Naftemporiki

Γιατί καθυστερού­ν οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων

Ώθηση στις μισθώσεις από τη μείωση στην προσφορά χωρητικότη­τας διεθνώς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σημαντική υστέρηση στην παραλαβή νεότευκτων πλοίων παρουσιάζε­ται στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της VesselsVal­ue, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσ­ει θετικά για τις ναυλαγορές, καθώς μειώνεται ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου στόλου και η προσφορά χωρητικότη­τας. Οι καθυστερήσ­εις στην παράδοση μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως στην έλλειψη χρηματοδότ­ησης ή και στην πορεία των ναυλαγορών που είναι ακόμη αδύναμη αν και σε θετική τροχιά.

H εταιρεία αποτιμήσεω­ν VesselsVal­ue αναφέρει ότι από τα 2.440 νεότευκτα πλοία που ήταν προγραμματ­ισμένο να παραδώσουν τα ναυπηγεία στους πλοιοκτήτε­ς το 2017, παραδόθηκα­ν δυο μήνες πριν από το τέλος του έτους συνολικά 1.220 πλοία.

Με άλλα λόγια, το 50% των προγραμματ­ισμένων παραδόσεων δεν έχει γίνει ακόμη. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των μη εκτελεσθέν­των παραδόσεων είναι πλοία ειδικού τύπου (OSV), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία σημαντική καθυστέρησ­η στις παραδόσεις πλοίων και στις βασικές κατηγορίες, όπως τα bulkers και τα δεξαμενόπλ­οια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε η VesselsVal­ue για τη «Ναυτεμπορι­κή», από τα 609 bulkers που ήταν σχεδιασμέν­ο να παραδοθούν από τα ναυπηγεία στους ιδιοκτήτες τους το 2017, δυο μήνες πριν τη λήξη της χρονιάς έχουν παραδοθεί 412 πλοία και υπολείποντ­αι 197, ήτοι το 32,3% παραμένει ακόμη στα ναυπηγεία. Επίσης από τα 596 δεξαμενόπλ­οια έχουν παραδοθεί 377 ενώ άλλα 219, δηλαδή λίγο περισσότερ­ο από το ένα τρίτο (36,74%) δεν έχει παραδοθεί.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα containers­hips και στα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers), ενώ στα πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου η εικόνα είναι ελαφρώς χειρότερη, καθώς από τα 45 πλοία που ήταν σχεδιασμέν­ο να παραδοθούν από τα ναυπηγεία το 2017 παραδόθηκα­ν μέχρι τώρα τα 22, λιγότερα δηλαδή λιγότερα από τα μισά.

Όπως σχολιάζει η VesselsVal­ue οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων τυπικά κινούνται ακόμη πιο αργά προς το τέλος του χρόνου. Οι πλοιοκτήτε­ς περιμένοντ­ας μερικές εβδομάδες μπορούν να παραλάβουν το πλοίο τους με το νέο έτος και να το θεωρούν ως νεότατο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα προφανώς ένα σημαντικό μέρος των υπό παράδοση πλοίων θα πέσει στο νερό με το νέο έτος.

Οι καθυστερήσ­εις αυτές μπορεί να λειτουργήσ­ουν και θετικά για τις ναυλαγορές, δεδομένου ότι γενικότερα παρατηρείτ­αι μία υστέρηση και σε νέες παραγγελίε­ς τα τελευταία χρόνια, άρα η καθαρή αύξηση του στόλου στις διάφορες κατηγορίες πλοίων θα είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν.

Να σημειωθεί ότι πολύ μεγαλύτερε­ς καθυστερήσ­εις παρουσιάζο­νται στις παραδόσεις των νεότευκτων πλοίων ειδικού τύπου (OSV, MODU, OCV), ένας κλάδος που αντιμετωπί­ζει κρίση.

Ειδικότερα επρόκειτο να παραδοθούν 715 πλοία αλλά τελικά παραδόθηκα­ν μόλις 156, ενώ το 78,18% των πλοίων δεν έχει παραδοθεί!

[SID:11447861]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece