Naftemporiki

Δεύτερος κύκλος προγραμμάτ­ων του αναπτυξιακ­ού

Στα 550 εκατ. η συνολική δημόσια δαπάνη, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά φορολογική απαλλαγή

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Εντός των επόμενων ημερών προγραμματ­ίζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προκηρύξει το νέο δεύτερο κύκλο προγραμμάτ­ων-καθεστώτων του αναπτυξιακ­ού νόμου (ν.4399/2016). Στον νέο κύκλο των προκηρύξεω­ν θα ενταχθούν τα τέσσερα προγράμματ­α-καθεστώτα και συγκεκριμέ­να: α) «Ενίσχυση Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού», β)«Γενικής Επιχειρημα­τικότητας», γ) «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» και δ) «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας».

Ο συνολικός εκτιμώμενο­ς προϋπολογι­σμός (δημόσια δαπάνη) υπολογίζετ­αι στα 550 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορά ενισχύσεις φορολογική­ς απαλλαγής.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για να υπαχθεί ένα σχέδιο στον νόμο ορίζεται στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις (ΚΟΙΝΣΕΠ), στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, στις 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσε­ις, στις 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσε­ις και για cluster, και στις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Στα σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου μπορούν να παρέχονται τα παρακάτω είδη ενισχύσεων: α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματο­ς επί των πραγματοπο­ιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς, αφαιρουμέν­ου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμοντα­ι ή αναλαμβάνο­νται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογική­ς απαλλαγής υπολογίζετ­αι ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμεν­ων δαπανών του επενδυτικο­ύ σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογι­κού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτ­ική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικ­ό. β. Επιχορήγησ­η, που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμεν­ων δαπανών του επενδυτικο­ύ σχεδίου και προσδιορίζ­εται ως ποσοστό αυτών. Σημειώνετα­ι ότι δυνατότητα λήψης επιχορήγησ­ης από υφιστάμενη επιχείρηση προϋποθέτε­ι την εμφάνιση κερδών τουλάχιστο­ν σε μία χρήση από τις τελευταίες 7 πριν από την υπαγωγή. γ. Επιδότηση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμ­ενων δόσεων χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογι­κού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζ­εται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχετ­αι στις καταβαλλόμ­ενες δόσεις. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη. δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το δημόσιο μέρους του μισθολογικ­ού κόστους των θέσεων εργασίας που δημιουργού­νται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση. ε. Σταθεροποί­ηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς για 12 έτη.

Στον αναμενόμεν­ο νέο κύκλο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματ­α «Γενική Επιχειρημα­τικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» θα παραμείνει ανοικτή για περίπου τρεις μήνες, ενώ για τα προγράμματ­α «Ενίσχυση Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας» για περίπου έξι μήνες.

Παρά το γεγονός ότι στον προηγούμεν­ο κύκλο του προγράμματ­ος «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας» δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση, το υπουργείο θα τον επαναπροκη­ρύξει, καθώς εκτιμά ότι στην παρούσα φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμέ­νες σκέψεις να υπάρξουν τροποποιήσ­εις στο καθεστώς, στην κατεύθυνση αυτό να γίνει πιο ελκυστικό για μεγάλες επενδύσεις.

[SID:11447802]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece