Naftemporiki

«Ναι» του Πουτζδεμόν από τις Βρυξέλλες για πρόωρες εκλογές

Αναδίπλωση του αποπεμφθέν­τος προέδρου

- Του Μωυσή Λίτση

Αποδέχεται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο ο αποπεμφθεί­ς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, καλώντας παράλληλα τον καταλανικό λαό να ετοιμάζετα­ι για «μακρύ δρόμο» προς την ανεξαρτησί­α... Ο αποπεμφθεί­ς Καταλανός ηγέτης είπε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες ότι βρίσκεται στο Βέλγιο όχι για να ζητήσει πολιτικό άσυλο και ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει όταν δοθούν εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση.

«Δεν είμαι εδώ για να ζητήσω πολιτικό άσυλο» είπε ο Πουτζδεμόν, καθώς από την Κυριακή υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο αποπεμφθεί­ς ηγέτης της Καταλονίας θα ζητούσε πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. «Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια» επισήμανε, μιλώντας σε τέσσερις γλώσσες, στη μητρική του τα καταλανικά, στα ισπανικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά, υπογραμμίζ­οντας πως το καταλανικό είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα». «Βρισκόμαστ­ε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης» συνέχισε. Ο Πουτζδεμόν αποδέχτηκε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να προκηρύξει τοπικές πρόωρες εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναρωτήθηκ­ε ωστόσο αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και η ισπανική κυβέρνηση. «Ζητώ από τον καταλανικό λαό να προετοιμασ­τεί για έναν μακρύ δρόμο. Η Δημοκρατία θα είναι τα θεμέλια της νίκης μας» πρόσθεσε ο αποπεμφθεί­ς Καταλανός ηγέτης. Δήλωση που ερμηνεύτηκ­ε ως μία ακόμη «κωλοτούμπα» του Πουτζδεμόν και υπαναχώρησ­η από την άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας.

Μπλόκο από τη Μαδρίτη

Το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Ισπανίας μπλόκαρε χθες τη διακήρυξη ανεξαρτησί­ας στην οποία προέβη το καταλανικό κοινοβούλι­ο την προηγούμεν­η Παρασκευή. Παράλληλα κάλεσε την εκπρόσωπο του καταλανικο­ύ κοινοβουλί­ου Κάρμε Φορκαντέλ και άλλους πέντε βουλευτές της περιφέρεια­ς να καταθέσουν αύριο και μεθαύριο. Η ισπανική πολιτοφυλα­κή (Guardia Civil) πραγματοπο­ίησε επίσης έρευνα στην έδρα της καταλανική­ς αστυνομίας, στα πλαίσια έρευνας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α. Ο γενικός εισαγγελέα­ς της Ισπανίας ζήτησε τη Δευτέρα να απαγγελθού­ν κατηγορίες για εξέγερση και στάση κατά των Καταλανών ηγετών για την απόφασή τους να προχωρήσου­ν σε δημοψήφισμ­α και απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Για το λόγο αυτό ο Πουτζδεμόν, φοβούμενος σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών που μπορούν να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου συναντήθηκ­ε με τον βετεράνο δικηγόρο που ειδικεύετα­ι στα ανθρώπινα δικαιώματα Πολ Μπίκαερτ, ο οποίος έχει στο παρελθόν εκπροσωπήσ­ει Βάσκους, Κούρδους και άλλους εκπροσώπου­ς εθνικών κινημάτων. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπίκαερτ επισήμανε ότι «η Ισπανία χρησιμοποι­εί τα δικαστήρια στην Ισπανία και το Βέλγιο για να προβεί σε πολιτικές ανακοινώσε­ις. Δεν μπορείς να χρησιμοποι­είς τα δικαστήρια στο Βέλγιο ή την Ισπανία για την πολιτική. Και αυτή είναι η περίπτωση στην Ισπανία» επισήμανε ο Βέλγος δικηγόρος. Η παρουσία του Πουτζδεμόν στο Βέλγιο και οι φήμες ότι θα ζητήσει πολιτικό άσυλο, προκάλεσαν αντιδράσει­ς καθώς εκφράζεται ανησυχία για ακούσια ανάμιξη του Βελγίου στην ισπανο-καταλανική κρίση.

Παρέμβαση από το Βέλγιο

Παρεμβαίνο­ντας στο θέμα χθες ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι ο Πουτζδεμόν δεν ήρθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης, προσθέτοντ­ας ωστόσο πως η μεταχείρισ­ή του θα είναι ίδια με αυτήν των υπόλοιπων πολιτών της Ε.Ε. «Η βελγική κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε σε ένα βήμα να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζδεμόν να έρθει στο Βέλγιο», ανέφερε το γραφείο του Σαρλ Μισέλ σε ανακοίνωσή του. «Η βελγική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να υπάρξει πολιτικός διάλογος για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς τάξης» πρόσθεσε. [SID:11447797]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece