Naftemporiki

Ανοδικό φινάλε για Ευρώπη και Wall Street

Σε υψηλά πενταμήνου οι μετοχές της γηραιάς ηπείρου - Ευφορία στη Ν. Υόρκη

- Της Νατάσας Στασινού

ε υψηλά πέντε μηνών αποΣχαιρέτ­ησαν

οι ευρωπαϊκές μετοχές τον Οκτώβριο, εξασφαλίζο­ντας σημαντικά κέρδη για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κόντρα στις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Καταλονία και τα σενάρια για ευρύτερη αναζωπύρωσ­η του πολιτικού ρίσκου.

Θετικό ήταν το κλίμα ακόμη και στη Μαδρίτη, όπου ο δείκτης IBEX 35 πέτυχε, μετά και τη χθεσινή άνοδο, την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Europe Stoxx 600 σημείωσε χθες άνοδο 0,35% στις 395,22 μονάδες, ενώ συνολικά τον μήνα που πέρασε είχε κέρδη 1,8%.

Στήριγμα στον δείκτη προσέφεραν τα ισχυρά αποτελέσμα­τα τριμήνου μεγάλων επιχειρήσε­ων, αλλά και οι ενθαρρυντι­κές ενδείξεις για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης.

Ρόλο πρωταγωνισ­τή στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου είχε ο ενεργειακό­ς κλάδος με κέρδη σχεδόν 1%.

Η βρετανική πετρελαιοβ­ιομηχανία BP ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 3%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, και έκλεισε με άνοδο 1,7%, χάρη στα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσμα­τα τριμήνου, αλλά και στα σχέδιά της για επαναγορά ιδίων μετοχών.

Κέρδη και για τον κλάδο των Ταξιδιών/Αναψυχής, που περιλαμβάν­ει τις αεροπορικέ­ς.

Η Ryanair είδε τη μετοχή της να απογειώνετ­αι 6,9%, καθώς διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για ετήσια κέρδη-ρεκόρ.

Ανά την ήπειρο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασα­ν άνοδο περίπου 0,2%.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύθηκε χθες 0,7% και σε μηνιαία βάση είχε κέρδη 2,6%.

Από τις αρχές του έτους ο ισπανικός δείκτης καταγράφει κέρδη 12,5%.

Την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Φεβρουάριο είχαν, εν τω μεταξύ, και οι αμερικανικ­οί χρηματιστη­ριακοί δείκτες, μετά και τη χθεσινή μικρή άνοδό τους.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίαση­ς του μήνα, ο S&P 500 ετοιμαζότα­ν να αποχαιρετή­σει τον Οκτώβριο με κέρδη 2%, ενώ για τους Dow Jones και Nasdaq ο μηνιαίος απολογισμό­ς ήταν ακόμη καλύτερος, με άνοδο περίπου 3,5%. [SID:11448331]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece