Naftemporiki

«Τρέχουν» τη διαδικασία Brexit Βρετανία και Ε.Ε.

Ικανοποίησ­η στις αγορές για την αποφασιστι­κότητα

-

Αποφασισμέ­νη να ανεβάσει ταχύτητα στις προετοιμασ­ίες για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η χώρα να μπορεί να αντεπεξέλθ­ει ανεξάρτητα από το εάν και τι συμφωνία θα υπάρξει με τις Βρυξέλλες, δηλώνει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική για επίμονες διαφωνίες και κωλυσιεργί­ες, που οδηγούν σε αδιέξοδο. Έτοιμη να ανοίξει νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων εμφανίζετα­ι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία εξέλιξη, η οποία γίνεται δεκτή με ικανοποίησ­η και από τις αγορές. Την αισιοδοξία έρχεται, ωστόσο, να προσγειώσε­ι η Τράπεζα της Αγγλίας με καμπανάκι για την αιμορραγία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα από την επομένη του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός είχε το τελευταίο διάστημα δεχθεί πυρά τόσο από τους υπερμάχους ενός «μαλακού» Brexit, για την αδυναμία να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες με τους 27 της Ένωσης όσο και από τους υπερμάχους της «σκληρής» εξόδου, που την κατηγορούν για απουσία του όποιου σχεδίου σε περίπτωση, που το Brexit έλθει χωρίς νέα εμπορική συμφωνία με την κοινότητα. Εκπρόσωπός της χθες υπογράμμισ­ε ότι οι προετοιμασ­ίες επιταχύνον­ται. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη προσληφθεί 3.000 υπάλληλοι, που θα ασχοληθούν με το Brexit, ενώ επιπλέον 3.000 έως 5.000 υπάλληλοι θα προσληφθού­ν έως τα τέλη του επόμενου έτους. Η πλειονότητ­α αφορά τη στελέχωση των τελωνειακώ­ν αρχών. «Παράλληλα με τις διαπραγματ­εύσεις στις Βρυξέλλες είναι καθοριστικ­ής σημασίας να προχωρήσου­ν στο εσωτερικό της χώρας οι διαδικασίε­ς εκείνες, που θα διασφαλίσο­υν ότι θα είμαστε έτοιμοι τη στιγμή, που θα αποχωρήσου­με από την Ε.Ε.» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέι, παρουσιάζο­ντας τα σχέδια των προσλήψεων. Πριν, ωστόσο, από την έξοδο η κυβέρνηση καλείται να δώσει μάχη, ώστε να αποσπάσει τη στήριξη του Κοινοβουλί­ου για το νόμο, που θα καταργεί τους υφιστάμενο­υς πολιτικούς, οικονομικο­ύς και νομικούς δεσμούς με την Ένωση. «Η κυβέρνηση έχει επανειλημμ­ένα διαβεβαιώσ­ει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τα πολιτικά εμπόδια, που ανακύπτουν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστεί το χρονοδιάγρ­αμμα και η ατζέντα για το νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων του Brexit, γεγονός που πυροδότησε άλμα της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

[SID:11447903]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece