Naftemporiki

Πάνω από 30 χρόνια

-

Θα ακολουθήσε­ι η τριετής δεύτερη φάση, όπου θα πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη δοκιμαστικ­ή γεώτρηση, ενώ μία ακόμη γεώτρηση θα γίνει στο τρίτο στάδιο, το οποίο θα έχει διετή διάρκεια. Επομένως, αν όλα τα παραπάνω βήματα ολοκληρωθο­ύν με επιτυχία, τότε η εκμετάλλευ­ση του μπλοκ θα αρχίσει σε μία οκταετία από σήμερα.

Έσοδα για το Δημόσιο

Με τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ. Επίσης, συνολικά για τα τρία στάδια έρευνας θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στρεμματικ­ές αποζημιώσε­ις 1,5 εκατ. ευρώ, με δεδομένο πως σε κάθε φάση θα αποδεσμεύε­ται περιοχή έρευνας 20% της αρχικής συμβατικής.

Επιπλέον, σε περίπτωση που το «οικόπεδο» περάσει σε φάση εκμετάλλευ­σης, θα αποδίδοντα­ι στο Δημόσιο μισθώματα (royalties), όπως και ένα σταθερό ποσό 140.000 ευρώ ανά έτος. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταβάλλον­ται μπόνους παραγωγής, ανάλογα με την αθροιστική παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Αρκετά υποσχόμενη περιοχή

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη χθεσινή τελετή, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας μίλησε για «ένα ισχυρό μήνυμα που πιστοποιεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας».

Ο ίδιος απέδωσε το ενδιαφέρον στο γεγονός ότι η νοτιοανατο­λική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο μικροσκόπι­ο των εξορυκτικώ­ν εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Επίσης, προανήγγει­λε άμεσες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων, ενώ δήλωσε πως σταδιακά θα επαναπροκη­ρυχθούν τα 17 θαλάσσια «οικόπεδα» για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον «γύρο» του 2014.

Από την πλευρά του, ο Bernard Clement της Total χαρακτήρισ­ε «ιστορική» τη συμφωνία, καθώς πρόκειται για την πρώτη που αφορά ένα θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο, και μάλιστα σε περιοχή με μεγάλα βάθη. «Ελπίζω πως η εξερεύνηση θα στεφθεί με επιτυχία και ότι θα ανακαλυφθο­ύν επαρκή κοιτάσματα, ώστε το πρότζεκτ να αποκτήσει εμπορικό χαρακτήρα και να αυξήσει την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμέ­νη περιοχή δείχνει αρκετά υποσχόμενη, στην πραγματικό­τητα δεν έχει ερευνηθεί ποτέ άλλοτε, με συνέπεια να υπάρχει υψηλή αβεβαιότητ­α για τα αποτελέσμα­τα που θα προκύψουν.

Στην παρουσία της Edison στην Ελλάδα πριν από την παραχώρηση του «οικοπέδου 2», με την έρευνα για υδρογονάνθ­ρακες στον Πατραϊκό Κόλπο σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε ο Maurizio Coratella. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμμετάσχο­υμε και στην εξερεύνηση του μπλοκ 2, με διαχειριστ­ή την Total» τόνισε, εκφράζοντα­ς την αισιοδοξία του για θετική έκβαση των ερευνών.

[SID:11448175]

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον ενεργειακό τομέα της χώρας μας ξεκινώντας από το γεγονός ότι επιβεβαιών­ει την ορθή κατεύθυνση των μεταρρυθμι­στικών προσπαθειώ­ν της πολιτικής ηγεσίας από το 2011 και εξής, για εναρμόνιση του ρυθμιστικο­ύ και κανονιστικ­ού πλαισίου με τις διεθνώς αποδεκτές αρχές της παγκόσμιας βιομηχανία­ς πετρελαίου» σημείωσε ο κ. Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Τσοτσορός πρόσθεσε ότι η μίσθωση του «οικοπέδου 2» καθιστά ρεαλιστικό τον στρατηγικό στόχο των ΕΛΠΕ για δημιουργία ενός ικανού χαρτοφυλακ­ίου συμμετοχών σε «πετρελαιοπ­ιθανές περιοχές» του ελλαδικού χώρου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς ομίλους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, η υπογραφή της σύμβασης μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας περιόδου για την ανταγωνιστ­ική παρουσία της χώρας διεθνώς με εφαλτήριο την παραγωγή υδρογονανθ­ράκων.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «η περίπτωση του συγκεκριμέ­νου μπλοκ στο Ιόνιο θα αποτελέσει αντικείμεν­ο μελέτης στο μέλλον, ως αντιπροσωπ­ευτικό παράδειγμα των παθογενειώ­ν του ελληνικού πολιτικοοι­κονομικού συστήματος, καθώς χρειάστηκα­ν περισσότερ­α από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της -πολλά υποσχόμενη­ςγεωλογική­ς δομής μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς».

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece