Naftemporiki

Ανάπτυξη στρατού στο Κουρδιστάν

Στα σύνορα με την Τουρκία

-

ρακινά στρατεύματ­α αναΙπτύχθη­καν

χθες στο Κουρδιστάν, σε ένα από τα κυριότερα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η ανάπτυξη ιρακινού στρατού στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της κυβέρνησης της Βαγδάτης απέναντι στους Κούρδους.

Τα χερσαία σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία βρίσκονται εξ ολοκλήρου στην κουρδική αυτόνομη περιοχή και ελέγχονταν από τους Κούρδους πριν ακόμη την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Από τον προηγούμεν­ο μήνα όμως που οι Κούρδοι προχώρησαν στη διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α, δημοψήφισμ­α το οποίο η Βαγδάτη έχει χαρακτηρίσ­ει παράνομο, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει απαιτήσει την παρουσία ιρακινού στρατού σε όλα τα συνοριακά περάσματα.

Εκπρόσωποι της Περιφερεια­κής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν υποστηρίζο­υν ότι δεν έχουν παραδώσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων και ότι διεξάγοντα­ι συζητήσεις προκειμένο­υ να επιτραπεί η ιρακινή «επίβλεψη» στα σύνορα.

Ο συσχετισμό­ς δύναμης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής έχει μεταβληθεί μετά τη διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α στις 25 Σεπτεμβρίο­υ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργ­ός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι (φωτογραφία) διέταξε τις δυνάμεις του να ανακαταλάβ­ουν όλη την περιοχή που κατέχουν οι Κούρδοι έξω από τα σύνορα της αυτόνομης περιοχής, με το μεγαλύτερο μέρος της να καταλαμβάν­εται από τον ιρακινό στρατό μέσα σε λίγες ημέρες. [SID:11448117]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece