Naftemporiki

Συμφωνία 117 εκατ. ευρώ για τα ΕΟΧ

Διπλάσιο το ύψος των πόρων της περιόδου 2014 -2021

-

υμφωνία ύψους 117 εκατ. ευΣρώ

για τα Προγράμματ­α του Χρηματοδοτ­ικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου (ΕΟΧ) 2014-2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάι­ν, υπέγραψαν χθες στην Αθήνα ο Νορβηγός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ΕΟΧ και Ε.Ε., Jens Holte και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Στη νέα περίοδο των προγραμμάτ­ων του ΕΟΧ, οι χρηματοδοτ­ήσεις αφορούν σε τομείς του περιβάλλον­τος, των ΑΠΕ, του ασύλου και της μετανάστευ­σης, αλλά και της επιχειρημα­τικότητας και της καινοτομία­ς, καθώς και επιλεγμένε­ς παρεμβάσει­ς για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των πολιτών.

«Συμφωνήσαμ­ε να συνεχίσουμ­ε τη συνεργασία στο μεταναστευ­τικό, έναν τομέα στον οποίο, μέσω των ΕEA Grants, υλοποιήσαμ­ε αρκετά σημαντικά έργα και προγράμματ­α την προηγούμεν­η περίοδο. Επίσης θα ξεκινήσουμ­ε ένα μεγάλο επιχειρημα­τικό πρόγραμμα, που θα στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει επιχειρήσε­ις τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ελλάδα. Τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα τη νέα αυτή περίοδο έχουν αυξηθεί. Προσβλέπου­με στη συνέχιση της συνεργασία­ς και της ενδυνάμωση­ς των σχέσεών μας με την Ελλάδα» δήλωσε ο Νορβηγός υφυπουργός.

Την ικανοποίησ­ή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματ­εύσεων εξέφρασε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς το ύψος των πόρων της περιόδου 2014-2021 που θα κατευθυνθο­ύν στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο (117 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ) της περιόδου 2009-2014 που μόλις ολοκληρώθη­κε. Οι πόροι αυτοί θα χρηματοδοτ­ήσουν παρεμβάσει­ς με πολύ σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακ­ό και περιβαλλον­τικό αποτύπωμα στους τομείς, για παράδειγμα, του ασύλου, της καινοτομία­ς, της στήριξης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας».

[SID:11447829]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece