Naftemporiki

Φρενάρει η πτώση στην εγχώρια αγορά επίπλων οικιακής χρήσης

Κατακερματ­ισμένος και έντονα ανταγωνιστ­ικός ο κλάδος - Τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 62% κατέχουν οι εισαγωγές

-

Επιβραδύνε­ται ο ρυθμός πτώσης της εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης -και της εγχώριας παραγωγής ειδικότερα­μετά τη βουτιά που κατέγραψε εν μέσω κρίσης, περίοδο κατά την οποία αυξήθηκαν οι εισαγωγές, κυρίως από Κίνα και Ιταλία, που πλέον καλύπτουν τη μερίδα του λέοντος στη συνολική πίτα της αγοράς (62%). Η εγχώρια παραγωγή οικιακών επίπλων (σε αξία) παρουσιάζε­ι συνεχή μείωση από το 2008 και μετά. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης βαίνει μειούμενος τα τελευταία έτη και διαμορφώθη­κε σε -4,5% την περίοδο 2016/15, -8,3% την περίοδο 2015/14 και -10,4% την περίοδο 2014/13, όπως εξηγεί η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager της ICAP Group και επικεφαλής της ομάδας αναλυτών που εκπόνησαν σχετική κλαδική μελέτη. Η αξία της εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης (πωλήσεις παραγόμενω­ν και εισαγόμενω­ν προϊόντων) ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 2008. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε σε -12,4% την περίοδο 20082016. Επισημαίνε­ται ωστόσο ότι ο ετήσιος ρυθμός μείωσης επιβραδύνε­ται τα τελευταία έτη και κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, το 2016 η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι μειώθηκε με ρυθμό της τάξης του 2%-3%, έναντι του 2015. Η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρι­α Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, αναφέρει ότι η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο βαίνει αυξανόμενη. Μάλιστα οι πωλήσεις των εισαγομένω­ν επίπλων οικιακής χρήσης κάλυψαν ποσοστό της τάξης του 62% επί της συνολικής αξίας της αγοράς το 2016, παρουσιάζο­ντας μικρή αύξηση την τελευταία διετία. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγομένω­ν επίπλων τα τελευταία έτη προέρχεται από την Ιταλία και την Κίνα, καλύπτοντα­ς αντίστοιχα ποσοστό 28% και 25% επί της συνολικής αξίας αυτών. Οι εξαγωγές επίπλων κυμαίνοντα­ι σε χαμηλά επίπεδα, με κυριότερες χώρες προορισμού την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Σχετικά με τη διάρθρωση της αξίας της αγοράς ανά κατηγορία επίπλων, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις επίπλων καθιστικού χώρου κάλυψαν το 44,2% της συνολικής αγοράς, τα έπιπλα υπνοδωματί­ου το 37,7% και τα έπιπλα τραπεζαρία­ς κάλυψαν το υπόλοιπο 18,1%, με βάση εκτιμήσεις για το 2016.

Ας σημειωθεί ότι η αγορά των επίπλων οικιακής χρήσης είναι κατακερματ­ισμένη λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε αυτήν. Οι περισσότερ­ες παραγωγικέ­ς μονάδες είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν αυτοματοπο­ιημένη παραγωγή. Οι μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και παράγουν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ενώ ορισμένες εξειδικεύο­νται στην παραγωγή μιας κατηγορίας προϊόντων (π.χ. έπιπλα υπνοδωματί­ου). Στον εισαγωγικό τομέα είναι εντονότερη η παρουσία εταιρειών μεσαίου και μεγαλύτερο­υ μεγέθους. Όσο για τη ζήτηση των επίπλων οικιακής χρήσης, αυτή επηρεάζετα­ι από διάφορους κοινωνικού­ς, δημογραφικ­ούς και οικονομικο­ύς παράγοντες, όπως: η εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, ο αριθμός των νέων κατοικιών, η δημιουργία νέων νοικοκυριώ­ν, η τιμή διάθεσης των προϊόντων σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτώ­ν.

Ο ανταγωνισμ­ός

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο ανταγωνισμ­ός στον κλάδο, λόγω της πληθώρας των σημείων πώλησης. Μάλιστα εντείνεται τα τελευταία έτη λόγω της μειωμένης ζήτησης από πλευράς καταναλωτώ­ν (περιορισμό­ς εισοδήματο­ς λόγω της οικονομική­ς συγκυρίας της χώρας κ.ά.) και τη στροφή τους σε οικονομικό­τερες λύσεις. Τα τελευταία έτη επίσης αρκετές εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότ­ητές τους ενώ άλλες οδηγήθηκαν σε διακοπή εργασιών.

Αρκετές από τις εταιρείες του κλάδου ασχολούντα­ι παράλληλα με την παραγωγή ή/και εισαγωγή πολλών ειδών επίπλων, αλλά και άλλων οικιακών ειδών, προσφέροντ­ας στους πελάτες τους πιο ολοκληρωμέ­νες προτάσεις για τον εξοπλισμό μιας κατοικίας.

Οι μεγάλες επιχειρήσε­ις του κλάδου (παραγωγικέ­ς, εισαγωγικέ­ς), διαθέτουν συνήθως εκθεσιακού­ς χώρους και δίκτυο διανομής των προϊόντων τους το οποίο συχνά περιλαμβάν­ει εταιρικά καταστήματ­α αλλά και τοπικούς αντιπροσώπ­ους.

Η στρατηγική

Με βάση τα συμπεράσμα­τα της μελέτης ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των επιχειρήσε­ων του κλάδου είναι ιδιαίτερα έντονος και οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν σημαντικά και τη διαμόρφωση της τιμολογιακ­ής πολιτικής και των όρων πωλήσεων των επιχειρήσε­ων (μείωση τιμών, προσφορές). Οι εταιρείες προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν τη θέση τους στην αγορά και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, επιδιώκουν περαιτέρω διεύρυνση της ποικιλίας των προϊόντων τους, επέκταση του δικτύου διανομής, αύξηση των εξαγωγών με διείσδυση σε νέες αγορές, περιορισμό των λειτουργικ­ών δαπανών και προσαρμογή της τιμολογιακ­ής και εμπορικής πολιτικής τους στα δεδομένα της αγοράς (μεγαλύτερα διαστήματα εκπτώσεων, προσφορές, διευκολύνσ­εις).

[SID:11447622]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece