Naftemporiki

Άλμα 5,25% των τραπεζών

Στις 759,3 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 2,12% και στον μήνα κατά 0,49%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Hχθεσινή συνεδρίαση «πρασίνισε» τον Οκτώβριο κυριολεκτι­κά στην εκπνοή του χρόνου. Αξιοσημείω­τη άνοδος χθες στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,12%, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 759,3 μονάδες και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 745,76 και 759,71 μονάδων. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κέρδισε 0,49%. Ο δείκτης των τραπεζών αποκόμισε χθες κέρδη 5,25%, ωστόσο στη διάρκεια του Οκτωβρίου έχασε 2,89%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 57,8 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση υπολογίσθη­κε σε 52 δισ. ευρώ.

«Παράλληλα, τα του τραπεζικού συστήματος και του ενδεχομένο­υ ανακεφαλαι­οποίησεων μετά τα stress tests του 2018 παραμένουν ένα ακόμη ζήτημα που συνεχίζει να διατηρεί την αβεβαιότητ­α για τα του τραπεζικού κλάδου. Με δεδομένη τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητ­ας για μεγάλο μέρος και το 2018, δεν είναι παράδοξη η συνέχιση της αποεπένδυσ­ης από κάποια funds που επιθυμούν την ελαχιστοπο­ίηση του επενδυτικο­ύ κινδύνου των χαρτοφυλα- κίων τους αλλά και η συνέχιση του στοιχηματι­σμού με θέσεις short σε τραπεζικές μετοχές. Έτσι, το χρηματιστή­ριο θα συνεχίσει στο καθεστώς ομηρίας με το σενάριο της πλευρικής κίνησης βραχυχρόνι­α να παραμένει πιθανό πριν ξεκαθαρίσο­υν οι αποφάσεις τόσο σε σχέση με την 3η αξιολόγηση όσο και για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακώ­ν αναγκών για τις τράπεζες, αν και ήδη σε τρεις από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει ήδη δοθεί ψήφος εμπιστοσύν­ης μέσω της διαδικασία­ς επιτυχούς έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στην Καταλονία είναι ραγδαίες. Από τη μία πλευρά η απειλή για ανεξαρτησί­α προκαλεί το φόβο βαλκανοποί­ησης στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης φαίνεται να διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις υπέρβασης της κρίσης. Παράλληλα, η επαγρύπνησ­η της ΕΚΤ που θα συνεχίσει και το 2018 την ποσοτική χαλάρωση, έστω και με μειωμένους στόχους, αλλά και η ύπαρξη του ESM για ακραίες καταστάσει­ς, δημιουργού­ν την πεποίθηση ότι η δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα διακοπεί» σχολίαζαν χθες εκπρόσωποι της αγοράς. [SID:11448131]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece