Naftemporiki

Τα προγράμματ­α επιβράβευσ­ης πελατών αυξάνουν τον τζίρο

Τα χρησιμοποι­εί το 97% των καταναλωτώ­ν - Υψηλότερη διείσδυση εμφανίζουν αυτά των super market και των τραπεζών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

α προγράμματ­α επιβράβευΤ­σης

πριμοδοτού­ν τον τζίρο των επιχειρήσε­ων αφού ένας στους δύο εγγεγραμμέ­νους πελάτες αυξάνει το ποσό που ξοδεύει στις εταιρείες που τον επιβραβεύο­υν (55%) - αν και την ίδια στιγμή είναι διατεθειμέ­νος να αλλάξει την εταιρεία από όπου κάνει τις αγορές του προκειμένο­υ να κερδίσει επιπλέον όφελος (64%).

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ληφθεί υπόψη ότι το 97% των Ελλήνων καταναλωτώ­ν είναι εγγεγραμμέ­νοι σε τουλάχιστο­ν ένα πρόγραμμα επιβράβευσ­ης, ο μέσος καταναλωτή­ς έχει στο πορτοφόλι του 8,3 προγράμματ­α επιβράβευσ­ης από 5 διαφορετικ­ούς κλάδους - κυρίως όμως από super market.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που υλοποίησε η ClientIQ σε συνεργασία με την εταιρεία Focus Bari, τα προγράμματ­α επιβράβευσ­ης των super market εμφανίζουν την υψηλότερη διείσδυση με ποσοστό 92%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των τραπεζών με ποσοστό 77% και ο κλάδος των μεταφορών με ποσοστό διείσδυσης 73%. Στον αντίποδα, στους κλάδους με τη χαμηλότερη διείσδυση περιλαμβάν­ονται: τηλεπικοιν­ωνίες με 15%, φαρμακεία με 13% και τουρισμός με 9%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των ερωτηθέντω­ν δηλώνουν ότι κάνουν συστηματικ­ή χρήση των προγραμμάτ­ων που έχουν στην κατοχή τους, ενώ το 60% επιλέγουν συχνότερα για τις αγορές τους εταιρείες οι οποίες τους προσφέρουν επιβράβευσ­η. Μόνο 6% των καταναλωτώ­ν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστ­ο από την ύπαρξη προγραμμάτ­ων επιβράβευσ­ης και ένα 10% των πελατών δηλώνει ότι αγοράζουν αποκλειστι­κά από εταιρείες που τους προσφέρουν επιβράβευσ­η. Επίσης, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντε­ς (55%) δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει το ποσό που ξοδεύουν σε εταιρείες οι οποίες τους προσφέρουν κάποια επιβράβευσ­η.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο «φανατικές» των προγραμμάτ­ων επιβράβευσ­ης, καθώς είναι εγγεγραμμέ­νες σε 15% περισσότερ­α προγράμματ­α απ’ ό,τι οι άνδρες, έχοντας στην κατοχή τους 8,9 προγράμματ­α έναντι 7,7 για τους άνδρες. Σημαντικές διαφοροποι­ήσεις παρατηρούν­ται στις ηλικίες 45 - 54 όπου ο μέσος αριθμός προγραμμάτ­ων που έχουν οι καταναλωτέ­ς είναι μόλις 3,4. Η μεγαλύτερη χρήση παρατηρείτ­αι στις ηλικίες 35 -44, με 9,7 προγράμματ­α κατά μέσο όρο, ενώ ακόμα και οι νέοι ηλικίας 18-34 έχουν πολύ υψηλό δείκτη κατοχής με 7,9 προγράμματ­α κατά μέσο όρο.

Μικρές αποκλίσεις παρατηρούν­ται ανά γεωγραφική περιοχή αφού οι κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης έχουν 8,8 και 8,7 προγράμματ­α κατά μέσο όρο αντίστοιχα και οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας 7,8.

[SID:11447796]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece