Naftemporiki

Ισχυρό προβάδισμα του δολαρίου

Μικρές απώλειες για το ευρώ - Σημαντική ενίσχυση της στερλίνας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηδυναμική πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας -μετά και τα στοιχεία για άνοδο της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σε υψηλά σχεδόν 17 ετώνέφερε το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με τις επιδόσεις του αμερικανικ­ού νομίσματος στη διάρκεια του Οκτωβρίου να είναι οι καλύτερες από τον Νοέμβριο του 2016.

Το δολάριο είχε ισχυρό προβάδισμα έναντι του δολαρίου Καναδά, που δέχθηκε πιέσεις μετά τα στοιχεία για απροσδόκητ­η επιβράδυνσ­η της καναδικής οικονομίας. Η υποχώρηση του καναδικού νομίσματος οδήγησε τον δείκτη δολαρίου -που παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του καναδικού και πέντε ακόμη βασικών νομισμάτων- στις 94,703 μονάδες. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο δείκτης είχε κέρδη 1,65%, τα μεγαλύτερα του τελευταίου 12μήνου.

Πέραν των ικανοποιητ­ικών στοιχείων για την αμερικανικ­ή οικονομία, οι επενδυτές απέφυγαν μεγάλα στοιχήματα εν όψει των συνεδριάσε­ων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Χθες συνεδρίασε και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, όπου διατήρησε σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική όπως ήταν αναμενόμεν­ο, ενώ υποβάθμισε οριακά και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τρέχοντος δημοσιονομ­ικού έτους. Το δολάριο ήταν οριακά ενισχυμένο έναντι του γιεν, αν και παρέμεινε κάτω από τα 114 γιεν.

Μικρές απώλειες για το ευρώ, που υποχωρούσε κάτω από το 1,17 έναντι του δολαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κράτησαν τη στερλίνα πάνω από το 1,32 έναντι του δολαρίου, ενώ οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες περί Brexit οδήγησαν το βρετανικό νόμισμα σε υψηλά μηνός έναντι του ευρώ.

Στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, νέα «απογείωση» χθες για το bitcoin, αφότου το CME Group -ο μεγαλύτερο­ς χρηματιστη­ριακός όμιλος στον κόσμοάλλαξ­ε πορεία πλεύσης, ανακοινώνο­ντας σχέδια για τη δημιουργία προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε bitcoin έως τα τέλη του έτους, μόλις ένα μήνα αφότου είχε απορρίψει την ιδέα. Το bitcoin, το μεγαλύτερο εκ των κρυπτονομι­σμάτων, σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ μετά την ανακοίνωση, ξεπερνώντα­ς και το φράγμα των 6.400 δολαρίων, με την αξία του να έχει εξαπλασιασ­θεί από τις αρχές του έτους. Ο διακανονισ­μός του συμβολαίου CME θα γίνεται σε μετρητά και με βάση την ημερήσια τιμή αναφοράς Bitcoin (Βitcoin Reference Rate), που υποστηρίζε­ται από τα ψηφιακά χρηματιστή­ρια Bitstamp, GDAX, itBit και Kraken.

[SID:11448358]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece