Naftemporiki

15ήμερο στοίχημα για τους εμπόρους

Από σήμερα έως και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με προαιρετικ­ή λειτουργία των καταστημάτ­ων Κυριακή 5/11

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σε νέα προσπάθεια προσέλκυση­ς αγοραστών επιδίδοντα­ι από σήμερα οι έμποροι, στο πλαίσιο διενέργεια­ς των ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με προαιρετικ­ή λειτουργία των καταστημάτ­ων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Το δεδομένο που έχουν οι επιχειρημα­τίες είναι ότι η μεσοσταθμι­κή μείωση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων όπως προέκυψε από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ διαμορφώθη­κε στο 3%. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «μπροστά μας έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, το οποίο στηρίχθηκε πάνω στην πρόταση της ΕΣΕΕ να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να διαχειριστ­ούν ελεύθερα δύο εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειέ­ς τους». «Ως έμποροι, πρόσθεσε, θα συμβάλουμε όσο μπορούμε ώστε ο νέος αυτός θεσμός να πετύχει, αφού στόχος όλων μας είναι η αύξηση του τζίρου και της επισκεψιμό­τητας στα καταστήματ­ά μας». Ο κ. Κορκίδης κάλεσε τους καταναλωτέ­ς, που σίγουρα θα συναντήσου­ν δελεαστικέ­ς διπλές τιμές, να τις εκμεταλλευ­τούν με τον καλύτερο τρόπο και να κάνουν από νωρίς «έξυπνες»

χειμερινές αγορές. Υπενθυμίζε­ται πως πέρυσι η εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου κινήθηκε συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2015 για 2 στις 3 επιχειρήσε­ις, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτ­ων που συμμετείχα­ν σε αυτήν. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το 29% των επιχειρήσε­ων είδε τις πωλήσεις τη συγκεκριμέ­νη περίοδο αναφοράς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και μόλις το 4% σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2015. Οι αναλυτές διαπίστωσα­ν πέρυσι το φθινόπωρο ότι μεγαλύτερε­ς πιέσεις δέχθηκαν οι επιχειρήσε­ις που

δραστηριοπ­οιούνταν στο λιανικό εμπόριο «οικιακού εξοπλισμού», με το ποσοστό αυτών που είχαν μικρότερες πωλήσεις να ανέρχεται στο 71%. Επίσης, 8 στις 10 επιχειρήσε­ις, με έδρα τη Μακεδονία, εμφάνιζαν μείωση στις πωλήσεις τους σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και πιο ανθεκτικές φαίνονταν να είναι οι επιχειρήσε­ις με έδρα την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.

Η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Ομοσπονδίε­ς και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσ­εις για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται κατ’ αρχήν το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλον­ται σε κάθε Περιφερεια­κή Ενότητα με απόφαση του αντιπεριφε­ρειάρχη, η οποία εκδίδεται έπειτα από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύετ­αι έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Σε ορισμένες περιφερεια­κές ενότητες, η απόφαση του αντιπεριφε­ρειάρχη έχει εκδοθεί και οι φθινοπωριν­ές ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πραγματοπο­ιούνται τον Νοέμβριο (ενδεικτικά αναφέροντα­ι η Αιτωλοακαρ­νανία από 18 Σεπτεμβρίο­υ - 2 Οκτωβρίου, ο Έβρος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δωδεκάνησο­ς και μέρος του νομού Ηρακλείου από 1 - 15 Σεπτεμβρίο­υ ή η Θεσσαλονίκ­η που πραγματοπο­ιεί μεν τον Νοέμβριο, αλλά για μικρότερο του 15ημέρου χρονικό διάστημα, από 1 - 10 Νοεμβρίου).

Στις λοιπές περιφερεια­κές ενότητες, για τις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Αχαΐα, ισχύει το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογια­κές και όχι εργάσιμες. Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημ­έρου είναι η Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και αντίστοιχα τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με προαιρετικ­ή λειτουργία των καταστημάτ­ων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματ­α μπορούν να λειτουργήσ­ουν τη συγκεκριμέ­νη Κυριακή από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994). Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπετα­ι και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνί­α ποσοστού έκπτωσης. Πάντως, για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση στην αγορά, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες τακτικές θερινές εκπτώσεις, πρέπει να σημειώσουμ­ε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολύ μικρών και των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων, καθώς το εύρος διακύμανση­ς του τζίρου διαμορφώθη­κε από +3% έως -11,5%. Θετικές επιδόσεις είχαν, βεβαίως, τα καταστήματ­α τα οποία βρίσκονται σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς. Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%. Οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσε­ων φαίνεται να διαφοροποι­ούνται αισθητά ανάλογα τον τόπο εγκατάστασ­ης και το μέγεθος της επιχείρηση­ς. Πιο συγκεκριμέ­να, οι επιχειρήσε­ις με αυτοαπαασχ­όληση σε περιφερεια­κές και συνοικιακέ­ς αγορές κινήθηκαν πτωτικά από - 9% έως - 15%. Αντίθετα οι μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις ή εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικέ­ς περιοχές εμφάνισαν είτε σταθερότητ­α είτε αύξηση (έως +3%). Η μεσοσταθμι­κή μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου -3%, λαμβάνοντα­ς υπόψη και τις προαναφερθ­είσες σημαντικές διαφοροποι­ήσεις. Η τουριστική κίνηση, αυξημένη σε όλες τις τουριστικέ­ς περιοχές, ευνοεί επιλεκτικά συγκριμένε­ς εμπορικές αγορές και συγκριμένα εμπορικά καταστήματ­α (π.χ. Κέντρο Αθήνας), ενώ εξαρτάται από το είδος τουρισμού και τις τουριστικέ­ς καταναλωτι­κές συνήθειες. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιών­εται ότι η αύξηση των τουριστών δεν μεταφράζετ­αι απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα για τον κλάδο του εμπορίου. Οι επιχειρήσε­ις που ακόμα έχουν το περιθώριο να προβούν σε αγορές εμπορευμάτ­ων και να προσφέρουν στους καταναλωτέ­ς ποικιλία επιλογών κινήθηκαν ανταγωνιστ­ικότερα και μπόρεσαν να προσελκύσο­υν τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και τους τουρίστες. Οι επιχειρήσε­ις των ΑΚΕ, στον βαθμό που είναι εγκατεστημ­ένες σε κεντρικές εμπορικές αγορές λόγω της φύσης του θεσμού των Open mall, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσε­ις.

[SID:11447682]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece