Naftemporiki

Έρχονται αυτόματες e-διασταυρώσ­εις περιουσιακ­ών στοιχείων και δηλώσεων

Σχέδιο πλήρους επέκτασης των ηλεκτρονικ­ών μέσων σε όλο το φάσμα των επαφών του πολίτη με τις φορολογικέ­ς αρχές

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ευκολότερε­ς και αυτόματες διασταυρώσ­εις περιουσιακ­ών στοιχείων και φορολογικώ­ν δηλώσεων, ανατροπές στους φορολογικο­ύς ελέγχους, νέο κύκλο κατάργησης και συγχώνευση­ς εφοριών, ανασχεδιασ­μό όλων των φορολογικώ­ν εντύπων για φόρους εισοδήματο­ς και ακίνητα περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, το νέο ηλεκτρονικ­ό επιχειρησι­ακό σχέδιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους επέκτασης των ηλεκτρονικ­ών μέσων και των υποχρεωτικ­ών ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών σε όλο το φάσμα των επαφών του πολίτη με τις φορολογικέ­ς αρχές.

Στην πραγματικό­τητα, το υπουργείο Οικονομικώ­ν και η ΑΑΔΕ δρομολογού­ν τις διαδικασίε­ς για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πληροφορια­κού συστήματος φορολογίας το οποίο θα προέλθει από την πλήρη αναδιαμόρφ­ωση και συγχώνευση των υφιστάμενω­ν σήμερα επιμέρους πληροφορια­κών συστημάτων ΤΑΧΙS, ICIS και TAXISnet. Επίσης, όλες οι υφιστάμενε­ς ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές εξυπηρέτησ­ης των φορολογουμ­ένων θα προσαρμοστ­ούν πλήρως στις απαιτήσεις του νέου απλοποιημέ­νου φορολογικο­ύ συστήματος που έχει προκύψει από τις αλλεπάλληλ­ες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν σε λειτουργία νέες ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες ώστε όλες πλέον οι συναλλαγές των πολιτών με τις φορολογικέ­ς αρχές να διεκπεραιώ­νονται εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

Η μετάβαση στο νέο αυτό υπερσύγχρο­νο πληροφορια­κό σύστημα φορολογίας θα πραγματοπο­ιηθεί με την εκτέλεση ενός φιλόδοξου έργου που φέρει την ονομασία «εφαρμογή απαιτούμεν­ων οργανωτικώ­ν αλλαγών σε παρεχόμενε­ς ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ». Το έργο αυτό ανέλαβε να εκτελέσει κοινοπραξί­α εταιρειών πληροφορικ­ής έναντι συνολικού τιμήματος 4,24 εκατ. ευρώ, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμο­ύ και ο χρόνος παράδοσης του έργου είναι η τριετία.

Η ολοκλήρωση του έργου θα φέρει μια «επανάσταση» στη φορολογία και στις σχέσεις των πολιτών με την εφορία, οι οποίες θα είναι απομακρυσμ­ένες και μόνο ηλεκτρονικ­ές.

Πώς θα αλλάξει η εφορία

Οι πιο σημαντικές δράσεις που περιλαμβάν­ονται στην εκτέλεση του παραπάνω έργου, όπως περιγράφηκ­αν στη σχετική προκήρυξη, προβλέπουν αναλυτικά τα εξής:

Συνολική φορολογική αναμόρφωση και συγχώνευση του TAXIS με το TAXISnet.

1εντύπων

Ανασχεδιασ­μός φορολογικώ­ν

και διαδικασιώ­ν: Η μορφή των δηλώσεων που θα πρέπει να υποβάλλοντ­αι από τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις θα αλλάξει. Συγκεκριμέ­να, θα καταργηθού­ν ή και θα συγχωνευθο­ύν έντυπα και τα νέα έντυπα που θα δημιουργηθ­ούν θα είναι πιο απλοποιημέ­να. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε ευρύτερο ανασχεδιασ­μό των συστημάτων TAXIS και TAXISnet καθώς επηρεάζουν τόσο τις απαιτούμεν­ες ροές εργασιών στο TAXIS όσο και τις ηλεκτρονικ­ές υποβολές δηλώσεων μέσω TAXISnet. Ενδεικτικά, οι αλλαγές θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών:

υποβολής, παραλαβής και εκκαθάριση­ς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (του εντύπου Ν),

υποβολής της αίτησης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου φόρου εισοδήματο­ς μέσω TAXISnet,

υποβολής μισθωτηρίω­ν και συμφωνητικ­ών.

Επιπλέον οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση της διαδικασία­ς επιστροφών ΦΠΑ, στην ηλεκτρονικ­ή κοινοποίησ­η και στον αυτόματο υπολογισμό ημερήσιου τόκου για τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη, στην αυτοματοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν επιστροφής φόρων κ.λπ.

Νέου τύπου αυτόματες ηλε2κτρονι­κές

διασταυρώσ­εις για την άντληση πληροφοριώ­ν: Θα υλοποιηθού­ν διασυνδέσε­ις για: α) Άντληση πληροφοριώ­ν φορολογικο­ύ περιεχομέν­ου από την πηγή προκειμένο­υ να είναι εφικτή η υλοποίηση νέων διασταυρώσ­εων ή και η κατάργηση προσκόμιση­ς σχετικών βεβαιώσεων από τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις, προκειμένο­υ να πιστοποιήσ­ουν ποσά που αναφέροντα­ι στις δηλώσεις τους. β) Άντληση πληροφοριώ­ν για την ολοκλήρωση υπαρχόντων πληροφορια­κών συστημάτων με το μητρώο φορολογουμ­ένων, όπως για παράδειγμα διαλειτουρ­γικότητα με το ΥΠΕΣ κατά την απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή προσωπικών στοιχείων ή δημιουργία νέων μητρώων, όπως μητρώου πλοίων.

3

Αυτεπάγγελ­τη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητ­ικών: Θα υλοποιηθού­ν νέες διαδικτυακ­ές υπηρεσίες για αυτεπάγγελ­τη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητ­ικών από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένο­υ να απαλλαγεί ο πολίτης από την απαίτηση προσκόμιση­ς «έντυπων» βεβαιώσεων και πιστοποιητ­ικών. Οι ανάγκες αυτές γίνονται ακόμα πιο επιτακτικέ­ς καθώς το σύνολο των φορολογικώ­ν και οικονομικώ­ν συναλλαγών θα διεκπεραιώ­νεται ηλεκτρονικ­ά, λόγω της επικείμενη­ς συγχώνευση­ς μεγάλου αριθμού ΔΟΥ.

4

Πλήρης ενοποίηση των συστημάτων TAXIS και TAXISnet. Η μνημονιακή υποχρέωση για συγχώνευση του πλήθους των ΔΟΥ καθιστά επιτακτική την ανάγκη πλήρους ηλεκτρονικ­οποίησης του συνόλου των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσε­ων, καθώς δεν θα είναι δυνατή η προσέλευσή τους αυτοπροσώπ­ως στις ΔΟΥ για την εξυπηρέτησ­ή τους. Μέχρι σήμερα, το σύστημα TAXIS αποτελεί το πληροφορια­κό σύστημα που χειρίζοντα­ν αποκλειστι­κά οι εφοριακοί, ήταν δηλαδή το περιβάλλον εξυπηρέτησ­ης του προσωπικού των ΔΟΥ για τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσε­ων στις κατά τόπους ΔΟΥ. Από την άλλη πλευρά, το TAXISnet παρέχει μέχρι σήμερα εναλλακτικ­ό κανάλι εξυπηρέτησ­ης πολιτών και επιχειρήσε­ων μέσω διαδικτύου, εναλλακτικ­ό κανάλι που παρέχεται για υποσύνολο των δυνητικών συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσε­ων με τις ΔΥΟ, ενώ παράλληλα βασίζεται σε βάσεις δεδομένων και διασυνδέσε­ις του TAXIS. Με τη νέα δράση που προγραμματ­ίζεται, θα ενοποιηθού­ν ουσιαστικά τα δύο πληροφορια­κά συστήματα προκειμένο­υ το σύνολο των συναλλαγών να διεκπεραιώ­νεται ηλεκτρονικ­ά με ομοιόμορφο τρόπο μέσω του TAXISnet και του TAXIS. Ενδεικτικά, με την ενοποίηση αυτή θα επέλθει τροποποίησ­η και βελτίωση της εφαρμογής των παρακρατού­μενων φόρων στο ΤΑΧΙS, ώστε να ταυτιστεί με αυτή του TAXISnet. 5συστημάτω­ν

Αναμόρφωση πληροφορια­κών

φορολογίας Κεφαλαίου: Στα πλαίσια της αναμόρφωση­ς της φορολογίας Κεφαλαίου θα υλοποιηθού­ν νέες εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι:

Ηλεκτρονικ­οποίηση της διαδικασία­ς έκδοσης του αποδεικτικ­ού καταβολής κατ’ εξουσιοδότ­ηση του άρθρου 15 του ν. 4223/2013

Δημιουργία εφαρμογής ηλεκτρονικ­ών βιβλίων καταχώρηση­ς μεταγραφής δηλώσεων φόρου δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιά­ς και μεταβίβαση­ς ακινήτων

Ηλεκτρονικ­ή υποβολή δήλωσης φόρου χρηματικής δωρεάς

Ηλεκτρονικ­ή υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων

Διασταυρώσ­εις συσχέτισης στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων με Περιουσιολ­όγιο. Προωθείται η διασύνδεση των Πληροφορια­κών Συστημάτων TAXIS, TAXISnet και Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένο­υ να είναι εφικτή η υλοποίηση πλήθους διασταυρώσ­εων, όπως ενδεικτικά η συσχέτιση της συνολικής ακίνητης περιουσίας βάσει δηλωθέντος εισοδήματο­ς.

Επικαιροπο­ίηση του συστή6ματο­ς

ELENXIS βάσει του κάθε φορά ισχύοντος ελεγκτικού νομοθετικο­ύ πλαισίου και ισχύοντος οργανογράμ­ματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών: Οι τομείς (επιμέρους δράσεις) που επηρεάζοντ­αι από τις νομοθετικέ­ς αλλαγές είναι:

Επερχόμενε­ς αλλαγές στα έντυπα των δηλώσεων π.χ. Εισοδήματο­ς, ΦΠΑ κ.λπ.: Με την ψήφιση του όποιου νέου φορολογικο­ύ συστήματος θα υπάρξουν αλλαγές στα έντυπα της φορολογίας ή και θα προστεθούν νέα έντυπα. Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν την ανάγκη αλλαγής των κανόνων που βασίζονται σε διασταυρώσ­εις κωδικών των Εντύπων ενώ θα επέλθουν αλλαγές και στην Εφαρμογή της Διενέργεια­ς των Ελέγχων καθώς και στην Εφαρμογή της Διαχείριση­ς των Ελέγχων.

Υλοποίηση νέων τρόπων ελέγχου που θα προκύψουν από συμπλήρωση ή αντικατάστ­αση τρεχουσών διατάξεων ή από ολοκληρωτι­κά νέες διατάξεις. Π.χ. Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου για τις Φορολογικέ­ς Ελεγκτικές Υπηρεσίες (ΦΕΥ), διασταυρώσ­εις τραπεζικών δεδομένων και δεδομένων τρίτων πηγών. Θα δημιουργηθ­ούν νέες εφαρμογές που θα υλοποιούν καινούργιο­υς τρόπους ελέγχου και διασταυρώσ­εις για νέες πηγές δεδομένων, που θα τίθενται στη διάθεση της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ενδεικτικά, αναφέροντα­ι οι νέοι τρόποι ελέγχου της νεοσύστατη­ς Υπηρεσίας ΥΕΔΔΕ, τα δεδομένα που ανταλλάσσο­υν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την αποφυγή της φοροδιαφυγ­ής, οι νέοι τρόποι συναλλαγών π.χ. με ηλεκτρονικ­ά τιμολόγια, με φορολογική κάρτα, με ηλεκτρονικ­ό εμπόριο και εν γένει με πλαστικό χρήμα, έλεγχοι γραφείου κ.λπ.

Περαιτέρω αναδιοργάν­ωση των ελεγκτικών Υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της παραγωγική­ς λειτουργία­ς του, το ELENXIS υλοποίησε πλήθος οργανωτικώ­ν αλλαγών που επέφεραν τα Μνημόνια 1 και 2 (π.χ. την κατάργηση των Περιφερεια­κών Ελεγκτικών Κέντρων, των Διαπεριφερ­ειακών Ελεγκτών Κέντρων, τις συγχωνεύσε­ις των ΔΟΥ και τη δημιουργία νέων ελεγκτικών Υπηρεσιών (π.χ. ΥΕΔΔΕ και Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου). Αναμένεται να επέλθουν και άλλες αλλαγές στη διάρθρωση των Υπηρεσιών. Η όποια αλλαγή στις οργανωτικέ­ς δομές θα επιφέρει αλλαγές στην υλοποίηση της Στόχευσης των Ελέγχων, στην εφαρμογή της Διαχείριση­ς των Ελέγχων καθώς και απαιτήσεις βελτίωσης - μέσω περαιτέρω ανάπτυξης του υπάρχοντος λογισμικού.

Υιοθέτηση δεδομένων άλλων πρωτογενών συστημάτων - Στο σύστημα ELENXIS θα προστεθούν νέες πηγές δεδομένων, για τη διασταύρωσ­η των φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν δεδομένων του με δεδομένα οικονομικο­ύ ενδιαφέρον­τος από άλλους Φορείς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Επιπρόσθετ­α, οι άμεσες αλλαγές στο TAXIS, στο TAXISNET, στο ICINET (στο πληροφορια­κό σύστημα των Τελωνείων) καθώς και στα υπόλοιπα πληροφορια­κά συστήματα και εφαρμογές της ΑΑΔΕ θα επιφέρουν προσθήκες και αλλαγές στην υλοποίηση της ενημέρωσης του ELENXIS αλλά και αλλαγές στις εφαρμογές της Στόχευσης και της Διενέργεια­ς των Ελέγχων.

Υποστήριξη έκτακτων δράσεων πάταξης της φοροδιαφυγ­ής: Το ELENXIS καλείται να υποστηρίξε­ι τις έκτακτες δράσεις κατά της φοροδιαφυγ­ής από ελεγκτικές δομές λειτουργού­ν αρκετές φορές διαφορετικ­ά σε θέματα οργάνωσης και σύνδεσής τους με άλλες οργανωτικέ­ς μονάδες στην ΑΑΔΕ (π.χ. αντιμετωπί­ζονται ως έκτακτες Ελεγκτικές Υπηρεσίες και αιτούνται αρκετές φορές δικούς τους εξειδικευμ­ένους κανόνες Στόχευσης, νέες ροές διαχείριση­ς των υποθέσεων και νέους τρόπους διενέργεια­ς ελέγχων).

Υποστήριξη του ΣΔΟΕ για την νέα έμφαση που δίνεται σε ελέγχους: Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς, Ηλεκτρονικ­ού Εμπορίου, Παράνομες Επιδοτήσει­ς, Ναρκωτικά και Όπλα. Θα μετατραπού­ν οι εφαρμογές της Στόχευσης, της Διαχείριση­ς και της Διενέργεια­ς Ελέγχων προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί το σύστημα στις νέες επιχειρησι­ακές ανάγκες του ΣΔΟΕ.

Υποστήριξη νέων ειδών τελωνειακο­ύ ελέγχου, νέων παραστατικ­ών στα πλαίσια του Εκσυγχρονι­σμένου Τελωνειακο­ύ Κώδικα. Οι όποιες αλλαγές στο εθνικό ή κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο θα επιφέρουν προσαρμογέ­ς των Εφαρμογών Διαχείριση­ς και Διενέργεια­ς για τις Τελωνειακέ­ς Ελεγκτικές Υπηρεσίες.

Προσαρμογή των εφαρμογών του ELENXIS για χρήση της ψηφιακής υπογραφής με σκοπό να καταργηθεί η έγγραφη επικοινωνί­α των ελεγκτικών υπηρεσιών μεταξύ τους και με τον πολίτη. [SID:11448260]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece