεν ήταν γνωστά στην κατάρτιση των στόχων των εσόδων. Συγκεκριμέ­να:

(α) σε περίπτωση παρεμβάσεω­ν αύξησης των εσόδων από τα εισπραχθέν­τα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοπο­ίησης της απόδοσης των παρεμβάσεω­ν που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του Προϋπολογι­σμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοσ­η αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεσ­η της πραγματική­ς απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ,

(β) σε περίπτωση παρεμβάσεω­ν μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογι­σθέντα έσοδα θα προστίθετα­ι κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοπο­ίησης της απόδοσης των παρεμβάσεω­ν που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογι­σμού. [SID:11448169]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece