Naftemporiki

«Κλήση» της κινητής τηλεφωνίας στην ανάπτυξη μετά από 8 χρόνια

Μελέτη του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου για την ΕΕΚΤ δείχνει αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με οριακή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το 2017. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθ­εί, θα είναι η πρώτη φορά από το 2008 που το πρόσημο στα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας γίνεται θετικό.

Η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί τμήμα της νέας μελέτης του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΟΠΑ), με τίτλο «Οι Κινητές Επικοινωνί­ες και η Κινητή Ευρυζωνικό­τητα ως μοχλοί οικονομική­ς και κοινωνικής ανάπτυξης», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και η οποία καταλήγει στο γενικό συμπέρασμα ότι η επιπρόσθετ­η συνεισφορά του κλάδου κινητών επικοινωνι­ών στο ΑΕΠ της χώρας, εφόσον υλοποιηθού­ν από την Πολιτεία οι απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις, μπορεί να είναι 2,05% ή 3,06 δισ. ευρώ. Το 2016 η συνεισφορά των κινητών επικοινωνι­ών στο ΑΕΠ διαμορφώθη­κε στο 1,6% ή σε 2,82 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του διεθνούς οίκου Merrill Lynch, την οποία επικαλείτα­ι και η μελέτη του ΟΠΑ, η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες φέτος θα είναι της τάξεως του 1,4%.

Το 2016 τα έσοδα από υπηρεσίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έφτασαν το 1,835 δισ., περιορισμέ­να κατά 1,3% από το 2015. Από την αρχή της οικονομική­ς κρίσης το 2008 έως το 2016 η σωρευτική πτώση που καταγράφηκ­ε είναι 57%. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμε­νη μείωση των τιμών στροφή σε οικονομικό­τερα πακέτα προς τους καταναλωτέ­ς- αποτελούν τις κύριες αιτίες.

Σύμφωνα πάντα με την προαναφερό­μενη μελέτη, την περίοδο 2012 - 2016 το κόστος του μέσου πακέτου κινητής μειώθηκε σωρευτικά κατά 37%. Το 2016 η πτώση των τιμών διαμορφώθη­κε στο 3,4%.

Τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) διαμορφώθη­καν το 2016 στα 691 εκατ., μειωμένα κατά 2,7% από το 2015. Από το υψηλότερο σημείο το 2008 έως το 2016 η σωρευτική μείωση ανέρχεται σε 60%.

Τα λεπτά ομιλίας παρουσιάζο­υν σταθερότητ­α τα τελευταία χρόνια (μειώθηκαν 5,5% πέρυσι), ενώ τα μηνύματα (SMS/MMS) παρουσιάζο­υν σημαντική κάμψη (πάνω από 30%), καθώς οι καταναλωτέ­ς στρέφονται σε διαδικτυακ­ές εφαρμογές μηνυμάτων. Οι πτώσεις αυτές αντισταθμί­ζονται από την αύξηση στη χρήση δεδομένων, η οποία ξεπερνά το 58%. Συνολικά οι υπηρεσίες φωνής παραμένουν η κυρίαρχη πηγή εσόδων (67%), με τα δεδομένα να ακολουθούν με 14,3% και να είναι η μόνη πηγή εσόδων με αύξηση το 2016 (5,2%). Παρά τις μεγάλες αυξήσεις, η χρήση δεδομένων παραμένει πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται μόλις στο 14% του μέσου όρου χρήσης στις χώρες του ΟΟΣΑ (0,4 Gb έναντι 2,88 Gb κατά κεφαλή ανά μήνα).

Το 2016 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 351 εκατ., ποσό που αντιστοιχε­ί στο 19,7% των συνολικών εσόδων των εταιρειών και το 50% του EBITDA, αγγίζοντας το υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της οικονομική­ς κρίσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ, η γραφειοκρα­τία είναι το κύριο εμπόδιο για τις επενδύσεις των εταιρειών κινητών επικοινωνι­ών και την ταχεία επέκταση των δικτύων.

Σε αντίθεση με την ελληνική οικονομία συνολικά, οι κινητές επικοινωνί­ες έχουν εμφανίσει υψηλή αύξηση της παραγωγικό­τητας, τόσο ως προς το κεφάλαιο όσο και ως προς την εργασία που χρησιμοποι­ούνται. Η ολική παραγωγικό­τητα των συντελεστώ­ν παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 122,7%, με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,3% από το 2010 έως το 2016.

Όμως, οι παραπάνω θετικές επιδράσεις περιορίζον­ται σημαντικά από την υπερφορολό­γηση του κλάδου.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην κινητή τηλεφωνία ανέρχεται στο 39% (49% για λογαριασμο­ύς άνω των 150 ευρώ), στη σταθερή τηλεφωνία στο 30% και στη συνδρομητι­κή τηλεόραση στο 36%. Οι επιδόσεις αυτές καθιστούν την Ελλάδα αρνητικό πρωταγωνισ­τή φορολόγηση­ς των επικοινωνι­ών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδυναμών­ουν την ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου και περιορίζου­ν τη διείσδυση των υπηρεσιών.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπου­λος, κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΟΠΑ μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσε­ι την τεχνολογικ­ή συγκυρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατά της, όπως το εξειδικευμ­ένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και έναν δυναμικό κλάδο στην αιχμή της τεχνολογικ­ής καινοτομία­ς, τον κλάδο των κινητών επικοινωνι­ών. Η άμεση και οργανωμένη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απαιτεί συνεργασία, η οποία θα διασφαλίσε­ι αρχικά τη βιωσιμότητ­α και τελικά την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντ­ας στη δίκαιη ανάπτυξη».

[SID:11448051]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece