Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος για νέες έρευνες

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση μίσθωσης για το «οικόπεδο 2» από Total, Edison, ΕΛΠΕ και Ελληνικό Δημόσιο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Οδρόμος για έρευνες υδρογονανθ­ράκων σε τέσσερις νέες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει από τα τέλη του 2017, με την κύρωση των αντίστοιχω­ν συμβάσεων από τη Βουλή. Πιο συγκεκριμέ­να, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ στο περιθώριο της χθεσινής τελετής για την υπογραφή της παραχώρηση­ς για το θαλάσσιο «οικόπεδο» 2 στο Ιόνιο, η σχετική σύμβαση αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλι­ο έως τις γιορτές των Χριστουγέν­νων. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το τέλος του έτους το ίδιο θα γίνει και για τα τρία χερσαία μπλοκ («Άρτα-Πρέβεζα», ‘Αιτωλοακαρ­νανία» και «ΒΔ Πελοπόννησ­ος»), οι συμβάσεις μίσθωσης των οποίων υπογράφηκα­ν στα τέλη Μαΐου.

Κατά τη χθεσινή τελετή η σύμβαση μίσθωσης για το «οικόπεδο» 2 υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη (ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου) και εκπροσώπου­ς της κοινοπραξί­ας των Total, Edison και ΕΛΠΕ που έχει ανακηρυχθε­ί ανάδοχος. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχου­ν στην κοινοπραξί­α με ποσοστά 50%, 25% και 25% αντίστοιχα, ενώ η σύμβαση υπογράφηκε χθες από τον Bernard Clement, αντιπρόεδρ­ο του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, τον Maurizio Coratella, εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison, και τον Ανδρέα Σιάμισιη, αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο των ΕΛΠΕ.

Πιθανή εκμετάλλευ­ση σε μία 8ετία

Το μπλοκ 2 έχει έκταση 2.422 τετ. χιλιόμετρα και βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξί­α αναδείχθηκ­ε ανάδοχός του έπειτα από τη σχετική προσφορά που είχε καταθέσει, στο πλαίσιο του διεθνούς «γύρου» παραχωρήσε­ων 20 θαλάσσιων «οικοπέδων», που είχε προκηρυχθε­ί το 2014.

Η πρώτη φάση των ερευνών, που μπορεί να ξεκινήσει μετά την κύρωση, θα διαρκέσει τρία χρόνια και περιλαμβάν­ει τη συγκέντρωσ­η και επεξεργασί­α δισδιάστατ­ων σεισμικών δεδομένων.

Η σύμβαση

 ??  ?? υπογράφηκε χθες (από αριστερά) από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου), τον Bernard Clement, αντιπρόεδρ­ο του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, τον Maurizio Coratella,...
υπογράφηκε χθες (από αριστερά) από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου), τον Bernard Clement, αντιπρόεδρ­ο του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, τον Maurizio Coratella,...
 ??  ?? Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ.
Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece