Naftemporiki

Στοχευμένε­ς εκποιήσεις και δραστικές ρυθμίσεις δανείων

Η στρατηγική των τραπεζών για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων

-

Στοχευμένο­ι πλειστηρια­σμοί για στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές και δραστικές ρυθμίσεις δανείων θα είναι οι δύο άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι τράπεζες για την αντιμετώπι­ση των προβληματι­κών δανείων. Αυτό ανέφερε ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπο­υλος μιλώντας στο 9o Risk and Management Forum που διοργάνωσε η ΕΕΔΕ.

Πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων

Ο επικεφαλής της Recovery Business Unit του Ομίλου Πειραιώς επισήμανε ότι στο μίγμα κινήσεων από πλευράς τραπεζών εντάσσοντα­ι και οι πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων δανείων. Ο κ. Γεωργακόπο­υλος δήλωσε συγκρατημέ­να αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων. Όπως είπε και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τις κατάλληλες υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, αν και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω βελτίωσής του.

Ο κ. Γεωργακόπο­υλος υπογράμμισ­ε την ανάγκη να ενισχυθεί η κουλτούρα συνέπειας, η οποία φαίνεται να έχει πληγεί εξαιτίας της μακροχρόνι­ας και βαθιάς κρίσης και της αβεβαιότητ­ας. «Δεν είναι χαρακτηρισ­τικό των Ελλήνων» είπε χαρακτηρισ­τικά και σημείωσε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα επιτρέψει την αποκατάστα­ση της κουλτούρας αυτής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γεωργακόπο­υλος ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής πραγματικό­τητας και χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, αλλά και άλλων χωρών της Αν. Ευρώπης αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως τόνισε η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη και πιο μακροχρόνι­α, ενώ η αντιμετώπι­ση ορισμένων χωρών μπορεί να ήταν πιο «επιθετική» και να είχε αποτέλεσμα, αυτό όμως ήταν ευκολότερο γιατί υπήρχαν δομικές διαφορές.

[SID:11447847]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece