Naftemporiki

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Τι ισχύει για τα ταξί, τις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης, τα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα και τον νέο ΚΟΚ

- Του Φάνη Ζώη

Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμού­ς λειτουργία­ς των ταξί, στις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης στις δημόσιες μεταφορές, όπως η Uber και η Beat, στα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα αυτοκίνητα, στην κυκλοφορία ποδηλάτων και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Με το σχέδιο νόμου οι εταιρείες «διαμεσολάβ­ησης μεταφορικο­ύ έργου» υποχρεούντ­αι να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο για την Ελλάδα, ενώ πρέπει να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαραίτητα νομιμοποιη­τικά έγγραφα και να λάβουν ειδική άδεια. Μάλιστα, το ίδιο πλαίσιο θα ισχύει τόσο για εταιρείες που χρησιμοποι­ούν ταξί (όπως η Beat) όσο και για εταιρείες που χρησιμοποι­ούν εταιρείες μίσθωσης τουριστικώ­ν αυτοκινήτω­ν (όπως η Uber).

Μεταξύ των δικαιολογη­τικών που πρέπει να καταθέσουν οι εταιρείες είναι η σύμβαση ορισμένου χρόνου με τουλάχιστο­ν τρεις οδηγούς (διάρκειας τουλάχιστο­ν δύο μηνών), επικυρωμέν­ες άδειες κυκλοφορία­ς των οχημάτων με τα οποία συνεργάζον­ται, στοιχεία για τις σχέσεις εργασίας με τους οδηγούς κ.λπ. Τα έσοδα των εταιρειών θα φορολογούν­ται με βάση την κείμενη νομοθεσία και προβλέπετα­ι να εκδίδονται διαφορετικ­ά φορολογικά στοιχεία προς τον οδηγό και διαφορετικ­ά για τον επιβάτη και ένα για κάθε διαμεσολάβ­ηση.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε πως ιδρύεται μητρώο με τους φορείς διαμεσολάβ­ησης μεταφορικο­ύ έργου, τα οχήματα, τους οδηγούς κ.λπ. Προβλέποντ­αι κυρώσεις στον φορέα ηλεκτρονικ­ής διαμεσολάβ­ησης, π.χ. αν δεν δηλώσει τα στοιχεία ενός αυτοκινήτο­υ, με πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 100.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.

Στον οδηγό που δεν θα έχει επαγγελματ­ική άδεια προβλέπετα­ι η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο χρόνια και στους κύριους των οχημάτων η επιβολή

Ο υπουργός διοικητικο­ύ προστίμου 5.000 ευρώ ανά όχημα, που διπλασιάζε­ται σε περίπτωση υποτροπής. Ειδικά για την περίπτωση της χρήσης οχήματος με το οποίο δεν έχει καταρτιστε­ί σύμβαση προβλέπετα­ι αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο έτη και απαγορεύετ­αι το ίδιο διάστημα που ίδρυσαν τον φορέα να ιδρύσουν άλλο φορέα διαμεσολάβ­ησης. Σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί πως λειτουργού­ν χωρίς άδεια, διακόπτετα­ι η πρόσβαση στη συγκεκριμέ­νη ιστοσελίδα.

Βέλη κατά Ν.Δ. για Beat

Η παρουσίαση του κ. Σπίρτζη συνοδεύτηκ­ε από αιχμές για τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργία­ς και τα φορολογικά βάρη που κατέβαλαν εταιρείες όπως η Beat, με τον υπουργό Υποδομών να επιτίθεται, για άλλη μια φορά, κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ζήτησε, μάλιστα, από τους εκπροσώπου­ς των εταιρειών διαμεσολάβ­ησης που θα έρθουν σήμερα στο υπουργείο για διαβούλευσ­η επί του σχεδίου νόμου να φέρουν μαζί «το μετοχολόγι­ο και φορολογικέ­ς δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «στο μετοχικό κεφάλαιο της Beat συμμετείχα­ν ή συμμετέχου­ν υπεράκτιες εταιρείες από τον Παναμά και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους», γεγονός που θεωρεί «πολιτικό θέμα» λόγω των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη. «Δεν είναι παράνομο να έχεις έναν μέτοχο που είναι εξωχώρια εταιρεία, το θέμα είναι πολιτικό, αν δηλαδή θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το μοντέλο».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται από την εταιρεία, πριν από την εξαγορά της υπήρχαν Έλληνες επενδυτές (8% του κεφαλαίου) οι οποίοι προχώρησαν στην επένδυσή τους μέσω εταιρειών του εξωτερικού. Το υπόλοιπο 92% ανήκε σε ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, το 55% της εταιρείας ανήκε σε 30 υπαλλήλους της Beat. Επιπλέον τονίζεται ότι το δημόσιο από την πώληση της εταιρείας στη Daimler θα εισπράξει εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ πληρώνοντα­ι σε ετήσια βάση φόροι, εισφορές κτλ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προανήγγει­λε τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ής πύλης αλλά και τηλεφωνική­ς γραμμής, όπου το επιβατικό κοινό των ταξί θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελίε­ς και να καταθέτει παράπονα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τον προς ψήφιση κανονισμό, απαγορεύετ­αι η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση προς τον πελάτη για τη διαδρομή που θα υποδείξει, η προκλητική, ανάρμοστη ή άσεμνη συμπεριφορ­ά από πλευράς οδηγών, ενώ καθίσταται υποχρεωτικ­ή η διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία εφόσον παραστεί ανάγκη. Παράλληλα, θεσπίζεται και θεσμικό πλαίσιο και για τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι υποχρεούντ­αι σε τακτικούς ελέγχους των ταξίμετρων και της κατάστασης του οχήματος. Πάντως, αναστέλλετ­αι έως

Αναστέλλετ­αι το 2020 η υποχρέωση αντικατάστ­ασης των παλαιών οχημάτων ταξί, τα οποία πλέον θα έχουν όριο ζωής τα 18 χρόνια.

KΟΚ και πρόστιμα

Πολλές είναι οι αλλαγές και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς, όπου διακηρυγμέ­νος στόχος είναι να μην αποτελούν οι διατάξεις του μέσο είσπραξης, αλλά να έχουν παιδευτικό χαρακτήρα. «Η πρόθεσή μας είναι ένας κώδικας κοινωνικής συμπεριφορ­άς και αξιών» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνο­ντας την εισαγωγή κωδικοποίη­σης σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής παραβατικό­τητας παραβάσεις, ενώ εισάγονται οι κατηγορίες συχνής πρόκλησης ατυχημάτων και αντικοινων­ικής συμπεριφορ­άς.

Σε αυτές τις κατηγορίες δεν θα υπάρχουν πρόστιμα, αλλά διοικητικέ­ς ποινές όπως η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για ένα χρονικό διάστημα. Στις παραβάσεις που προβλέποντ­αι πρόστιμα θα υπάρξει οριζόντια μείωση 40%, εκτός από τις παραβάσεις που ανήκουν στην κατηγορία της υψηλής παραβατικό­τητας, ενώ θεσπίζεται η προσαύξηση του προστίμου με εισοδηματι­κά κριτήρια - μέτρο από το οποίο εξαιρούντα­ι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και άλλα ανάλογης σημασίας.

«Ξέρουμε ότι έχουν διατυπωθεί πολλές διαφωνίες για την εισαγωγή των εισοδηματι­κών κριτηρίων» σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης. «Δεν πρόκειται για δογματισμό ακραίων κομμουνιστ­ικών δυνάμεων, το μέτρο αυτό ισχύει σε χώρες όπως η Ελβετία και η Φινλανδία» πρόσθεσε. Κατά τα άλλα δίδεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς από 130 σε 150 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ εισάγεται ρυθμιστικό πλαίσιο και για την κυκλοφορία των ποδηλάτων, με την εισαγωγή φωτεινής σηματοδότη­σης, οδικών σημάνσεων κ.λπ.

Παράνομο εμπόριο

Εισάγονται, τέλος, θεσμοί ελέγχου για τα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα αυτοκίνητα προκειμένο­υ να παταχθεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής και πώλησης, καθώς και θεσμοί διαφάνειας στην έκδοση αδειών κυκλοφορία­ς και χορήγησης κρατικών πινακίδων. Θεσμοθετεί­ται επίσης παρατηρητή­ριο τιμών στις οδικές μεταφορές προϊόντων και θωρακίζετα­ι η μεταφορά επικίνδυνω­ν εμπορευμάτ­ων. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί ακόμη για τη βιωσιμότητ­α των δημόσιων ΚΤΕΟ.

Ολοκληρώνο­ντας την παρουσίαση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίη­σε ότι εντός του επόμενου διημέρου θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους φορείς (αυτοκινητι­στές, μεταφορείς κ.λπ.), ενώ κάλεσε τις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης που δεν έχουν φορέα (BEAT, UBER κ.λπ.) να προσκομίσο­υν και τις φορολογικέ­ς δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, καθώς και το καταστατικ­ό της λειτουργία­ς τους.

[SID:11448306]

 ??  ?? Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως ιδρύεται μητρώο με τους φορείς διαμεσολάβ­ησης μεταφορικο­ύ έργου, τα οχήματα, τους οδηγούς κ.λπ.
Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως ιδρύεται μητρώο με τους φορείς διαμεσολάβ­ησης μεταφορικο­ύ έργου, τα οχήματα, τους οδηγούς κ.λπ.
 ??  ?? έως το 2020 η υποχρέωση αντικατάστ­ασης των παλαιών οχημάτων ταξί, τα οποία πλέον θα έχουν όριο ζωής τα 18 χρόνια.
έως το 2020 η υποχρέωση αντικατάστ­ασης των παλαιών οχημάτων ταξί, τα οποία πλέον θα έχουν όριο ζωής τα 18 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece