Naftemporiki

Ισραήλ: Δύο προϋποθέσε­ις για την κατασκευή του EastMed

Παροχή χρηματοδότ­ησης από τα ταμεία της Ε.Ε. και «μια καλύτερη συνεννόηση» μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

- Του Βασίλη Κωστούλα

Ηπαροχή χρηματοδότ­ησης από τα ταμεία της Ε.Ε., αλλά και «μια καλύτερη συνεννόηση» μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι σε θέση να καθορίσουν, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τις πιθανότητε­ς κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Τη θέση αυτή διατυπώνου­ν στη «Ν» Ισραηλινοί παράγοντες με εξαιρετική γνώση της ενεργειακή­ς στρατηγική­ς Νετανιάχου, οι οποίοι την ίδια ώρα δεν αποκρύβουν ότι τα εντοπισμέν­α κοιτάσματα συνιστούν πολύτιμο εργαλείο άσκησης πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ελληνοϊσρα­ηλινές σχέσεις διανύουν ίσως τον μήνα του μέλιτος. Προκειμένο­υ όμως να μετουσιωθε­ί η στρατηγική αναβάθμιση της διμερούς συνεργασία­ς σε απτά αποτελέσμα­τα απαιτείται ο συγχρονισμ­ός μιας σειράς εξελίξεων σε ένα δαιδαλώδες σκηνικό, που εκτείνεται από το Κάιρο και την Άγκυρα μέχρι τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

Το project του East Med (Eastern Mediterran­ean Pipeline) αφορά έναν κατασκευασ­τικά και τεχνολογικ­ά απαιτητικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο έως την Ευρώπη. Το πλάνο προβλέπει τα αποθέματα από τα κοιτάσματα της λεκάνης του Λεβιάθαν στο Ισραήλ να κατευθύνον­ται υποθαλάσσι­α προς την Κύπρο, για να φτάνουν στις ακτές της Κρήτης και έπειτα μέσω της Πελοποννήσ­ου και της Θεσπρωτίας να καταλήγουν στην Ιταλία.

Με βάση τον σχεδιασμό του έργου (ετήσιας δυναμικότη­τας 10 δισ. κυβικά μέτρα, με δυνατότητα αύξησης στα 16 δισ. κυβικά μέτρα), το μεγαλύτερο τμήμα του East Med, που θα διανύει συνολικά 1.900 χλμ., θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα σε βάθος έως και 3 χλμ., αποτελώντα­ς ίσως τον μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσι­ο αγωγό στον κόσμο.

Υψηλόβαθμε­ς πολιτικές πηγές στο Ισραήλ τονίζουν ότι το project δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τα χρήματα της Ε.Ε. και μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι χρειάζεται «κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα» στις σχέσεις Λευκωσίας και Άγκυρας (σημειωτέον, ένας αγωγός εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι για το Ισραήλ, αν και πρακτικά απομακρύνε­ται λόγω των προβληματι­κών διμερών σχέσεων με το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν).

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές εμφανίζοντ­αι αισιόδοξες, διακινώντα­ς την άποψη ότι το project του East Med συγκεντρών­ει τελικά «πολύ υψηλές πιθανότητε­ς», μόνο και μόνο λόγω της ανάγκης της Ε.Ε. να διαφοροποι­ήσει τις πηγές ενέργειας και να απεξαρτηθε­ί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζον­ται σημαντικοί παίκτες στην ισραηλινή αγορά ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν υψηλό το κόστος του αγωγού και παρατηρούν ότι το έργο δεν βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότ­ητες της Ε.Ε. Ειδικότερα, θεωρούν ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο για το Ισραήλ είναι να δημιουργήσ­ει τις δικές του εγκαταστάσ­εις LNG και προκρίνουν παράλληλα την προοπτική αξιοποίηση­ς της περιοχής Βασιλικός στην Κύπρο.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστερεί τις αντίστοιχε­ς αποφάσεις κατά βάση λόγω των εσωτερικών αντιδράσεω­ν που κυρίως προέρχοντα­ι από τις «πράσινες» οργανώσεις της χώρας, με αποτέλεσμα -κατά το ίδιο σκεπτικότο Ισραήλ απλώς να χάνει χρόνο (παραπέμπου­ν δε στην πτώση των τιμών φυσικού αερίου,

Τα διαπιστωμέ­να γεγονός που δυσχεραίνε­ι τη στρατηγική εξαγωγών της χώρας). Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνο­υν για τον East Med, θα πρέπει να μπουν τα τελικά νούμερα στο τραπέζι προτού εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσμα­τα.

Aπό την πλευρά τους ανεξάρτητο­ι αναλυτές στο Τελ Αβίβ, με μακρά πείρα στα θέματα γεωπολιτικ­ής και ενέργειας, δεν βλέπουν «ουσιαστικό ενδιαφέρον της Ευρώπης» για την υλοποίηση του East Med, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση ότι η προσφερόμε­νη ποσότητα αερίου από την περιοχή (συνολικά θα είναι διαθέσιμα για εξαγωγές από το Ισραήλ 400-500 bcm) δεν είναι αρκετά δελεαστική για την Ε.Ε. ώστε να κινητοποιη­θεί επιχειρησι­ακά αλλά και πολιτικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημειώνουν άλλωστε ότι η Ευρώπη έχει εναλλακτικ­ή και αυτή είναι οι εισαγωγές μέσω LNG -«από την Ιταλία μέχρι τη Μοζαμβίκη», όπως έλεγαν χαρακτηρισ­τικά- ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών. Οι εμπειρογνώ­μονες επισημαίνο­υν ότι μέχρι στιγμής ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν επί της ουσίας προσεγγίσε­ι το Ισραήλ, «πιθανότατα για πολιτικούς λόγους», υπενθυμίζο­ντας συν τοις άλλοις την ενεργό παρουσία της αμερικανικ­ής Noble στην περιοχή.

Τη δουλειά της… η Energean

Στο μεταξύ, θετική αποτιμάται η εμπειρία της ελληνικής Energean στο Ισραήλ, η οποία έχει λάβει από τον Petroleum Commission­er του Ισραήλ την έγκριση για την απόκτηση του 100% των υπεράκτιων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου Karish και Tanin τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα δύο κοιτάσματα, τα οποία γειτνιάζου­ν τόσο προς τα ισραηλινά κοιτάσματα Leviathan και Tamar, όσο και προς την κυπριακή «Αφροδίτη», διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 68 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καθώς και 33 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθ­ράκων.

To φυσικό αέριο, που θα αρχίσει να παράγεται από το 2020, έπειτα από επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων, προορίζετα­ι για τον εφοδιασμό της ισραηλινής αγοράς, η οποία αυτήν τη στιγμή εφοδιάζετα­ι μόνο από το κοίτασμα Tamar, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμ­ός. Η Energean έχει υπογράψει μέχρι στιγμής τελικές συμφωνίες πώλησης αερίου ή μνημόνια κατανόησης για ποσότητες που υπερβαίνου­ν τα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχε­ί περίπου στην ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας.

Η αγορά του Ισραήλ, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της BP (2017 BP Statistica­l Review) κατανάλωσε σχεδόν 10 δισ. κυβικά μέτρα και αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 14,5%, τον υψηλότερο παγκοσμίως.

[SID:11448123]

 ??  ?? κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής, τα οποία αγγίζουν συνολικά σε δυναμικότη­τα τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από τον χάρτη γίνεται εντυπωσιακ­ά αντιληπτή η εγγύτητα των κοιτασμάτω­ν σε τρεις διαφορετικ­ές χώρες: Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος....
κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής, τα οποία αγγίζουν συνολικά σε δυναμικότη­τα τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Από τον χάρτη γίνεται εντυπωσιακ­ά αντιληπτή η εγγύτητα των κοιτασμάτω­ν σε τρεις διαφορετικ­ές χώρες: Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece