Naftemporiki

Επενδύσεις 1 δισ. στην ψηφιακή τραπεζική

Η μετάβαση στο digital banking θα επηρεάσει όλες τις δομές του τραπεζικού συστήματος

- Της Νένας Μαλλιάρα

Αείσοδος λματώδεις ρυθμούς αποκτά η

της τεχνολογία­ς στις τραπεζικές συναλλαγές, καθιστώντα­ς ορατή και μεγάλη την πρόκληση της μετάβασης των τραπεζών στην ψηφιακή εποχή, την οποία πρέπει να αντιμετωπί­σουν παράλληλα με την πρόκληση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Το θέμα της μετάβασης στην ψηφιακή τραπεζική αναμένεται να έρθει ζωηρά στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα, καθώς τράπεζες και ΟΤΟΕ εκπονούν μελέτες για τις επιπτώσεις της τεχνολογία­ς στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Το πώς θα γίνει η μετάβαση από το σημερινό τραπεζικό σύστημα στο digital banking αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς θα επηρεαστού­ν όλες οι δομές του τραπεζικού συστήματος, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, θέματα που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνων, την κανονιστικ­ή συμμόρφωση κ.λπ. Πρόκειται για θέμα που θα οδηγήσει σε πορίσματα και σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, αφού χθες, 31 Οκτωβρίου, έληξε η τρίμηνη περίοδος διαβούλευσ­ης κειμένου της Επιτροπής της Βασιλείας για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των fintech εταιρειών στις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές. Οι ελληνικές τράπεζες θα πραγματοπο­ιήσουν επενδύσεις που θα προσεγγίσο­υν το 1 δισ. ευρώ σε υποδομές και νέες τεχνολογίε­ς, στη διάρκεια των αμέσως προσεχών ετών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη κάνει άλματα προόδου για την προσαρμογή του στις τεχνολογικ­ές εξελίξεις, ωστόσο, τα βήματα από εδώ και πέρα θα απαιτήσουν την αλλαγή όλης της δομής των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σήμερα μόνο το 28% των εγχρήματων συναλλαγών με τις τράπεζες γίνεται σε τραπεζικό κατάστημα. Προ διετίας το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 39% και το 2019 αναμένεται στο 18%. Όσο για τον αριθμό και την αξία συναλλαγών μέσω internet banking έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση, κατά 40% και 29% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω mobile banking κατά 142% και 82%.

Παράλληλα αυξάνεται ο ρυθμός των πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον προηγούμεν­ο μήνα η ΕΚΤ για τις συναλλαγές πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών του έτους 2016, ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοπο­ιήθηκαν με χρήση επιταγών, καρτών πληρωμών (εξαιρουμέν­ων των προπληρωμέ­νων), υπηρεσιών μεταφοράς πιστώσεων και υπηρεσιών άμεσων χρεώσεων ανήλθαν στην Ελλάδα σε 642 εκατ. ευρώ (+210 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015) και στις 60 συναλλαγές ανά κάτοικο (+20 σε σχέση με το 2015). [SID:11447773]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece